Nárcisz gondozása – az önimádat szépséges jelképe

A tavasz egyik legkedveltebb hírnökei a nárciszok (Narcissus). Korai fajtái már az első márciusi napsütés hatására virágot bontanak. Légies könnyedségükkel, illatukkal, hamar elűzik a komor téli hangulatot és melegséget, vidámságot hoznak a szürke téli napok után. Ismerd meg az egyik legszebb tavaszi hagymás, a nárcisz gondozását és legendáját is!

Nárcisz, a tavasz kedves hírnöke

Származása: A nárcisz (Narcissus-fajok és fajták) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség körülbelül 50 fajának természetes elterjedési területe nagyrészt a mediterrán térségre szorítkozik (Földközi-tenger vidéke), de néhányat megtalálhatunk a Kaukázusban is, vagy Ázsiában, egészen Kínáig. Nagy általánosságban elmondható, hogy a nárciszok a hegyvidéki rétek, alhavasi legelők növényei, nálunk az Őrségben él a Narcissus poeticus subsp.radiiflorus, más néven a csillagos nárcisz. A csillagos nárcisz dél-közép-európai faj. Magyarországra a törökök hozták be, és az eredeti élőhelyén melegebb klímához szokott növény jól alkalmazkodott az itteni klímához.

Nevét Narkisszosz mitológiai alakról kapta. Mérgező hatása miatt nevét a narkotikus (narkoa görögül bénítani) szóból is eredeztetik. A kis Narkisszosznak születésekor megjósolták, hogy csak úgy érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. A szép ifjúba sok nimfa beleszeretett, de Ő mind kikosarazta. Az egyik visszautasított nimfa panaszt tett ezért a bosszúállás istennőjénél, Nemeszisznél, aki teljesítette a csalódott hölgy kívánságát.

Amikor Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjánál inni akart, megpillantotta saját magát a folyótükörben és azon nyomban magába szeretett. Egész nap hiába próbálkozott a folyónál, hogy megölelje tükörképét. Ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg az imádott férfit. Reggelre Narkisszosz helyén már csak néhány sárga szirmú virág, nárcisz díszelgett. Az önmaga felé hajló szirmok miatt a nárcisz azóta is az önimádat jelképe.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehetőhagymája mérgező

Magasság: 10-40 cm

Cserépben nevelhető-e: igen

Virágzási idő: fajtától függően márciustól májusig

Nárcisz gondozása

Hely: napos, félárnyékos

Öntözés: mérsékelt vízigényű, tűző napon, cserépben naponta öntözzük

Virágok: fehér, sárga, narancs színű virágai trombita vagy csillagalakúak, szimpla vagy telt virágokkal, némelyik fajta illatos, a hibridek között találunk rózsaszínűt is

Habitus: felálló, fűszerű levelek egy vagy több virágzati szárral

Ültetés: a megvásárolt növényeket tavasszal, vagy a hagymákat ősszel, a fagyok beálltáig ültessük 5-10 cm mélyre, 10 cm tőtávolságra, nagyon jól mutat a többi tavaszi hagymással (tulipán, jácint, stb) együtt, különösen jól állnak egymásnak a fürtös gyöngyikével

Ápolás: rendszeresen öntözzük, a virágzás után egyszer végezzünk tápanyag utánpótlást

Teleltetés: kertbe ültetett nárcisznál nincs teendő, őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük, a föld ne száradjon ki, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre , melegben nem tartható, mert a virágzáshoz hideghatásra van szüksége.

Szaporítás: sarjhagymák leválasztásával a legeredményesebb, a magról nevelése nehézkes és hosszadalmas.

Kártevői: thripszek, üvegházi molylepkét

Felhasználás: vágott virágként a vázában sokáig díszít, szárítani nem érdemes, Narcissus legendája miatt úgy tartják, hogy nem illik nárciszt vinni vendégségbe (bár megjegyzem, én szoktam és eddig mindig örült neki a házi gazda, sőt semmi szerencsétlenség nem történt 🙂 )

Szimbolikája: az önzést, a gőg, az önteltség virágának tartják, lefelé bólogató virágfejei miatt pedig a szolgalelkűség is felmerül vele kapcsolatban

Ápolási tanácsok: A nárcisz “iskolás” növény, ami annyit tesz, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Igazából egészen a fagyok előttig ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 5-10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak. A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. Elvirágzás után a virágszárat vágjuk le és várjuk meg, míg visszahúzódik a növény a hagymába, azaz elszáradnak a levelei. Csak ilyenkor szedjük le azokat. A földből kiszedett hagymákat száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

A balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat és ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből és szabad földbe ültetni, mert következő évben már egész évben cserépben tartva a következő évben már nem lesznek olyan szépek. Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki.

Kora tavasztól cserépben is árulják, de ettől még nem szobanövény, tartósan nem nevelhető lakásban. Elvirágzás után mindenképp kerüljön ki a szabadba, a kertbe, az erkélyre. Innentől pedig ugyanolyan gondozást igényel, mint a hagymásan eldugott növény.

Vágott virágként is használható, vázában hosszan örülhetünk szépségének.

Utazási tipp: A Somogy megyei Babócsán április végén, május elején kerül sor a tömeges nárciszvirágzásra. A 13 hektáros parkban nyíló nárcisztengert kulturális programokkal teli fesztivállal és nárcisz futással ünnepelik.

Érdemes ellátogatni a Vácrátóti Arborétumba is, hisz a tavasszal itt is több ezer szál nárciszban gyönyörködhetünk.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 201
  • 2
  •  
  •  
  • 201
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük