Nárcisz (Narcissus) jellemzése, gondozása, szaporítása, kártevői

A tavasz egyik legkedveltebb hírnöke a nárcisz (Narcissus). Korai fajtái már az első márciusi napsütés hatására virágot bontanak. Légies könnyedségükkel, illatukkal, hamar elűzik a komor téli hangulatot és melegséget, vidámságot hoznak a szürke téli napok után. Az egyik legszebb tavaszi hagymás, a nárcisz gondozása és szaporítása egyszerű, a kártevők elkerülik, így érdemes pár hagymát beszerezni akár kertbe, akár cserépbe ültetéshez. A cikkben a nárcisz gondozása és legismertebb fajtái mellett mesélek a legendájáról is.

Nárcisz, a tavasz kedves hírnöke

Nárcisz (Narcissus-fajok és fajták) származása

A nárcisz (Narcissus-fajok és fajták) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség körülbelül 50 fajának természetes elterjedési területe nagyrészt a mediterrán térségre szorítkozik (Földközi-tenger vidéke), de néhányat megtalálhatunk a Kaukázusban is, vagy Ázsiában, egészen Kínáig.

Több, mint tízezer nárciszfajta létezik. A különböző fajták virágfejei formájukat tekintve lehetnek:  korona, trombita, csillag alakúak.

A legáltalánosabb sárga és fehér jácintok mellett igazi különlegességek is léteznek. Kevéssé ismert, de létezik rózsaszín jácint is.

A Narcissus Vanilla Peach például egy koronás nárcisz, aminek színe halványsárga, középső szirmai barackszínűek, finom illatot áraszt.

Lézetik olyan fajtája, ami egy száron nem egy, hanem 3-4 virágot hoz.

Csillagos nárcisz (Narcissus poeticus subsp.radiiflorus)

Nagy általánosságban elmondható, hogy a nárciszok a hegyvidéki rétek, alhavasi legelők növényei. Magyarországon az Őrségben él a Narcissus poeticus subsp.radiiflorus, más néven a csillagos nárcisz, amit húsvéti csillagnak is szoktak hívni, tekintettel arra, hogy húsvét táján virágzik. Ezt a fajtát a törökök hozták be Magyarországra, erre utal a babócsai Basakert elnevezés is.

A csillagos nárcisz dél-közép-európai faj. Magyarországra a törökök hozták be, és az eredeti élőhelyén melegebb klímához szokott növény jól alkalmazkodott az itteni klímához.

csillagnárcisz, húsvéti csillag

Nárcisz legendája és neve

A nárcisz a nevét Narkisszosz mitológiai alakról kapta. A 18. századi svéd természettudós és botanikus, Carl von Linné, aki a virág nevét adta, úgy vélte, hogy ez lehetett az a növény, ami Nárcisz meséjét ihlette.

A kis Narkisszosznak születésekor megjósolták, hogy csak úgy érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. A szép ifjúba sok nimfa beleszeretett, de Ő mind kikosarazta. Az egyik visszautasított nimfa panaszt tett ezért a bosszúállás istennőjénél, Nemeszisznél, aki teljesítette a csalódott hölgy kívánságát.

Amikor Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjánál inni akart, megpillantotta saját magát a folyótükörben és azon nyomban magába szeretett. Egész nap hiába próbálkozott a folyónál, hogy megölelje tükörképét. Ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg az imádott férfit.

Narkisszoszba beleszeretett Ekhó is, akit az istenek előzőleg már különös módon megbüntettek. A legenda szerint Ekhó segített Zeusznak, hogy Héra figyelmét elvonja csacsogásával a főisten szerelmi dolgairól. Ám az istenek királynéja rájött a cselre, és büntetésből Ekhót azzal sújtotta, hogy örökké mások mondatait ismételgesse, és még azt se tudja egészen kimondani, csak mindig a végét ismételje el.  Az elátkozott nimfa ezután beleszeretett a hiú Nárciszba.

Nárcisz annyira bele volt habarodva saját magába, hogy nem is vett tudomást Ekhóról. Nárcisz egyszer leült egy tó partjára, és tükörképét nézte addig, amíg meg nem halt. A visszhang nimfája, pedig csak bámulhatta a hiú istent, és fájdalmában felemésztődött, így csak a hangja maradt meg.

Reggelre Narkisszosz helyén már csak néhány sárga szirmú virág, nárcisz díszelgett. Az önmaga felé hajló szirmok miatt a nárcisz azóta is az önimádat jelképe.

Mérgező hatása miatt nevét a narkotikus (narkoa görögül bénítani) szóból is eredeztetik. Minden nárcisz faj, főként a hagymájában, másodsorban pedig a leveleiben mérgező likorint, vagy más néven narciszint tartalmaz, aminek hánytató és bénító hatását már az ókorban ismerték.

A nárciszt már az ókori görögök is termesztették és kedvelték, nem annyira a virágjáért, mint inkább a belőle készíthető bódítóan illatos olajért.

Nárcisz jellemzése

Habitus: felálló, fűszerű levelek egy vagy több virágzati szárral. Magassága fajtától függően 10-40 cm lehet.

Virágok: fehér, sárga, narancs színű virágai trombita vagy csillagalakúak, szimpla vagy telt virágokkal, némelyik fajta illatos, a hibridek között találunk rózsaszínűt és barackszínűt is.

Virágzási idő: fajtától függően márciustól májusig.

Cserépben nevelhető-e: igen

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehetőhagymája mérgező.

Kora tavasztól cserépben is árulják, de ettől még nem szobanövény, tartósan nem nevelhető lakásban. Elvirágzás után mindenképp kerüljön ki a szabadba, a kertbe, az erkélyre. Innentől pedig ugyanolyan gondozást igényel, mint a hagymásan eldugott növény.

Csodaszépen pompázik a havasi réteken és legelőkön, az angolszász népeknek is az egyik kedvenc virága.

Nárcisz szimbolikája

A legendája miatt az önzést, a gőg, az önteltség virágának tartják, lefelé bólogató virágfejei miatt pedig a szolgalelkűség is felmerül vele kapcsolatban.

Ezentúl országonként eltérő, hogy mit szimbolizál. Míg a nyugati kultúrákban általában az önzést és hiúságot, addig Kinában a szerncsét, Japánban az örömet társítják hozzá. Mivel virágzása az új kínai év kezdetére tehető, ezért az újjászületés szimbólumává is vált.

Nárcisz igényei

Helyigény

Napos, félárnyékos helyet kíván, árnyékban nem virágzik.

Vízigénye, öntözése

Mérsékelt vízigényű, rendszeresen öntözzük, tűző napon, cserépben naponta öntözzük. Virágzás után egyszer végezzünk tápanyag utánpótlást. Különösen igaz ez a cserépben nevelt egyedekre.

Nárcisz teleltetése

A kertbe ültetett nárcisz teleltetésére nincs szükség. Őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük a cserepet. Ügyeljünk, hogy a föld ne száradjon ki. Kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre. Melegben nem tartható, mert a virágzáshoz hideghatásra van szüksége.

tulipánvirágzás Hollandiában

Nárcisz ültetése

A megvásárolt cserepes növényeket tavasszal, vagy a hagymákat ősszel, a fagyok beálltáig ültessük 5-10 cm mélyre, 10 cm tőtávolságra. Jó megoldás, ha ültető kosárba ültetjük őket, így egyben maradnak, nem vesznek el a földben.

Érdemes más tavaszi hagymásokkal összeültetni, mert nagyon jól mutat a többi tavaszi hagymással, pl. tulipán, jácint, stb együtt, különösen jól állnak egymásnak a fehér vagy kék színű fürtös gyöngyikével.

Nárcisz ápolása

A nárcisz “iskolás” növény, ami annyit jelent, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Egészen a fagyok előttig ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 5-10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak.

Kertben kiültetve akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. Elvirágzás után a virágszárat vágjuk le és várjuk meg, míg visszahúzódik a növény a hagymába, azaz elszáradnak a levelei. Csak ilyenkor szedjük le azokat. A földből kiszedett hagymákat száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

Cserépbe, balkonládába ültetett nárcisz gondozása

Cserépbe és balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat. Ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből és szabad földbe ültetni, mert az egész évben cserépben tartott növények a következő évben már nem lesznek olyan szépek.

Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki.

elElvirágzott hagymás növények újravirágoztatása

Nárcisz szaporítása

A nárcisz szaporítása sarjhagymák leválasztásával a legeredményesebb, a magról nevelése nehézkes és hosszadalmas.

Nárcisz kártevői, betegségei

Alapvetően nem kényes növény, kártevőktől, betegségektől sem kell nagyon tartani. Leginkább tripszek, üvegházi molylepkét támadják meg.

Nárcisz felhasználása

Vágott virágként is használható, vázában hosszan örülhetünk szépségének. Szárítani nem érdemes. Narcissus legendája miatt úgy tartják, hogy nem illik nárciszt vinni vendégségbe. Ezt én cáfolom. Többször ajándékoztam már nárciszt, és eddig mindig örült neki a házi gazda, sőt semmi szerencsétlenség nem történt :).

Utazási tipp nárciszmezők megtekintésére

A Somogy megyei Babócsán április végén, május elején kerül sor a tömeges csillagos nárciszvirágzásra. A 13 hektáros parkban nyíló nárcisztengert kulturális programokkal teli fesztivállal és nárcisz futással ünnepelik.

A lenyűgöző Basakert, azaz a babócsai nárciszmező

Érdemes ellátogatni a Vácrátóti Arborétumba is, hisz a tavasszal itt is több ezer szál nárciszban gyönyörködhetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük