Nárcisz (Narcissus) jellemzése, gondozása, szaporítása, kártevői

A tavasz egyik legkedveltebb hírnöke a nárcisz (Narcissus). Korai fajtái már az első márciusi napsütés hatására virágot bontanak. Légies könnyedségükkel, illatukkal, hamar elűzik a komor téli hangulatot és melegséget, vidámságot hoznak a szürke téli napok után. Az egyik legszebb tavaszi hagymás, a nárcisz gondozása és szaporítása egyszerű, a kártevők elkerülik, így érdemes pár hagymát beszerezni akár kertbe, akár cserépbe ültetéshez. A cikkben a nárcisz gondozása és legismertebb fajtái mellett mesélek a legendájáról is.

sárga nárcisz, a tavasz kedves hírnöke

Nárcisz (Narcissus-fajok és fajták) származása

A nárcisz (Narcissus-fajok és fajták) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség körülbelül 50 fajának természetes elterjedési területe nagyrészt a mediterrán térségre szorítkozik (Földközi-tenger vidéke), de néhányat megtalálhatunk a Kaukázusban is, vagy Ázsiában, egészen Kínáig.

Több, mint tízezer nárciszfajta létezik. A különböző fajták virágfejei formájukat tekintve lehetnek:  korona, trombita, csillag alakúak.

A húsvéti virág sokak számára a nárcisz szinonimája, pedig nem mindegyik fajta virágzik húsvétkor, mint például az igencsak nagy, trombitaszerű virágokkal rendelkező Narcissus pseudonarcissus.

A legáltalánosabb sárga és fehér jácintok mellett igazi különlegességek is léteznek. Kevéssé ismert, de létezik rózsaszín nárcisz is.

A Narcissus Vanilla Peach például egy koronás nárcisz, aminek színe halványsárga, középső szirmai barackszínűek, finom illatot áraszt.

Lézetik olyan fajtája, ami egy száron nem egy, hanem 3-4 virágot hoz.

A nárcisznak olyan sok fajtája létezik, ezekt tizenkét osztályba sorolták, melyek nevei utalnak a virágformákra: trombitanárcisz (húsvéti virág), nagykoronájú vagy pompás nárcisz, kiskoronájú vagy tenyérnárcisz, telt, csüngő nárcisz, bókoló nárcisz, jonquilla, tazetta, fehér vagy poeticus nárcisz, harangvirágőú és split-corona nárcisz.

Mindegyik csoport számos nemesítéssel rendelkezik.

Miniatűr, sziklakaerti vagy botanikus nárcisznak hívják az alacsony növésű bókoló agy csüngő nárciszokat.

Az alábbi fotón egy igazi különlegesség, illatos nárcisz látható.

illatos nárcisz

Csillagos nárcisz (Narcissus poeticus subsp. radiiflorus)

Nagy általánosságban elmondható, hogy a nárciszok a hegyvidéki rétek, alhavasi legelők növényei. Magyarországon az Őrségben él a Narcissus poeticus subsp.radiiflorus, más néven a csillagos nárcisz, amit húsvéti csillagnak is szoktak hívni, tekintettel arra, hogy húsvét táján virágzik. Ezt a fajtát a törökök hozták be Magyarországra, erre utal a babócsai Basakert elnevezés is. Hazánk ez az egyetlen természetes faj.fordul elő. Védett növény.

A csillagos nárcisz dél-közép-európai faj. Magyarországra a törökök hozták be, és az eredeti élőhelyén melegebb klímához szokott növény jól alkalmazkodott az itteni klímához.

csillagnárcisz, húsvéti csillag fehér szirmokkal, sárga középpel

Nárcisz legendája és neve

A nárcisz a nevét Narkisszosz mitológiai alakról kapta. A 18. századi svéd természettudós és botanikus, Carl von Linné, aki a virág nevét adta, úgy vélte, hogy ez lehetett az a növény, ami Nárcisz meséjét ihlette.

A kis Narkisszosznak születésekor megjósolták, hogy csak úgy érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. A szép ifjúba sok nimfa beleszeretett, de Ő mind kikosarazta. Az egyik visszautasított nimfa panaszt tett ezért a bosszúállás istennőjénél, Nemeszisznél, aki teljesítette a csalódott hölgy kívánságát.

Amikor Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjánál inni akart, megpillantotta saját magát a folyótükörben és azon nyomban magába szeretett. Egész nap hiába próbálkozott a folyónál, hogy megölelje tükörképét. Ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg az imádott férfit.

Narkisszoszba beleszeretett Ekhó is, akit az istenek előzőleg már különös módon megbüntettek. A legenda szerint Ekhó segített Zeusznak, hogy Héra figyelmét elvonja csacsogásával a főisten szerelmi dolgairól. Ám az istenek királynéja rájött a cselre, és büntetésből Ekhót azzal sújtotta, hogy örökké mások mondatait ismételgesse, és még azt se tudja egészen kimondani, csak mindig a végét ismételje el.  Az elátkozott nimfa ezután beleszeretett a hiú Nárciszba.

Nárcisz annyira bele volt habarodva saját magába, hogy nem is vett tudomást Ekhóról. Nárcisz egyszer leült egy tó partjára, és tükörképét nézte addig, amíg meg nem halt. A visszhang nimfája, pedig csak bámulhatta a hiú istent, és fájdalmában felemésztődött, így csak a hangja maradt meg.

Reggelre Narkisszosz helyén már csak néhány sárga szirmú virág, nárcisz díszelgett. Az önmaga felé hajló szirmok miatt a nárcisz azóta is az önimádat jelképe.

Mérgező hatása miatt nevét a narkotikus (narkoa görögül bénítani) szóból is eredeztetik. Minden nárcisz faj, főként a hagymájában, másodsorban pedig a leveleiben mérgező likorint, vagy más néven narciszint tartalmaz, aminek hánytató és bénító hatását már az ókorban ismerték.

A nárciszt már az ókori görögök is termesztették és kedvelték, nem annyira a virágjáért, mint inkább a belőle készíthető bódítóan illatos olajért.

Nárcisz jellemzése, ismertetőjegyei

Jellemzése: évelő hagymás növény. Leveleik közvetlenül a hagymából erednek, szárukon nincsenek levelek. Száruk belül üreges, a leveleik keskenyek, szálasak, szalagszerűek, ritkán vékony-hengeresek.

Habitus: felálló, fűszerű levelek egy vagy több virágzati szárral. Magassága fajtától függően 10-40 cm lehet.

Virágok: fehér, sárga, narancs színű virágai trombita vagy csillagalakúak, szimpla vagy telt virágokkal, némelyik fajta illatos, a hibridek között találunk rózsaszínűt és barackszínűt is. Virágaik rövid kocsányúak, elállók vagy bókolók. Virágaikban lepellevelek veszik körbe a porzókat és a termőt.

A tazettanárcisz (N. tazetta) különlegessége, hogy a szárán 8–15 virág is ül.

Virágzási idő: fajtától függően márciustól májusig, a kései nárcisz (N. serotinus) ősszel virágzik.

Hagymák: hagymáik többnyire középnagyok, s barna hagymahéj borítja őket.

Cserépben nevelhető-e: igen

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehetőhagymája mérgező.

Kora tavasztól cserépben is árulják, de ettől még nem szobanövény, tartósan nem nevelhető lakásban. Elvirágzás után mindenképp kerüljön ki a szabadba, a kertbe, az erkélyre. Innentől pedig ugyanolyan gondozást igényel, mint a hagymásan eldugott növény.

Csodaszépen pompázik a havasi réteken és legelőkön, az angolszász népeknek is az egyik kedvenc virága.

Létezik néhány ősszel virágzó nárcisz faj is.

Nárcisz szimbolikája

A legendája miatt az önzést, a gőg, az önteltség virágának tartják, lefelé bólogató virágfejei miatt pedig a szolgalelkűség is felmerül vele kapcsolatban.

Ezentúl országonként eltérő, hogy mit szimbolizál. Míg a nyugati kultúrákban általában az önzést és hiúságot, addig Kinában a szerncsét, Japánban az örömet társítják hozzá. Mivel virágzása az új kínai év kezdetére tehető, ezért az újjászületés szimbólumává is vált.

Nárcisz igényei

Helyigény

Napos, félárnyékos helyet kíván, árnyékban nem virágzik. jó vízátersztő, humuszos, tápanyagban gazdag talajt kíván.

Vízigénye, öntözése

Mérsékelt vízigényű, növekedési időszakban rendszeresen öntözzük a kertben is. Tűző napon, cserépben naponta öntözzük. Virágzás után egyszer végezzünk tápanyag utánpótlást. Különösen igaz ez a cserépben nevelt egyedekre.

Nárcisz teleltetése

A kertbe ültetett nárcisz teleltetésére nincs szükség. Őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük a cserepet. Ügyeljünk, hogy a föld ne száradjon ki. Kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre. Melegben nem tartható, mert a virágzáshoz hideghatásra van szüksége.

sárga nárcisz ágyás a holland Keukenhofban

Nárcisz ültetése

A megvásárolt cserepes növényeket tavasszal, vagy a hagymákat ősszel, a fagyok beálltáig ültessük 5-10 cm mélyre, 10 cm tőtávolságra. Jó megoldás, ha ültető kosárba ültetjük őket, így egyben maradnak, nem vesznek el a földben.

Ősszel vagy kihajtáskor érdemes komposzttal, szervestrágyával ellátni.

Érdemes más tavaszi hagymásokkal összeültetni, mert nagyon jól mutat a többi tavaszi hagymással, pl. tulipán, jácint, stb együtt, különösen jól állnak egymásnak a fehér vagy kék színű fürtös gyöngyikével. Ideális szomszédja lehet még a primula, az árvácska, a nefelejcs és a százszorszép is.

Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt.

Így készíts tavaszváró összeültetést!

Nárcisz ápolása

A nárcisz „iskolás” növény, ami annyit jelent, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Egészen a fagyok előttig ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 5-10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak.

Kertben kiültetve akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. Elvirágzás után a virágszárat vágjuk le és várjuk meg, míg visszahúzódik a növény a hagymába, azaz elszáradnak a levelei. Csak ilyenkor szedjük le azokat. A földből kiszedett hagymákat száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

Cserépbe, balkonládába ültetett nárcisz gondozása

Cserépbe és balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat. Ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből és szabad földbe ültetni, mert az egész évben cserépben tartott növények a következő évben már nem lesznek olyan szépek.

elElvirágzott hagymás növények újravirágoztatása

Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki.

Ahogy a tavasz beköszöntével elkezdenek rügyezni a fák, majd egyre virágosábbá válik a környezetünk, a balkonokon is szeretnénk érezni a tavasz illatait és csodálni színeit. A tavaszi hagymás virágok az erkélyen is kinyílnak, így aki tavaly ősszel elültette a virághagymákat, ezekben a napokban már átélheti a csodát.

Tavaszi hagymás virágok az erkélyen

Nárcisz szaporítása

A nárcisz szaporítása sarjhagymák leválasztásával a legeredményesebb, a magról nevelése nehézkes és hosszadalmas. A levelek visszahúzódása után óvatosan ássuk ki a hagymákat és szedjük le róluk a fiók hagymákat és ültessük vissza egyenként őket 10 cm távolságra.

Nárcisz kártevői, betegségei

Alapvetően nem kényes növény, kártevőktől, betegségektől sem kell nagyon tartani. Leginkább tripszek, üvegházi molylepkét támadják meg.

Ha a nárciszoknem virágoznak, csak leveleket hoznak, az annak a jele, hogy túl sűsűn ültettük őket. A levelek elszáradása után vegyük ki a hagymákat, válasszuk le róluk a fiókhagymákat, és ültessük vissza őket legalább 10 cm távolságra egymástól.

A virágzás elmaradásának másik oka, hogy a hagymáját kártevő támadta meg vagy elrothadt. Ezt már nem tudjuk megmenteni, ássuk ki és dobjuk el.

A deformált virágok fonálféreg támadásra utal. Azonnal ássuk ki a beteg növényt és semmisítsük meg. Szintén ássuk ki a közelben lévő épp hagymákat is és ültessük át más helyre őket.

fehér nárcisz narancssárga középpel

Nárcisz felhasználása

Vágott virágként is használható, vázában hosszan örülhetünk szépségének. Szárítani nem érdemes. Narcissus legendája miatt úgy tartják, hogy nem illik nárciszt vinni vendégségbe. Ezt én cáfolom. Többször ajándékoztam már nárciszt, és eddig mindig örült neki a házi gazda, sőt semmi szerencsétlenség nem történt :).

Utazási tipp nárciszmezők megtekintésére

A Somogy megyei Babócsán április végén, május elején kerül sor a tömeges csillagos nárciszvirágzásra. A 13 hektáros parkban nyíló nárcisztengert kulturális programokkal teli fesztivállal és nárcisz futással ünnepelik.

A lenyűgöző Basakert, azaz a babócsai nárciszmező

Érdemes ellátogatni a Vácrátóti Arborétumba is, hisz a tavasszal itt is több ezer szál nárciszban gyönyörködhetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük