Húsvéti kaktusz gondozása, virágoztatása

A húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri vagy Hatiora gaertneri) nem csupán abban különbözik a karácsonyi kaktusztól, hogy más ünnepen nyílik. Az igazság az, hogy a két növény sokban hasonlít egymásra, mégis különböző növényekről van szó. A folytatásban megmondom, hogy különböztethető meg egymástól a kétféle kaktusz, valamint a húsvéti kaktusz gondozásához és adok néhány tanácsot.

húsvéti kaktusz
Húsvéti kaktusz

Mi a különbség a húsvéti és a karácsonyi kaktusz között?

A húsvéti és karácsonyi kaktusz elnevezés nem egy marketing fogás és nem is a virágkereskedelem legnagyobb átveréseinek egyike. Mindkét növény a kaktusz félék családjába tartozik és egyiknek sincsenek szúrós tüskéi. Mindkettő igen gazdag színvilágban elérhető.

virágzó karácsonyi kaktusz
Karácsonyi kaktusz

Gondozásuk is hasonló, leginkább túlöntözéssel vagy kiszárítással tehetjük tönkre. Sok fényt igényelnek, de a tűző naptól óvni kell őket. A többi pozsgás növényhez hasonlóan húsos leveleikben tárolni képesek a nedvességet, ezért mérsékelt öntözést igényelnek és a túl sok vízzel könnyen tönkre tehetjük. Az ünnepek elnevezéséből álló előtagot a nevükben az eltérő virágzási idejükről kapták.

A húsvéti kaktusz általában március végétől borul virágba, ezzel ellentétben a karácsonyi kaktusz virágaira novembertől számíthatunk. A karácsonyi kaktusz virága hosszúkás, levelei cakkozottak, míg a tavasszal nyílónak csillag alakú virágai és gömbölyű levelei vannak.

Húsvéti kaktusz származása, jellemzése

A Rhipsalidopsis gaertneri, a Schlumbergera gaertneri és a Hatiora gaertneri névvel ugyanazt a kaktusz fajtát illetik. Rhipsalideae törzsbe tartozik a Cactaceae Cactoideae alcsaládon belül, egy epifita kaktuszfaj Az északi félteke angol nyelvű országaiban húsvéti kaktuszként vagy pünkösdi kaktuszként ismerik.

Brazília délkeleti részén, Paranában és Santa Catarinában, szubtrópusi esőerdőkben, 350–1300 m magasságban nő fákon (epifita) vagy ritkábban sziklákon (litofita).

Ugyan a leveles kaktuszok közé sorolják, nincsenek valódi levelei. Zöld részei valójában csüngő hajtások. A növény előbb felfelé törekszik, majd ha a hajtások elérnek egy bizonyos magasságot, lehajlanak.

Tavasszal nyíló virágai harang alakúak, fehér, rózsaszín- vörös árnyalatúak. Megfelelő gondozás mellett és 5-6 hétig is örülhetünk virágzásának.

Húsvéti kaktusz igényei és gondozása

Fényigény

Világos helyen tartsuk, védve a közvetlen napsütéstől

Hőigény

Az ideális hőmérséklet 13-21 °C, elvirágzás után pihenésre van szüksége, ekkor lehetőleg 10-15 °C-os helyet biztosítsunk számára

Vízigény

Lágy vízzel, pl. esővíz vagy felforralt és kihűtött vízzel öntözzük. Márciustól augusztusig tápoldatozzuk is. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. A bimbó megjelenése után sok vizet igényel, de a pangó víztől ekkor is óvni kell

Páratartalom

Szereti a párás környezetet, ezért gyakran permetezzük vagy állítsuk a cserepet nedves kavicsrétegre

Húsvéti kaktusz szaporítása

Hajtásdugványozással egyszerűen szaporíthatjuk. Az elvirágzás után, májusban 2-3 levélkés szárrészt vágjunk le és 1-2 napig hagyjuk beszáradni a sebet. Homok, tőzeg és virágföld keverékébe dugjuk le. Locsolni nem kell, csak gyakran permetezni. 2-3 hét után indul el a gyökeresedés.

Betegségei, kártevői

Nem jellemző, hogy betegség vagy kártevő megtámadná. A levelek fonnyadása többnyire a túlöntüzés következménye.

Bevált olvasói gondozási tippek a húsvéti kaktuszhoz

A Rhipsalidopsis virágoztatása pont olyan nehéz vagy könnyű, mint a karácsonyi kaktuszé. Annak, aki ismeri a titkot egyáltalán nem nehéz. A bejegyzésben az olvasónk hasznos tanácsokkal segít, hogy a tavaszi szépség évről évre virágba boruljon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük