Húsvéti kaktusz gondozása, virágoztatása

A húsvéti kaktusz nem csupán abban különbözik a karácsonyi kaktusztól, hogy más ünnepen nyílik. Az igazság az, hogy a két növény nagyon hasonlít egymásra, mégis különböző növényekről van szó. A folytatásban megmondom, hogy küklönböztethető meg egymástól a kétféle kaktusz, valamint a húsvéti kaktusz gondozásához és adok néhány tanácsot.

húsvéti kaktusz

Húsvéti kaktusz

Mi a különbség a húsvéti és a karácsonyi kaktusz között?

A húsvéti és karácsonyi kaktusz elnevezés nem egy marketing fogás és nem is a virágkereskedelem legnagyobb átveréseinek egyike. Mindkét növény a kaktusz félék családjába tartozik és egyiknek sincsenek szúrós tüskéi. Mindkettő igen gazdag színvilágban elérhető. Gondozásuk is hasonló, leginkább túlöntözéssel vagy kiszárítással tehetjük tönkre. Sok fényt igényelnek, de a tűző naptól óvni kell őket. Húsos leveleikben tárolni képesek a nedvességet, ezért mérsékelt öntözést igényelnek és a túl sok vízzel könnyen tönkre tehetjük. Az ünnepek elnevezéséből álló előtagot a nevükben az eltérő virágzási idejükről kapták.

A húsvéti kaktusz általában március végétől borul virágba, ezzel ellentétben a karácsonyi kaktusz virágaira novembertől számíthatunk. A karácsonyi kaktusz virága hosszúkás, levelei cakkozottak, míg a tavasszal nyílónak csillag alakú virágai és gömbölyű levelei vannak.

virágzó karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz

Húsvéti kaktusz gondozása

A két kaktusz fajta gondozása hasonló, leginkább túlöntözéssel lehet kinyírni.

  • Fényigény: Világos helyen tartsuk, védve a közvetlen napsütéstől
  • Hőigény: Az ideális hőmérséklet 13-21 °C, elvirágzás után pihenésre van szüksége, ekkor lehetőleg 10-15 °C-os helyet biztosítsunk számára
  • Vízigény: Lágy vízzel, pl. esővíz vagy felforralt és kihűtött vízzel öntözzük. Márciustól augusztusig tápoldatozzuk is. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. A bimbó megjelenése után sok vizet igényel, de a pangó víztől ekkor is óvni kell
  • Páratartalom: Szereti a párás környezetet, ezért gyakran permetezzük vagy állítsuk a cserepet nedves kavicsrétegre
  • Szaporítása: hajtásdugványozással egyszerűen szaporíthatjuk az elvirágzás után, májusban . 2-3 levélkés szárrészt vágjunk le és 1-2 napig hagyjuk beszáradni a sebet. Homok, tőzeg és virágföld keverékébe dugjuk le. Locsolni nem kell, csak gyakran permetezni. 2-3 hét után indul el a gyökeresedés.
  • Betegségei, kártevői: nem jellemző, hogy betegség vagy kártevő megtámadná. A levelek fonnyadása többnyire a túlöntüzés következménye.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük