Ciklámen virágoztatása – olvasói tanácsokkal

Nincs tél ciklámen nélkül. A csodálatos színekben pompázó szobanövény virágai a fiatalabb és az idősebb korosztály körében egyaránt népszerűek. Megfelelő gondozással akár hónapig virágzik és szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon. Olvasónk több éves tapasztalataival segít, hogy sikeres legyen a ciklámen virágoztatása.

Ciklámen virágoztatása

Ciklámen virágoztatása

A ciklámen Kis-Ázsiából származik, de a Földközi tenger környékén is előfordul. Főként az erdős és a hegyvidéki területeken találkozhatunk vele. Magyarországon az Alpokalján találkozhatunk az őshonos erdei ciklámennel. A Soproni hegységben fordul elő nagyobb számban, vadon élő példányai védettek.

Száraz talajon, a naptól védve, árnyékos helyen nő. Dekoratív kékes-zöld foltos levelei és fehér, rózsaszín vagy lila virága miatt kedvelt kerti dísznövény.

A lemondás, a búcsúzás szimbolikus virágának tarják, ennek ellenére nyugodtan ajándékozhatjuk bárkinek bármilyen alkalomra. Fehér színben férfiak részére is remek ajándék.

A Ciklámen magyar eredetű, anyakönyvezhető női név is, viselői november 26.-án és december 4.-én ünneplik névnapjukat.

Ciklámen, mint szobanövény

A nemesítéseknek köszönhetően szobanövényként is tarthatjuk. Lapos gumója alján helyezkednek el a gyökerek. Sötétzöld, szív alakú leveleit szürkés rajzolat díszíti. Kecses, bókoló virágai a levelek fölé magasodnak. A fehér, a rózsaszín, a lila és a piros sokféle árnyalatában és tarkán is nyílnak. Egyes fajtáknál a virágok a szélei fodrosak. Világos, hűvös, 12-16 fokos helyen hónapokig megtartja virágait.

A világos, de napsütéstől védett helyet kíván. Északi ablakokban jól érzi magát, mert ott nem süti a nap és hűvösebb a levegő is. A földjét mindig tartsuk nedvesen, de a gumóját közvetlenül ne érje víz. A párás levegőt kedveli, ezért a lepkeorchideához hasonlóan a cikláment is érdemes kavicságyon tartani.

Elvirágzás után pihenő időre van szüksége. Hagyjuk abba az öntözést, engedjük, hogy a gumó teljesen lekopaszodjon és nyugalmi állapotba kerüljön. Júniusban aztán ültessük át enyhén savanyú földkeverékbe és kezdjük el a rendszeres öntözést. A gondos ápolásnak hónapok múlva ismét gazdag virágzás lesz a jutalma.

Olvasói tanácsok

Pintér Márta ciklámenjei ékes bizonyítékok arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítva hónapokig a lakás ékei lehetnek.

„Az ablakközben telelnek, a képen épp leolvasztja a felkelő Nap a jégvirágokat. Szép pillanat volt. Hidegben vannak, ezért alig kapnak vizet. Szeretik ezt a keleti ablakot, általában április végéig virágoznak egyfolytában.”

További gondozási tanácsok a ciklámenhez

A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló virág. Tartása némiképp eltér a többi szobanövénytől, mert a lakás hőmérséklete túl magas számára. Ha viszont hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk a kecses virágokban. Tudd meg, mitől lesz eredményes a ciklámen virág gondozása, hogy lehetséges a szaporítása, hosszú távon való megtartása és az elvirágzott ciklámen újravirágoztatása.

A ciklámen szaporítása magról nem túl mindennapi dolog. Sokaknak még a ciklámen hosszútávú megtartása is kihívás, nem hogy a szaporítása. Kozma Bettina olvasónk a magvetéssel is sikerrel járt. Fogadd szeretettel képekkel illusztrált tanácsait!

Szerintem többen is meghökkennek a címet olvasva. Mi ez a marhaság? Ciklámen átültetése a vásárlás után? De hát a virágzó cikláment miért ültetnénk át? Hát azért, hogy ne rothadjon ki és sokáig örülhessünk szépségének. A bevált olvasói praktikát érdemes követni és nem rohad ki többé a ciklámen.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük