Ciklámen átültetése a vásárlás után – bevált praktika

Szerintem többen is meghökkennek a címet olvasva. Mi ez a marhaság? Ciklámen átültetése a vásárlás után? De hát a virágzó cikláment miért ültetnénk át? Hát azért, hogy ne rothadjon ki és sokáig örülhessünk szépségének. A bevált olvasói praktikát érdemes követni és nem rohad ki többi a ciklámen.

Ciklámen átültetése

Ciklámen átültetése a vásárlás után

Régen beleivódott a tudatunkba, hogy a virágzó növényeket nem szabad átültetni. Aztán egyre több növényről kiderül, hogy már pedig igen. A vásárolt orchidea átültetése azért válik szükségessé, mert gyakran raknak a cserépbe nedvszívó közeget, ami hosszútávon gyökérrothadáshoz vezethet.

A vásárolt növényeknél pl. ciklámen, gloxínia, fokföldi ibolya gyakran előfordul, hogy túl mélyre ültették, ezért kirohad. Ennek megelőzésére legjobb megoldás, ha átültetjük és ezzel feljebb emeljük a növényeket. Vadady Mária évek óta sikeresen alkalmazza ezt a technikát.

Túl mélyre ültetik a gumókat, ez okozza általában a legtöbb ciklámen pusztulását. Amikor hazahoztam, azonnal kivettem földlabdástól a cserépből és elkezdtem lecsipegetni a földet a tetejéről.

Szinte a felénél jártam, mire a gumójáig értem. A leszedett földet visszapakoltam a cserépbe, a növényt a maradék földlabdával meg a tetejére tettem. Kicsit lenyomkodtam körben és kész, mehet a hűvös konyhaablakba, ahol a nyitott ablaknál 15 fok van vagy 20 fok körül, ha becsukom.

Ciklámen átültetése

Gyakran elég az is, ha lekaparjuk a felső réteg földet, így is láthatóvá válik a gumó és nem kell a növényt kivenni a cserépből.

Fontos, hogy beültetés után a gumó maradjon szabadon. Ha nem is félig, de ahol a levelek kibújnak, ott ne takarja a föld. Amióta ezt csinálom, nem rohad el a ciklámen nálam.

Nagyon köszönjük a praktikus tanácsokat Vadady Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 800
  • 14
  •  
  •  
  • 800
  •  
  • 14
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük