Ciklámen átültetése a vásárlás után – bevált praktika

Szerintem többen is meghökkennek a címet olvasva. Mi ez a marhaság? Ciklámen átültetése a vásárlás után? De hát a virágzó cikláment miért ültetnénk át? Hát azért, hogy ne rothadjon ki és sokáig örülhessünk szépségének. A bevált olvasói praktikát érdemes követni és nem rohad ki többé a ciklámen.

Ciklámen átültetése

Ciklámen átültetése a vásárlás után

Régen beleivódott a tudatunkba, hogy a virágzó növényeket nem szabad átültetni. Aztán egyre több növényről kiderül, hogy már pedig igen. A vásárolt orchidea átültetése azért válik szükségessé, mert gyakran raknak a cserépbe nedvszívó közeget, ami hosszútávon gyökérrothadáshoz vezethet.

A vásárolt növényeknél pl. ciklámen, gloxínia, fokföldi ibolya gyakran előfordul, hogy túl mélyre ültették, ezért kirohad. Ennek megelőzésére legjobb megoldás, ha átültetjük és ezzel feljebb emeljük a növényeket. Vadady Mária évek óta sikeresen alkalmazza ezt a technikát.

„Túl mélyre ültetik a gumókat, ez okozza általában a legtöbb ciklámen pusztulását. Amikor hazahoztam, azonnal kivettem földlabdástól a cserépből és elkezdtem lecsipegetni a földet a tetejéről.

Szinte a felénél jártam, mire a gumójáig értem. A leszedett földet visszapakoltam a cserépbe, a növényt a maradék földlabdával meg a tetejére tettem. Kicsit lenyomkodtam körben és kész, mehet a hűvös konyhaablakba, ahol a nyitott ablaknál 15 fok van vagy 20 fok körül, ha becsukom.

Ciklámen átültetése

Gyakran elég az is, ha lekaparjuk a felső réteg földet, így is láthatóvá válik a gumó és nem kell a növényt kivenni a cserépből.

Fontos, hogy beültetés után a gumó maradjon szabadon. Ha nem is félig, de ahol a levelek kibújnak, ott ne takarja a föld. Amióta ezt csinálom, nem rohad el a ciklámen nálam.”

Nagyon köszönjük a praktikus tanácsokat Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük