Leggyakoribb fűszernövények, amelyek megízesítik az életet

Ahogy megpróbálunk egyre egészségesebben élni, étkezni és többek között egyre kevesebb sót fogyasztani, úgy értékelődnek fel a házilag termesztett fűszernövények. Ha a konyhasót különböző, elsősorban zöldfűszerekkel helyettesítjük, nem csupán egészségesebb étel kapunk, hanem a különféle fogások is sokkal ízletesebbek és érdekesebbek lesznek általa.

zöld fűszernövények

Mire jók a fűszernövények?

A házilag termesztett fűszernövények amellett, hogy garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, kellemes látványt nyújtanak és illatot árasztanak a kertben és az erkélyen.

A zöldfűszerek magas vitamintartalommal rendelkeznek, és a legkülönfélébb pozitív hatással vannak szervezetünkre. Illóolaj tartalmuknak köszönhetően kellemes illatot árasztanak és összehasonlíthatatlanul finomabbak, mint szárított formájukbna.

A fűszernövények legtöbbje ráadásul látványra sem az utolsó. Például a rozmaring, majoránna, a virágzó snidling vagy levendula megszépíti a kertet vagy az erkélyt és természetes életteret biztosít a méhek és hasonló hasznos rovarok számára.

A legtöbb egynyári és évelő fűszernövény télen is biztosítja a friss, aromás ízeket és különleges illatával felüdíti a lakást, ha megfelelő helyet találunk számukra. Csupán egy déli fekvésű ablak, legalább 5-6 órányi a napfény és némi gondozás szükséges a fenséges zamatokhoz.

Fűszernövények jellemzői

A zöldfűszerek nagy előnye, hogy minden ételt azonnal frissé varázsolnak, ugyanakkor termesztésük hely- és energiatakarékos. Igen dekoratívak is, ezért egy díszkertbe is remekül mutatnak, különösen igaz ez a levendulára, zsályára, édesköményre és a snidlingre.

A fűszernövények származásának ismerete nagyban megkönnyíti termesztésüket. Mindenek előtt nem szabad elfelejtenünk azt a tényt, hogy a fűszernövények nem szobanövények. Nem a szobában van a helyük, a kertben szabadföldbe ültetve vagy a balkonon, erkélyen virágládákban, cserépben, függő kosarakban, fém vödrökben fejlődnek és illatoznak igazán.

A könnyen szétterjedő fajtákat, pl menta, citromfű, kamilla, nem árt kordában tartani. Ezeket elkülönített virágágásba vagy süllyesztett edényben ültessük el, vagy cserépben neveljük, hogy megakadályozzuk, hogy egy idő után az egész kertet ők uralják. A cserepes fűszernövényeknél ügyeljünk, hogy a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és a felesleges víz elvezetését is oldjuk meg. Érdemes őket évente átültetni, mindig egy kicsit nagyobb edénybe.

A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású, úgy mint a bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula stb. Közös jellemzőjük, hogy a meleg, száraz klímát, jó vízelevezetésű talajt kedvelik, kevés vízzel is beérik.. Az illóolajok koncentrációja akkor lesz a legmagasabb, ha rengeteg napfény éri őket.

További jellemzőjük, hogy Magyarországon főleg egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben. A nem mediterrán származásuak, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

Fűszernövények termesztése

A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.

Egynyáriak

Az egynyári fűszernövényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat.

Egynyári fűszernövények

Évelők

Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.

Legkedveltebb évelő fűszerek

Örökzöld évelők

Az örökzöld évelőket elég egyszer, tavasszal elvetni és évekig megmaradnak.

Évelő fűszernövények:

Fűszernövények tartósítása

Érdemes a fűszernövényeket tartósítani is, hogy a téli időszakban legyen mihez nyúlni. Erre vonatkozóan több ötletet is adtam már, amiket az alábbi cikkekben olvashatsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük