Fűszernövény tartósítás – bevált házi módszerek

A nyár az ínyenceknek igazi kánaán, elég csak kimenni a kertbe vagy az erkélyre és már csipegethetünk egy kis friss, zamatos fűszert. A fűszernövény tartósítás nem ördöngösség, már is mutatom a legjobb módszereket!

Fűszernövény tartósítás - metélőpetrezselyem

Fűszernövény tartósítás

Augusztus második felében, – amikor a fűszernövényeink még tele vannak illatozó, aromás hajtásokkal -, ideje egy kicsit a friss ízektől mentes téli napokra is gondolni. A fűszerek egy része átteleltethető, mint pl. a chili paprika, a petrezselyem, a snidling, a többség friss zamatáról viszont télen le kell mondanunk. Jöjjenek hát a jól bevált tartósítási praktikák, amelyekkel biztosíthatjuk az ínséges hónapok a fűszer-utánpótlását.

A leszedett friss fűszernövények még a hűtőbe téve is gyorsan fonnyadnak, csak rövid ideig tárolhatók. Ha télen is szeretnénk saját termesztésű vitaminforrást és ízt adni a főztünkhöz, gondoskodnunk kell a konverzálásról.

Fűszernövény tartósítás módszerei

  • természetes és mesterséges szárítással,
  • fagyasztással,
  • konzerválhatjuk ecet, só és cukor hozzáadásával,
  • készíthetünk belőlük fűszervajat,
  • fűszerolajat,
  • pestót.

Bármelyik módszer mellett is döntünk a fűszernövényeket még virágzásuk előtt kell begyűjteni a tartósításhoz. A reggeli órák a legalkalmasabbak a szüretre, amikor a levelek már nem harmatosak, de még nem sütötte meg őket a nap, ugyanis ekkor tartalmazzák a legtöbb illóanyagot. Tartósításra csak az egészséges, kártevőktől mentes növényrészek alkalmasak, a beteg vagy száraz részeket távolítsuk el.

Szárítás, aszalás

A legősibb és legegyszerűbb tartósítási mód a szárítás, amivel remekül megőrizhetők az ízekért felelős illóolajok. A fűszerek meleg helyen szárításával eltávozik belőlük a víz és megszűnik a baktériumok, penészek pusztító hatása. Szárításra leginkább a kis nedvesség tartalmú (5-15%) növények alkalmasak. A helyesen szárított növényi részek alig veszítenek színükből és illatukból.

A szárításhoz tiszta, meleg, jól szellőző, száraz helyiséget (padlás, terasz, veranda, szoba) válasszunk. Árnyékos hely a legalkalmasabb, mert az erős napfény kifakíthatja a növényi részeket. Ha szabadban szárítunk, akkor éjszakára mindenképp vigyük fedett helyre a növényeket, nehogy benedvesedjenek. A szárítás hosszadalmas folyamat, akár több hétig is eltarthat.

A virágokat, száras ágakat, mint pl. a levendula, petrezselyem kis csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva száríthatjuk. A csokrok közt hagyjunk kellő távolságot, hogy át tudja járni a levegő. A paprikánál a felfűzés a bevált módszer. Naponta ellenőrizzük, hogy nem rohad-e, illetve nem lazult-e ki a kötés.

A levelek és termések (pl. menta, bazsalikom, paradicsom) szárítása történhet asztalon, földre leterített papíron vagy speciális szárító kereten is. A növényeket ne aprítsuk fel, mert egyben jobban megőrzik aromájukat. Mindig vékony rétegben helyezzük el a felületre a növényi részeket és az első napokban naponta többször, a későbbiekben pedig naponta forgassuk meg a növényeket, hogy elkerüljük a befülledést vagy a penészesedést. Számítsunk arra, hogy a szárítással a növénymennyiség jelentősen csökken, gyakran a virág a hetedére, a levél az ötödére, a termés és a mag a felére szárad össze.

Nagyon egyszerűen aszalhatunk napon almát vagy paradicsomot. Ez utóbbinál jól működik a sütőben való szárítás is.

Addig szárítsuk a növényeket, míg pattanva nem törnek. Jól záródó műanyag tasakba, műanyag dobozva vagy befőttes üvegbe téve sötét, száraz helyen akár egy évig is tárolhatók. Felhasználásnál figyeljünk arra, hogy a szárított fűszerekben koncentráltabbak az aromák, így kevesebbet kell használni belőlük, mint a frissből.

A természetes levegőn szárítás helyett alkalmazhatjuk a gyorsabb sütőben vagy aszaló készülékben való módszert is. Sütőben nyitott ajtó mellett 80 fokon kb. 4 óra szükséges az aszaláshoz.

Fagyasztás

A lefagyasztás manapság talán a legnépszerűbb módszer, aminek az elsődleges oka az egyszerűsége, valamint az, hogy ma már a legtöbb háztartásban található fagyasztó.

A nagyobb nedvesség tartalmú fűszerek, mint a bazsalikom vagy a menta, nem igazán alkalmasak a szárításra, mivel nagyon lassan száradnak, és könnyen bepenészednek. Ezeket a növényeket célszerű fagyasztani.

A leveles fűszernövényeket célszerű jégkocka tartóban vízzel fagyasztani, mert így bármikor egy kis darabot tudunk belőlük felhasználni. A növények feljönnek a víz tetejére, ezért kétlépéses fagyasztással tudjuk a növényeket a kocka közepére varázsolni. Először csak annyi vizet töltsünk, hogy félig töltse ki a jégkocka tartót, majd ha megfagyott mehet rá a többi víz. Fagyasztás után a kockákat átrakhatjuk helytakarékos zacskóba vagy dobozba is.

A nagyobb fűszereket akár csak gyümölcsöket, pl epret, málnát, paradicsomot, stb vékony rétegben tálcára helyezve érdemes fagyasztani, mert így nem fagynak össze kezelhetetlen tömbbé. Ha keményre fagyás után tesszük dobozba vagy zacskóba, akkor már nem fognak összeragadni. A paradicsomot fagyaszthatjuk egészben, párolva vagy akár pürésítve.

Fűszervaj

A felesleges fűszernövényből pár perc alatt kitűnő fűszervajat tudunk varázsolni. A fűszeres vaj főzésnél is jól használható: sült húsok, tészta ételek, mártások, vagy párolt zöldségek ínycsiklandó kiegészítője.

Fűszerolaj

Sült húsokat, salátákat imádók konyhájából nem hiányozhat a fűszerolaj. A saját készítésű fűszerolajnak meg van az az előnye, hogy saját ízlésünk alapján adagolgatjuk a fűszereket hozzá és biztosak lehetünk a fűszerek származásában. Jó minőségű olívaolajba helyezzük el a szárított fűszernövény ágakat, darabokat.

Bár a friss fűszer zamatát semmi sem pótolhatja, bármelyik tartósítási módszert választjuk is, abban biztos lehetünk, hogy aromásabb, ízletesebb ételeket készíthetünk, mintha bolti szárított fűszert használnánk.

Tipp: Menta, citromfű vagy bármilyen más koktélhoz használt növény fagyasztásánál célszerű forralt vízzel felönteni a tartályt, mert így nem lesznek buborékok a jégkockában és szép átlátszó jégkockákat kapunk.

Tipp: A fűszerolaj dekoratív üvegbe töltve, ízlésesen feldíszítve kedves karácsonyi ajándék is lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük