Guzmánia (Guzmania sp.) jellemzése, gondozása

A guzmánia vagy guzmán bromélia (Guzmania sp.) különösen virágzás idején mutatós és kedvelt szobanövény. Igazi ékét nem a virágai, hanem a levélrózsából kiemelkedő ragyogó színű fellevelei adják. A lándzsabunkó vagy lándzsavirág néven is ismert guzmánia gondozása hasonló a többi broméliaféléhez. 

guzmánia

Guzmánia származása, jellemzése

A guzmánia vagy guzmán bromélia (Guzmania sp.) a perjevirágúak (Poales) rendjébe, ezen belül a broméliafélék (Bromiliaceae) családjába tartozó nemzetség. A nemzetségbe 218 faj tartozik. Az üzletekben leggyakrabban a Guzmania lingulata nevet viselő fajjal találkozunk, ami az egyik legkedveltebb szobanövény.

Őshazája az amerikai földrész, az Andokban, akár 3500 méteres tengerszint feletti magasságokban is fellelhetők. A szár nélküli örökzöld, epifiton, azaz fán lakó évelő növény.

Szintén a broméliaféle vagy más néven ananászféle a bókoló bilbergia.

A növénynemzetség a nevét, Anastasio Guzmanról, spanyol patikusról és természettudósról kapta.

A guzmánia további nevei: guzmán bromélia, lándzsabunkó, lándzsavirág

Hosszú, keskeny, szalag alakú és fényes levelei zöldek, tőrózsát alkotnak. Különleges szépségét a levélrózsából kielemkedő a narancssárga és a piros különböző árnyalataiban pompázó fellevelek adják. A fellevelek között fejlődő fehér virágok aprók, rövid idő alatt elvirágoznak. Élénk virágzatában akár 2-4 hónapon át gyönyörködhetünk. Virágzást követően a növény szép lassan elpusztul.

A lándzsavirág télen, szeptember és február között virágzik, így ez is hozzájárul népszerűségéhez.

Guzmán bromélia igényei, gondozása

Fényigénye

Világos helyet igényel, de közvetlen napfény csak télen érheti.

Hőigénye

A guzmán bromélia virágzás idején szereti a meleget, ilyenkor 22 -25 fok az ideális számára. Egyéb időszakban 20 – 22 fokos szobahőmérsékleten tarthatjuk.

Öntözés, tápoldatozás

Mérsékelten öntözzük lágy, langyos vízzel, ha van, használjunk esővizet. A vizet nem a gyökereivel veszi fel, ezért ne a földet öntözzük, hanem a levelek alkotta kehelybe juttasuk a vizet. Innen általában kifolyik annyi, amennyi a föld nedvességéhez kell. Két öntözés között hagyjuk szikkadni a földjét. Kerüljük a túlöntözést, mivel az rothadást okozhat.

Nem túl tápanyag igényes, nyáron havonta adjunk neki tápanyagot. Télen és virágzás alatt nem kell neki tápoldat.

Páratartalom

Magas páratartalmú levegőre van szüksége, ezért gyakran permetezzük a leveleit, és állítsuk a cserepét nedves kavicságyra.

Mi legyen az elnyílt virágokkal?

Az elnyílt virágokat vágjuk le, az anyanövény virágzás után általában elpusztul, de a kis sarjak tovább élnek, így nem kell megválni a növénytől. A sarj növényeket nyugodtan hagyhatjuk a cserépben, ha az anyanövényt kivágtuk. A több kis növény majd szépen elhelyezkedik, belakja a cserepet.

Lándzsavirág átültetése

Az idős növényeket nem kell átültetni. A leválasztott fiatal sarjakat jó vízáteresztő képességű, tápdús földbe ültessük.

Guzmánia szaporítása

A guzmán bromélia szaporítása a tő mellett megjelenő kis tősarjakkal történhet. A kis töveknek csak akkor van esélyük a túlélésre, ha kellően erősek. A túl korai leválasztás végzetes kimenetelű lehet.

A sarjakat fertőtlenített, éles késsel válasszuk le.

Guzmán bromélia betegségei, kártevői

A guzmánia nagyon jól ellenáll a betegségeknek és kártevőknek. Túl száraz levegőjű helyiségben takácsatkák és pajzstetvek megjelenése előfordulhat.

Guzmánia gondozása összefoglalva

  • Ne felejtsük el, hogy a guzmániának trópusi igényei vannak.
  • Virágzáskor a hőmérsékletet ne engedjük 22 – 25 fok alá csökkenni.
  • Rendszeres permetezéssel biztosítsuk számára a páratartalmat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük