Guzmánia (Guzmania sp.) gondozása

A guzmánia vagy guzmán bromélia (Guzmania sp.) különösen virágzás idején mutatós és kedvelt szobanövény. Igazi ékét nem a virágai, hanem a levélrózsából kiemelkedő ragyogó színű fellevelei adják. A lándzsabunkó vagy lándzsavirág néven is ismert guzmánia gondozása hasonló a többi broméliaféléhez. 

guzmánia

Guzmánia gondozása

A guzmánia vagy guzmán bromélia (Guzmania sp.) a Broméliafélék (Bromeliaceae) családjába és a Broméliavirágúak rendjébe tartozik.Őshazája az amerikai földrész, az Andokban, akár 3500 méteres tengerszint feletti magasságokban is fellelhetők. A szár nélküli örökzöld, epifiton, azaz fán lakó évelő növény. Szintén a broméliaféle vagy más néven ananászféle a bókoló bilbergia.

A növénynemzetség a nevét, Anastasio Guzmanról, spanyol patikusról és természettudósról kapta.

Hosszú, keskeny, szalag alakú és fényes levelei zöldek, tőrózsát alkotnak. Különleges szépségét a levélrózsából kielemkedő a narancssárga és a piros különböző árnyalataiban pompázó fellevelek adják.

A fellevelek között fejlődő fehér virágok aprók, rövid idő alatt elvirágoznak.

A guzmánia télen, szeptember és február között virágzik, így ez is hozzájárul népszerűségéhez.

Fényigénye

Világos helyet igényel, de közvetlen napfény csak télen érheti.

Hőigénye

A guzmánia virágzás idején szereti a meleget, ilyenkor 22 -25 fok az ideális számára. Egyéb időszakban 20 – 22 fokos szobahőmérsékleten tarthatjuk.

Öntözés

Mérsékelten öntözzük lágy, langyos vízzel, ha van, használjunk esővizet. Két öntözés között hagyjuk szikkadni a földjét. A virágzási időt kivéve a központi rozettába is öntsünk vizet.

Páratartalom

Magas páratartalmú levegőre van szüksége, ezért gyakran permetezzük a leveleit, és állítsuk a cserepét nedves kavicságyra.

Szaporítása

Szaporítása a tő mellett megjelenő kis tősarjakkal történhet.

Guzmánia gondozása összefoglalva

Ne felejtsük el, hogy a guzmániának trópusi igényei vannak. Virágzáskor a hőmérsékletet ne engedjük 22 – 25 fok alá csökkenni. Rendszeres permetezéssel biztosítsuk számára a páratartalmat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük