Japánbirs (Chaenomeles japonica), a csodálatos díszcserje

A japánbirs (Chaenomeles japonica) egy csodálatos növény: tavasszal díszcserje, ősszel vitaminbomba. Kikeletkor virágzó cserjeként szépségével, ősszel pedig vitamindús gyümölcseivel ajándékozza meg a kerttulajdonosokat. Bár kevesen tudják, de a japánbirs termése ehető. A kissé fanyar gyümölcsből nagyon finom lekvár, befőtt vagy birsalmasajt készíthető.

japánbirs virágai tavasszal

Japánbirs jellemzői és gondozása

A japánbirs (Chaenomeles japonica) nem meglepő módon Japánból származik. A 1,2–1,5 méter magasra megnövő cserje ágrendszere széles, sűrű, ezért sövénynövényként is használhatjuk. Bár arra azért számítsunk, hogy lombhullató, ezért csak az év felében alkalmas takarásra.

Levelei sötétzöldek, fényesek. Sötét rózsaszín vagy narancsvörös, illatos virágait kora tavasszal hozza.

Nagyon igénytelen növény, kártevői sem ismertek.

Nagyon jól formálható. Metszésre az elvirágzás, méginkább a gyümölcsök beérése utáni időszak a legalkalmasabb. Ha szeretnénk a gyümölcsöket leszüretelni, akkor mindenképp az őszi időszakot válasszuk a formázásra. Az ágakat egyharmadukra érdemes visszavágni. Nem kell sajnálni, gyorsan nő és lombosodik.

Az idősebb növényeken tüskék is megjelennek.

Hajtásgyökerekről és magról is egyszerűen szaporítható.

Fanyar, először zöld, majd lassan besárguló gyümölcseit ősszel szürtelhetjük.
japánbirs gyümölcse ősszel

Japánbirs termésének felhasználása

Ősszel érnek be 5-10 átmérőjű sárgás zöld gyümölcsei, amelyek nem hogy nem mérgezőek, de feldolgozva ízletesek és  különösen ajánlottak fogyasztásra. A terméseket egészen a fagyokig szedhetjük és épp úgy fogyaszthatjuk, mint a birsalmát vagy a birskörtét.

Egyaránt gazdag C, A, B1, B2, E-vitaminban. A hideg téli napokon a B1-vitamin elűzi a borús, rosszabb hangulatot.

A kemény, fanyar gyümölcs nyers fogyasztásra nem alkalmas, de főzve igen kellemes zamatú kompót, befőtt, lekvár vagy birsalmasajt készíthető belőle. Az íze sokkal fanyarabb, mint a birsalmáé, ezért bármit is készítünk belőle sokkal több cukrot kell hozzáadni.

Szívből ajánlom mindenkinek, hogy ültessen a kertjébe japánbirset és hasznosítja a terméseit is!

Birsalmasajt mikróban készítve

Birsalmasajt otellószőlővel

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük