Bókoló billbergia (Billbergia nutans) gondozása, virágoztatása

A bókoló vagy bólogató billbergia (Billbergia nutans) igénytelensége és egyszerű gondozása miatt a mindent tűrő növények közé sorolható. A broméliafélék közé tartozó szobanövény a lakás minden helyiségében mutatós, kedvezőtlen körülmények között is eredményesen nevelhetjük. Főként karácsony táján jelennek meg lefelé hajló, bókoló virágai, de akár nyáron is meglephet bennünket az élénk rózsaszín virágzati fellevelekkel övezett zöldes virágok. A virágok nektár csepegtetnek ezért szokták angyalkönynek is hívni.

bókoló bilbergia gondozása

Bókoló billbergia (Billbergia nutans) származása

A bilbergiák a broméliafélék (Bromeliaceae) családjába tartoznak, így rokona például a szintén kedvelt bíborlilás szakállbromélia is. Legismertebb közülük a gyakran csak bilbergiaként emlegetett bókoló billbergiaként. Gyakran angyal könny névvel illetik, mert a virágai nektárt csepegtetnek.

Származása:  Uruguay, Paraguay, Dél-Brazília és Észak-Argentina területén őshonos, Bromeliaceae, azaz ananászfélék közé tartozik. A legtöbb faj epifita, néhány faj növényeken, sziklákon és közvetlenül a talajon is nő. A víz összegyűlik a levéltölcsérekben.

Bókoló billbergia jellemzése

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, nem mérgező,

Magasság: 20-40 cm

Cserépben nevelhető-e: szobanövény, nevelhetjük cserépben, fakéregre vagy gyökérdarabra erősítve vagy ámpolna növényként

Virágzási idő: főként karácsony táján, januárban, februárban, de akár nyáron is virágozhat

Hely: közepes fényigény

Öntözés: közepes vízigényű, tápoldatozással bujábban fejlődik

Virágok: élénk rózsaszín virágzati fellevelekkel övezett zöldes virágok, kedvező körülmények között több sarj is virágzik egyszerre, egy-egy virágzat 10-14 napig él, a virágot hozó sarj nem virágzik többször, de nem pusztul el azonnal,

Habitus: bókoló, keskeny, ívesen hajló levelei csőszerű ciszternát alkotnak

Bókoló bilbergia igényei és gondozása

Ápolása roppant egyszerű. Heti öntözéssel is beéri. A vizet a levelek tölcsérjébe juttassuk. Földjébe keverjünk kéregdarabokat és hansági tőzeget, szeret sanyarogni, ritkán kell átültetni, hagyjuk, hogy teljesen beterítse a cserepet.

Wolf Márta olvasónk tanácsai:

„12 éves ez a növényem. Kisfiamtól kaptam, mikor ide költöztünk. Akkor egy db „tölcsér” volt, egy db virággal. Azt mondják. nem jó szétszedni, mert akkor abbahagyja a virágzást. Több éve már, hogy ilyen szépen virágzik télen. Nyáron 2 virágot hozott. A tél az igazi virágzási idejük, legalább is nálam ilyenkor sokkal szebb és több a virágja.

Az a tő, amelyik a virágot hozza az elpusztul, de ugyanakkor, ezen is látom, hogy hoz mindig újabb kis sarjakat, amik egyszer majd virágozni fognak. Akkor a legpompásabb, ha már jó sok tő van egy edényben. Ha szétszedi az ember, akkor egy kissé visszahúzódik, talán kevesebbet virágzik egy darabig. 

A tölcséreibe kell némi vizet önteni, nem a földjére, nagyon ritkán. Nyáron kint van félárnyékban, télen sincs nagyon fényes helyen, tehát igénytelen. Néhány évet kell „öregednie” hogy virágozni kezdjen. Nem nagyon igényes. A fény fontos neki, de pl. a nap nem annyira. „

Billbergia szaporítása

A billgergia sarjait egyesével vagy többesével leválaszthatjuk és földbe ültethetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Piroska szerint:

    az utolsó pillanatban mentettem meg egy üzletben a dendrobiulmot, voltak zöld levelei, ezzel kapcsolatban kérem a gondozásával kapcsolatos bteendöket. köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük