Legyen élet a balkonon télen is!

Tévedés azt hinni, hogy a hideg évszakban üresnek és kopárnak kell lenni az erkélyeknek. Miért is kellene így lenni, hisz vannak olyan növények, amelyek télen is virítanak és szint varázsolnak a szürke napokban. És ott vannak az eleséget kereső madarak is. Mutatom és mondom is, hogy lehet élet a balkonon télen.

decemberi növényápolás

Így lesz élet a balkonon télen

Az erkélyek és balkonok évszaka kétség kívül a tavasz és a nyár. A kialakítható színpompa, a kellemes időjárás, mind igen csábító. Napsütésben, a csodás színek és illatok között szívesen üldögélünk a szabadban. Ősszel az indián nyár napsugarai még ki-ki csalogatják az embereket.  A tél beköszöntével aztán elcsendesednek és többnyire kiürülnek a balkonok.

A balkon funkciók közül télen csak keveset használhatunk. De nem kellene teljesen parlagon hagyni az erkélyt a hideg hónapokban. Márcsak a hangulatunk miatt sem.

Bizonyított tény, hogy a növények pozitívan befolyásolják életminőségünket, hangulatunkat, segítenek a depresszió megelőzésében. Használjuk ki a lehetőséget, ne hagyjuk, hogy a sötét napok sötét gondolatokat szüljenek.

A hideg napokon már az is sokat segít, ha a meleg szobából szemléljük a balkonon, a terasz ajtó elé elhelyezett növénydíszeket vagy a madáretetőhöz visszatérő éhes szájakat.

 A sivár, napfénytelen napokon igazi hangulat javítók a kinti élet jelei a madarak, a virágaikat időnként megmutató árvácskák, erikák, csarabok, hangák, hunyorok, a mindig zöld pozsgások vagy tű-, és lomblevelű örökzöldekből álló tartós kiültetések.

Gyökeres fenyő az erkélyen

A téli szezonban nem tudunk olyan színgazdagságot kialakítani, mint nyáron, de a kicsi is több mint a semmi.

Az egész évben zölden díszítő dísznövények hátránya, hogy nagy a helyigényük. Az idő múlásával még a lassan növő, törpe fajok is évről évre nagyobb dézsákat, virágládákat igényelnek. Gondozásuk viszont roppant egyszerű. Színes színfoltot képezhetnek a színes lombú növények is.

Ha ősszel a hóvirág vagy a krókusz hagymáit balkonládába ültetjük, akkor már februárban örvendhetünk a virágzó növényeknek.  Ugyancsak igaz ez a kankalinra vagy primulára. Fontos viszont, hogy a primula a nyári napsütést nem kedveli, félárnyékos helyet igényel.

Télálló dísznövény tehát van bőven, nem feltétlenül kell egy erkélynek télen ridegnek lennie. Csínosítsd az erkélyed télen is, töltsd meg élettel, örvendj neki a szellőztetéskor. Vagy akár a benti meleget élvezve az ablaküvegen keresztül figyelve a csivitelő madarakat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...