Bazsalikom gondozása, felhasználása

A bazsalikom (Ocimum basilicum)az olasz konyha egyik alapfűszere, a paradicsom legjobb barátja. Emellett dísz- és gyógynövény is. Bátran nevelhetjük erkélyen és a konyhaablakban is. Ha kell csak lecsippentünk belőle egy pár levelet és már is ízesebb az étel. 

 

bazsalikom

 

Származása: bazsalikom (Ocimum basilicum) az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik. Földközi-tenger vidékéről és Indiából a gyarmatosító angoloknak köszönhetően az került az európai konyhába a 1570-es években. 

Neve görög baszileusz (’király’ jelentésű) szóból eredeztethető, a hagyomány szerint azért, mert az ókori királyavatáshoz használt olajkeverék részét képezte.

A Tudor királyok idejében a háziasszonyok egy cserép bazsalikommal ajándékozták meg a házukba látogatót. Az angol konyha napjainkban nem igen használja.

Indiában bokor formájában évelőként is megél, Visnu és Krisna istenek szent növénye. Malajziában és Perzsiában sírokra ültetik, az egyiptomi nők pedig szeretteik sírjait szórják be virágjaival. Nyugat-afrikai és indonéz fajtáit elsősorban lázcsillapításra használják.

A gyűlölet növénye, az ókori görögöknél a szerencsétlenséget szimbolizálta. Moldáviában máig él a hit, miszerint ha egy férfi bazsalikomot fogad el egy leánytól, azt haláláig szeretni fogja.

Ismertetőjegyei:  egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény, jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű

Virágok: apró fehér virágai júliustól szeptemberig nyílnak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, gyógy- és fűszernövényként is fogyasztható 

Magasság: 20 – 40 cm 

Habitus: bokros, felálló habitusú, levelei domborúak, fényes zöldek, tojásdad alakúak kihegyezett csúccsal,  néhány fajtánál vörös vagy vörösesbarna elszínezősdéssel 

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Betakarítási idő: júniustól-szeptember

Bazsalikom gondozása

Gondozása: napos, meleg, védett helyet szeret, a teljes napsütést is elviseli, közepes vízigényű, a levelek lekonyulásával azonnal jelzi, ha szomjas. Négyhetente adjunk tápanyag-utánpótlást.

Március végétől vethetjük, 18-20 fokon, fényen csírázik, 25 cm tőtávolságra ültessük, május közepétől szabadba is tehetjük.

Betakarítása: A leveleket és a fiatal hajtásokat egész nyáron szedhetjük. Virágzás előtt a legnagyobb az illóolajtartalma. Ha lecsípjük a hajtáscsúcsokat, bokrosabbá válik.

Felhasználása: dísz-, fűszer- és gyógynövény is egyben. Illóolajat (benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt), flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz. 

Illóolajai csökkentik a felfúvódást, valamint gyomorrontás esetén segítenek. Ismert étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító és vizeletajtó hatása. Jó idegerősítő, csökkenti a magas vérnyomást. Sikeresen alkalmazható stressz ellen is.

A leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

A konyhában igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, üdítőital és gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. A paradicsom legjobb barátja, nagyon jól illik minden paradicsomos ételhez. Belőle készül az olasz konyha egyik kedvence a sokoldalú pesto.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás