Bazsalikomos paradicsomlekvár

Bazsalikomos paradicsomlekvár az olaszos ízek kedvelőinek kamrájából nem hiányozhat. Főleg, ha a paradicsom is megterem a kertben. Egyszerű és nagyszerű a recept és kitűnő a végeredmény.

Bazsalikomos paradicsomlekvár

Bazsalikomos paradicsomlekvár

Kovács Katalin készítette a különleges paradicsomlekvárt, amit az alábbi szavakkal ajánlott figyelmünkbe: “Igazából ez bazsalikomos sürített paradicsom, pici cukorral ízesítve és dzsemfixet tettem bele, hogy lekvárszerű legyen. Mi leggyakrabban reggelire, rántotta, sült szalonna, tepertő mellé fogyasztjuk.”

Paradicsomlekvárhoz keményhúsú és kevés levet és kevés magot tartalmazó paradicsomfajta a legalkalmasabb. Ilyen például a lucullus paradicsom.

Hozzávalók

  • 2 kg érett paradicsom,
  • 1 teáskanál só,
  • 10-15 dkg cukor,
  • fél citrom leve,
  • 1 csomag dzsemfix,
  • 3-4 szál bazsalikom.

Elkészítése

  • alaposan mossuk ki az üvegeket,
  • mossuk meg a paradicsomokat,
  • a paradicsomokat forrásban lévő vízbe tegyük egy percre,
  • majd hideg vízzel telt edénybe tesszük,
  • ezután könnyen le tudjuk húzni a héját,
  • a paradicsomot kis kockákra vágjuk,
  • feltesszük a tűzre főni egy kevés cukorral,
  • közben megmossuk és apróra vágjuk a bazsalikomot,
  • ha megfőtt a paradicsom, hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a dzsemfixet,
  • továbbfőzve besűrítjük,
  • ha kész hozzáadjuk a bazsalikomot és a citromlevet,
  • kóstoljuk meg és ha szükséges, fűszerezzük tovább,
  • még forrón azonnal tegyük üvegekbe,
  • zárjuk le az üvegeket és öt percre állítsuk fejre, ezzel csírátlanítjuk az üvegeket.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Kovács Katalinnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 1 =