Ketchup házilag – egyszerű recept

A ketchup házilag készítve nem más, mint az üvegbe zárt nyár. Ha a hozzávalókat saját magunk meg tudjuk termelni a kertünkben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kész ketchup csakis egészséges hozzávalókat tartalmaz. De ha vásárolni kell hozzá a paradicsomot, akkor is érdemes elkészíteni az egyszerű és gyors recept alapján. Már mutatom is, hogy készül a tartósítószer mentes házi ketchup egyszerűen.    

ketchup házilag - egyszerű recept

Ketchup, az ízesítő szószok nagy klasszikusa

Emlékeim szerint az én gyerekkoromban nem lehetett ketchupot kapni. Legalábbis mi soha nem ettünk, sem boltit, sem házilag készítettet. Ma pedig nem találni olyan embert, aki ne tudná, mi az a ketchup.

Ha még is létezne, akkor leírom, hogy a ketchup (ejtsd: kecsap vagy kecsöp) paradicsomból fűszerek hozzáadásával készült, savanykás ízű, az egész világon igen elterjedt mártás.

A „ké tsiap” mártás már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban, az angol nyelvben 1690-től ismert. A kínaiak azonban különböző halfélékből és puhatestűekből készítették a fűszeres mártást. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott Európába.

A ketchup nagyon sokféleképpen felhasználható, hamburgerhez, hot doghoz, melegszendvicshez, és gyakorlatilag mindenhez, amihez illik a paradicsomos íz. Gyakran egyszerűen csak mártogatósként fogyasztjuk sült krumpli, sült húsfalatkák vagy grillezett zöldségek mellé.

Sokan a pizza megízesítésére is használják, az olaszok előtt ezt ne tedd, mert szerintük a paradicsomos szósz helyett friss paradicsomnak kell a pizzatésztára kerülnie.

Így készül a ketchup házilag – egyszerű recept

Hozzávalók

  • 2 kg piros színű paprika,
  • 1 kg hagyma,
  • 1 kg paradicsom,
  • 1 dkg bors,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 marék só,
  • 1-2 db csípős paprika,
  • 1 dl 10%-os ecet,
  • 1 dkg mustár,
  • 1 púpos kávéskanál őrölt babérlevél.

Házi ketchup elkészítése

  • a paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk,
  • hozzáadjuk a megmosott és összevágott paradicsomot és hagymát,
  • hozzáadjuk a sót,
  • összefőzzük, míg minden megpuhul,
  • botmixerrel turmixoljuk,
  • hozzáadjuk a többi fűszert,
  • újra felforraljuk,
  • pici tartósítószert (pl. nátrium benzoát) teszünk bele.
  • alaposan megtisztított üvegekbe zárjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Kovács Katalinnak!

Receptek házi ketchup felhasználásához

A pizza tészta házilag is egyszerűen elkészíthető. Az otthoni pizzázásban leginkább azt szeretem, hogy a feltéteket és azok arányát saját magunk határozhatjuk meg és ízlésünknek megfelelően variálhatjuk. Csak egy jó tészta recept kell és aztán elengedhetjük a fantáziánkat.

Téli estéken jól esik egy könnyű, egyszerű, ugyanakkor meleg vacsora. A gombakrém melegszendvicshez recept pont jól jött nekem. Egy tea vagy forralt bor mellé nem is kívánhatnék jobb kiegészítőt.

Pástétom pörkölt maradékból receptet osztott meg olvasónk. Igazán jó ötlet, hisz nem kell a maradékot kidobni és nagyon jó reggeli, vacsora vagy szendvics alapanyag lehet belőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük