Ketchup házilag – egyszerű recept

A ketchup házilag készítve nem más, mint az üvegbe zárt nyár. Ha a hozzávalókat saját magunk meg tudjuk termelni a kertünkben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kész ketchup csak is egészséges hozzávalókat tartalmaz.

ketchup házilag - egyszerű recept

Emlékeim szerint az én gyerekkoromban nem lehetett ketchupot kapni. Legalábbis mi soha nem ettünk, sem boltit, sem házilag készítettet. Ma pedig nem találni olyan embert, aki ne tudná, mi az a ketchup.

Ha még is létezne, akkor leírom, hogy a ketchup (ejtsd: kecsap vagy kecsöp) paradicsomból fűszerek hozzáadásával készült, savanykás ízű, az egész világon igen elterjedt mártás.

A ké tsiap mártás már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban, az angol nyelvben 1690-től ismert. A kínaiak azonban különböző halfélékből és puhatestűekből készítették a fűszeres mártást. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott Európába.

Ketchup házilag hozzávalói

  • 2 kg piros színű paprika,
  • 1 kg hagyma,
  • 1 kg paradicsom,
  • 1 dkg bors,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 marék só,
  • 1-2 db csípős paprika,
  • 1 dl 10%-os ecet,
  • 1 dkg mustár,
  • 1 púpos kávéskanál őrölt babérlevél.

Ketchup házilag elkészítése

  • a paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk,
  • hozzáadjuk a megmosott és összevágott paradicsomot és hagymát,
  • hozzáadjuk a sót,
  • összefőzzük, míg minden megpuhul,
  • botmixerrel turmixoljuk,
  • hozzáadjuk a többi fűszert,
  • újra felforraljuk,
  • pici tartósítószert (pl. nátrium benzoát) teszünk bele.
  • alaposan megtisztított üvegekbe zárjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Kovács Katalinnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt + tíz =