Ketchup házilag – egyszerű recept

A ketchup házilag készítve nem más, mint az üvegbe zárt nyár. Ha a hozzávalókat saját magunk meg tudjuk termelni a kertünkben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kész ketchup csak is egészséges hozzávalókat tartalmaz.

 

ketchup házilag - egyszerű recept

 

Emlékeim szerint az én gyerekkoromban nem lehetett ketchupot kapni. Legalábbis mi soha nem ettünk, sem boltit, sem házilag készítettet. Ma pedig nem találni olyan embert, aki ne tudná, mi az a ketchup. 

Ha még is létezne, akkor leírom, hogy a ketchup (ejtsd: kecsap vagy kecsöp) paradicsomból fűszerek hozzáadásával készült, savanykás ízű, az egész világon igen elterjedt mártás. 

A ké tsiap mártás már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban, az angol nyelvben 1690-től ismert. A kínaiak azonban különböző halfélékből és puhatestűekből készítették a fűszeres mártást. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott Európába.

Ketchup házilag hozzávalói

  • 2 kg piros színű paprika,
  • 1 kg hagyma,
  • 1 kg paradicsom,
  • 1 dkg bors,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 marék só,
  • 1-2 db csípős paprika,
  • 1 dl 10%-os ecet,
  • 1 dkg mustár,
  • 1 púpos kávéskanál őrölt babérlevél.

Ketchup házilag elkészítése

  • a paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk, 
  • hozzáadjuk a megmosott és összevágott paradicsomot és hagymát,
  • hozzáadjuk a sót,
  • összefőzzük, míg minden megpuhul,
  • botmixerrel turmixoljuk,
  • hozzáadjuk a többi fűszert,
  • újra felforraljuk,
  • pici tartósítószert (pl. nátrium benzoát) teszünk bele.
  • alaposan megtisztított üvegekbe zárjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Kovács Katalinnak!

További paradicsomos receptek

  • 364
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 364
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás