Paradicsom eltevése télire – olvasói praktikák

A paradicsom eltevése télire a kora ősz egyik hálás feladata. Készülhet belőle ivólé, szósz, ketchup, pizzaalap, lecsó, savanyúság és más sok minden. Ha sok helyünk van, a hűtőben, akkor fagyaszthatjuk is, de üvegekbe zárva is tárolható. Mutatom a legkedveltebb recepteket és az olvasók is meséltek arról, hogy zajlik náluk a paradicsom bespájzolása, tartósítása különböző módokon.

paradicsom tartósítás, Paradicsom eltevése télire

Paradicsom eltevése télire különböző módokon

A érett paradicsomot nagyon sokféle képpen bespájzolhazjuk. Készülhet belőle ivólé, pizzaszósz, ketchup, lecsó télire.

Pizzaszósz házilag – házi paradicsomszósz pizzához

Ketchup házilag – egyszerű recept

Natúr lecsó télire – egyszerű, gyors, finom

De még bazsalikomos paradicsomlekvár is.

Bazsalikomos paradicsomlekvár

Az éretlen paradicsomból kitűnő savanyúság készülhet.

Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokból

Különösen hagymával és erős paprikában együtt eltéve nagyon finom savanyúságot kapunk. De ugyanígy nagyon finom a vegyes vágottban vagy dobálós savanyúságban is.

Csalamádé télire egyszerűen

Házi dobálós (vödrös) savanyúság receptek titkai

Nem feledkezhetünk meg az aszalásról sem, mint tartósítási technikáról.

Paradicsom aszalása napon és sütőben

Paradicsom tartósítása – olvasói praktikák

Pócza Csabáné Irénke :”Mivel a paradicsom apránként érik, hasznosítottam a felesleget. Mélyhűtő ládába tálcán egyedileg lefagyasztom, utána zacskózom. Rottyantottam 3 üveg lecsót is. Ebbe most tettem olajon megpárolt hagymát, sót is. Mivel sok volt a paradicsom, most kicsit túlteng benne, de nem baj.”

Takács Ildikó: „A héten végre szabadságon voltam. Szerdán kedves szomszédasszonyom szólt, hogy nem tudja hova tenni a rengeteg paradicsomot, ami termett náluk, elfogadok-e. Hát persze,hogy elfogadtam.  Így lett kb. 10 kg finom lédús teljesen bio paradicsomom.  A nagy lekvárfőző fazekamba kb. 5 kg fért, megfőztem paradicsomszósz alapnak. Csináltam natúrt, elég sok ételbe használom, és csináltam fűszerest, ami a fiúk által folyamatosan igényelt bolognai és milánói tészták szósz alapja lesz. Nekem a mélyhűtőm a véges, pedig mennyivel egyszerűbb lenne… Régebben,amikor a fiúk kicsik voltak és itt dolgoztam a Botanikában sokkal több időm volt. Folyamatosan befőztem, mert a kolléganőimtől, ismerősöktől kaptam/olcsóbban vettem a gyümölcsöt, savanyúnak valót. Szeretem csinálni,csak nagyon kevés az időm. 

Mihály Klára: „Mai melóm paradicsom püré eltevése a fagyasztóba volt. Paradicsom, de nem főzés, hanem mixelés. A héját lehúzom, a magját kinyomkodom, apróbb darabokra vágom és turmixolom. Azután a ment fagyasztóba 7 kiló paradicsom. Olyan lett mint egy lekvár, de nyersen eltéve. Össze se hasonlítható a konzervvel.”

Paradicsom befőzése

Turánné Valéria Szolnoki: „Paradicsomot elkezdem főzni, mikor jól levet eresztett, belerakom a paprikát. Teszek bele nátrium benzoátot, mikor megpuhult mehet az üvegekbe. Celofán tető, mehet a száraz dunsztba. Mindig szép marad, sohasem barnul meg. Télen mehet mindenféle ételbe, ami paprikát és paradicsomot kíván, lecsónak is nagyon finom.”

Sinka Erika: „Én egy kicsit egészségesebben készítem! Lecsópaprikát felszeletelem (karikázom), üvegekbe gyömöszölöm. Paradicsomot apróra darabolom, felrottyantom, várok kb 1 órát, addig „leül”, a felesleges víz feljön a felszínére, azt óvatosan leöntöm, ezután turmixolom, jó sűrű lesz! Ezt a sűrű paradicsom pépet öntöm, a paprikára, a befőttes üvegekbe, lezárom, várok egy picit, amíg nem tűz forró, aztán mehet a befőző automatába, hogy csírátalanítsa = ez tulajdonképpen a nedves dunszt. Igy nincs tartósítószer és felesleges só sem, azt majd adok hozzá, amikor ételt készítek vele. Lecsó, gulyásleves, paprikás krumpli, töltött paprika szaftjába. 😍

Nagyon köszönöm az olvasói ötleteket!

Jó étvágyat!

És még egy kitűnő ötlet, a mexikói zöldség sült húsokhoz.

Mexikói zöldség grillezett húsokhoz télire eltéve

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük