Paradicsom eltevése télire – olvasói praktikák
A paradicsom eltevése télire a kora ősz egyik kedves feladata. Készülhet belőle ivólé, szósz, ketchup, pizzaalap, lecsó, savanyúság és más sok minden. Ha sok helyünk van, a hűtőben, akkor fagyaszthatjuk is, de üvegekbe zárva is tárolható. Mutatom a legkedveltebb recepteket és az olvasók is meséltek arról, hogy zajlik náluk a paradicsom bespájzolása, tartósítása különböző módokon.

Paradicsom eltevése télire különböző módokon
A érett paradicsomot nagyon sokféle képpen bespájzolhazjuk. Készülhet belőle ivólé, pizzaszósz, ketchup, lecsó télire.
De még bazsalikomos paradicsomlekvár is.
Az éretlen paradicsomból kitűnő savanyúság készülhet.
Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokból
Különösen hagymával és erős paprikában együtt eltéve nagyon finom savanyúságot kapunk. De ugyanígy nagyon finom a vegyes vágottban vagy dobálós savanyúságban is.
Nem feledkezhetünk meg az aszalásról sem, mint tartósítási technikáról.
Paradicsom tartósítása – olvasói praktikák
Pócza Csabáné Irénke :”Mivel a paradicsom apránként érik, hasznosítottam a felesleget. Mélyhűtő ládába tálcán egyedileg lefagyasztom, utána zacskózom. Rottyantottam 3 üveg lecsót is. Ebbe most tettem olajon megpárolt hagymát, sót is. Mivel sok volt a paradicsom, most kicsit túlteng benne, de nem baj.”
Takács Ildikó: „A héten végre szabadságon voltam. Szerdán kedves szomszédasszonyom szólt, hogy nem tudja hova tenni a rengeteg paradicsomot, ami termett náluk, elfogadok-e. Hát persze,hogy elfogadtam. Így lett kb. 10 kg finom lédús teljesen bio paradicsomom.
A nagy lekvárfőző fazekamba kb. 5 kg fért, megfőztem paradicsomszósz alapnak. Csináltam natúrt, elég sok ételbe használom, és csináltam fűszerest, ami a fiúk által folyamatosan igényelt bolognai és milánói tészták szósz alapja lesz. Nekem a mélyhűtőm a véges, pedig mennyivel egyszerűbb lenne…
Régebben,amikor a fiúk kicsik voltak és itt dolgoztam a Botanikában sokkal több időm volt. Folyamatosan befőztem, mert a kolléganőimtől, ismerősöktől kaptam/olcsóbban vettem a gyümölcsöt, savanyúnak valót. Szeretem csinálni,csak nagyon kevés az időm.
”
Mihály Klára: „Mai melóm paradicsom püré eltevése a fagyasztóba volt. Paradicsom, de nem főzés, hanem mixelés. A héját lehúzom, a magját kinyomkodom, apróbb darabokra vágom és turmixolom. Azután a ment fagyasztóba 7 kiló paradicsom. Olyan lett mint egy lekvár, de nyersen eltéve. Össze se hasonlítható a konzervvel.”
Paradicsom befőzése
Turánné Valéria Szolnoki: „Paradicsomot elkezdem főzni, mikor jól levet eresztett, belerakom a paprikát. Teszek bele nátrium benzoátot, mikor megpuhult mehet az üvegekbe. Celofán tető, mehet a száraz dunsztba. Mindig szép marad, sohasem barnul meg. Télen mehet mindenféle ételbe, ami paprikát és paradicsomot kíván, lecsónak is nagyon finom.”
Sinka Erika: „Én egy kicsit egészségesebben készítem! Lecsópaprikát felszeletelem (karikázom), üvegekbe gyömöszölöm. Paradicsomot apróra darabolom, felrottyantom, várok kb 1 órát, addig „leül”, a felesleges víz feljön a felszínére, azt óvatosan leöntöm, ezután turmixolom, jó sűrű lesz! Ezt a sűrű paradicsom pépet öntöm, a paprikára, a befőttes üvegekbe, lezárom, várok egy picit, amíg nem tűz forró, aztán mehet a befőző automatába, hogy csírátalanítsa = ez tulajdonképpen a nedves dunszt. Igy nincs tartósítószer és felesleges só sem, azt majd adok hozzá, amikor ételt készítek vele. Lecsó, gulyásleves, paprikás krumpli, töltött paprika szaftjába. 😍
Nagyon köszönöm az olvasói ötleteket!
Jó étvágyat!
És még egy kitűnő ötlet, a mexikói zöldség sült húsokhoz.