Így készíts hűsítő italt balkonnövényekből

Hűsítő italt készíteni egyáltalán nem bonyolult. A nagy sikerre való tekintettel a nem rég bemutatott bodzás üdítő és citromfű szörp után újabb szuper fűszernövényes üdítőital recepteket hoztam.  Bár szomjoltásra a tiszta víz a legjobb, a változatosság kedvéért érdemes néhány egyszerűen elkészíthető italt is kipróbálni. A balkonon nevelt eper, bazsalikom, citromfű vagy menta mellé csak édesítőszer és citrom vagy lime szükséges. Ugye jól hangzik?

 

hűsítő italt balkonnövényekből is egyszerűen készíthetünk

 

Jégbe zárt aroma

A fűszernövényeket és gyümölcsöket (epret, mentát, bazsalikomot, citromfüvet, levendula virágokat,) tegyük a jégkocka-tartóba, majd töltsük fel vízzel. Az elkészült jégkockák szörpökbe, üdítőkbe, koktélokba helyezve a hűsítő hatás mellett pikáns ízt is biztosítanak.

 

Mentás limonádé

A menta íz különösen frissítő hatású. Hagyományos módon citrommal, tetszőleges édesítőszerrel, szénszavas vagy szénsavmentes vízzel limonádét készítünk. Tetszés szerinti mennyiségű jégkockát vagy jégbe zárt aromát és 8-10 mentalevelet teszünk bele. 

 

Levendula üdítő

5 dkg cukorból  1 liter vízzel cukorszirupot készítünk és ezzel leforrázzuk a 10 szál levendula szárról leszedett virágzatát. Egy óra állás után szűrjük le és ízlés szerinti mennyiségű frissen facsart citromlével ízesítsük. Szénszavas és szénsavmentes vízzel hígítva is kitűnő. Igazi ínyencek mentalevéllel is megbolondíthatják.

 

Eper limonádé

Három citrom levét kifacsarunk, 3 dl szénszavas és 2 liter szénsavmentes vízzel, ízlés szerinti édesítőszerrel, 30 dkg friss eperrel és 3 maroknyi fűszernövénnyel (bazsalikom, citrom vagy mentalevél) összekeverjük. 

 

Citromfű szörp

A cukorszirupos citromfű szörp után itt egy még egyszerűbb változat, de legalább ugyanolyan finom változat. Négy nagy csomag citromfüvet fél liter vízben egy egész napig áztatunk. Másnap negyed kilogramm cukorral, 1 dkg citromsavval kb. 10 percig forraljuk. Leszűrés után száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Karamelles menta szörp 

1 dl vízből és fél kilogramm cukorból karamell szirupot főzünk. Majd hozzáöntünk egy liter vizet és a karamell elolvadásáig tovább főzzük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A kihűlt szirupba egy citrom levét csavarjuk. Beleteszünk fél kanál citromsavat és egy csokor menta levelét. Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Újra felforraljuk, majd üvegbe öntve száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Vízzel, szénszavas ásványvízzel hígítva, citrom karikával, mentalevéllel szervírozva kitűnő.

 

Forró menta tea

Afrikai országokban, ahol egész nyáron kánikula van, az egyik legkedveltebb hűsítő a szárított mentalevelekből készített jó cukros forró tea. Bár először számomra is hihetetlennek tűnt, többször próbáltam és állíthatom igen is hatásos. A cukor mennyiségével én inkább csínján bánok, de a friss mentaleveleket sosem hagyom ki belőle.

 

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

A fehér cukor helyett barna- vagy nyírcukrot, mézet vagy esetleg szteviát is használhatunk édesítőszerként. Még fenségesebb az íz, ha a szervírozásnál friss leveleket és jégkockát teszünk bele.

Egészségedre!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 60
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  • 60
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 − 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás