Karamellás mentaszörp házilag

A karamellás mentaszörp házilag a legújabb kedvencem. Az igénytelen mentából egyszerűen elkészíthető az egyik leghűsítőbb nyári itóka a mentaszörp. Egy adagból hónapokra elegendő mennyiség készíthető. Azért szeretem így karamellásan, mert szép színe is lesz.

karamellás mentaszörp házilag

A menta jellegzetes aromájú fűszernövény és gyógynövény. Ízével a háztartásban is gyakran találkozunk, sokszor ízesítik vele a rágógumikat, a fogkrémeket vagy a szájvizeket.

Görcsoldó és antibakteriális hatásának köszönhetően emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású.

Ételek és italok ízesítésére is felhasználható. Csokoládés desszertek készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő. Friss vagy szárított levelekből készített teája kellemes hűsítő és frissítő hatású.

Karamellás mentaszörp házilag hozzávalói

  • 3 bögre mentalevél,
  • 2 kg cukor,
  • 2,3 l víz,
  • 3 citrom,
  • 5 dkg citromsav.

Elkészítése

  • a mentaleveleket leszedjük a szárakról és alaposan megmossuk,
  • 30 dkg cukrot virágosra karamellizálunk, majd 3 dl vízzel felöntjük,
  • megvárjuk, hogy a cukor feloldódjon,
  • majd még 2 liter, előzőleg felforralt vizet öntünk hozzá,
  • belerakjuk a maradék cukrot,
  • hagyjuk kihűlni,
  • belerakjuk a mentaleveleket és a felkarikázott citromokat és a citromsavat
  • lefedve egy napot állni hagyjuk,
  • másnap kiszedjük a mentaleveleket és a citromkarikákat,
  • felforraljuk,
  • tisztított üvegekbe töltjük,
  • száraz dunsztban (meleg takaróban) hagyjuk lassan kihűlni.

Elég tömény, kb. tízszeres hígítással fogyasztható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc − nyolc =