3 nyári frissítő levendulából

Ne hagyjuk kárba veszni a levendula illatos virágait, hisz nagyon finom hűsítő készülhet belőle. Már is mutatom milyen nyári frissítő lehet a levendulából. Egyszerű és nagyszerű receptek.

frissítő levendulából

3 nyári frissítő levendulából

A levendula az egyik legsokoldalúbb növényünk. Lakásdísz vagy illatosító készülhet belőle, ugyanakkor gyógy- és fűszernövényként is használható. Mediterrán vidékeken évezredek óta használják fűszernövényként. A híres Provance fűszerkeverék egyik fő fűszere a kakukkfű, a a rozmaring, a bazsalikom, a babérlevél és a borsikafű mellett. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kitűnő választás zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz.

Fontos: Étkezési célra csak biztos helyről származó, vegyszermentesen nevelt növényt használjunk. Legjobb a frissen szedett virágok használata, de száríthatjuk is későbbi felhasználásra.

Különösen frissen használva legyünk óvatosak az adagolásával, mert túladagolva, nagyon erős aromája miatt könnyen pacsuli ízűvé válhat az étel.

A most bemutatásra kerülő három levendulás frissítőből a második kettő receptjét egy külön bejegyzésben leírtam már. Ezeket nem akarom megismételni, de a névre vagy a fotóra kattintva elérheted a részletes receptet.

Levendulás limonádé

10 szál levendula virágját szedjük le a szárról és 5 dkg cukorral és 1 liter vízzel készült cukorsziruppal forrázzuk le. Fedjük le és egy óra állás után szűrjük le és ízlés szerinti mennyiségű frissen csavart citromlével savanyítsuk. A citromsavtól rózsaszínűvé válik a színe. Szénszavas és szénsavmentes vízzel hígítva is kitűnő. Mentalevéllel ízesítve még kellemesebb és hűsítőbb ízű italt kapunk.

Levendula szirup

A levendula szirup sokáig eltartható, így télen is élvezhetjük a nyár ízeit.

levendula szirup

Fehér csokis levendula fagyi

A levendula fagyi igazi nyári kényeztető hűsítő. Legjobb fagylaltgépben elkészíteni, mert akkor jó krémes állagú lesz. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. 4-5 alkalommal, kb. óránként kivesszük a hűtőből és mixerben átkeverjük.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 211
  • 7
  •  
  •  
  • 211
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás