Levendula szirup készítése
A hosszan elhúzódó vénasszonyok nyara és a gondos ápolás eredményeként a levendula bokrokon a másodvirágzásnak örülhetünk. Bár ilyenkor sokkal kevesebb a virágmennyiség, de a virágok illóolaj tartalma ilyenkor is épp oly magas. A levendula szirup nem igényel nagy mennyiségű levendulát, így az utóvirágzásból is elkészíthető.
A levendula gondozása egyáltalán nem bonyolult. Az őszi virágok akkor jelennek meg a növényen, ha a nyári virágszárakat levágtuk. A levendula sokoldalúan felhasználható, gyógynövényként és ízesítőként is kitűnő. Akár még fehér csokis levendula fagylalt is készülhet belőle.
Az illatos levendulát akár frissen is felhasználhatjuk vagy szárítással tartósíthatjuk későbbi felhasználásra. A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt kell levágni a virágzási idő közepén. Kis csokrokba rendezve, befőttes gumival összefogva, fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha a levendula ágakat cukor közlé rakjuk és lezárjuk az üveget, a cukor nagyon jól átveszi a levendual aromáját, amit később süteményekhez használhatunk.
Levendula szirup készítése
Vas Sándorné olvasónk elárulja, hogy használta fel a levendula őszi virágait.
„Szirupot főztem, kb. egy liter víz és majd egy kiló cukor hozzáadásával. Beletettem a virágokat, kicsit főztem, majd állni hagytam pár óráig. Szűrés után egy kis citromsavat tettem bele, attól lesz ilyen szép a színe. Aztán tettem a kis üvegekbe élő virágot, amit még le tudtam szedni.
Ez így tömény szirup, ízesítésre használható például limonádéba, kekszbe, fagyira.”
Nagyon köszönjük a receptet Vas Sándornénak!
Jó étvágyat!