Levendula szirup készítése

A levendula virágai rengeteg illóolajat tartalmaznak. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a konyhában is sokoldaúan felhasználhatjuk. A levendula szirup házilag egyszerűen elkészíthető aromás üdítőital, melynek receptjét már is mutatom.

levendula szirup

Levendula virágok hasznosítása

A levendula gondozása egyáltalán nem bonyolult. Az őszi virágok akkor jelennek meg a növényen, ha a nyári virágszárakat levágtuk. A levendula sokoldalúan felhasználható, gyógynövényként és ízesítőként is kitűnő. Akár még fehér csokis levendula fagylalt is készülhet belőle.

Az illatos levendulát akár frissen is felhasználhatjuk vagy szárítással tartósíthatjuk későbbi felhasználásra. A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt kell levágni a virágzási idő közepén. Kis csokrokba rendezve, befőttes gumival összefogva, fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha a levendula ágakat cukor közlé rakjuk és lezárjuk az üveget, a cukor nagyon jól átveszi a levendual aromáját, amit később süteményekhez használhatunk.

Levendula szirup készítése

Vas Sándorné olvasónk elárulja, hogy használta fel a levendula őszi virágait.

„Szirupot főztem, kb. egy liter víz és majd egy kiló cukor hozzáadásával. Beletettem a virágokat, kicsit főztem, majd állni hagytam pár óráig. Szűrés után egy kis citromsavat tettem bele, attól lesz ilyen szép a színe. Aztán tettem a kis üvegekbe élő virágot, amit még le tudtam szedni.

Ez így tömény szirup, ízesítésre használható például limonádéba, kekszbe, fagyira.”

Nagyon köszönjük a receptet Vas Sándornénak!

Jó étvágyat!

További ötletek levendula felhasználására

Ha nyár, akkor levendula. Mindenhol. A kertben, a lakásban, a konyhában. Az illatos, lila virág joggal lett az utóbbi évek slágernövénye. Bár a levendula nem őshonos Magyarországon, a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének, dekorációs célú és gyógyászati felhasználásának köszönhetően hamar meghódította a magyar szíveket is. A levendula kisokos mindent tartalmaz, amit tudni akartál az illatos szépség ültetéséről, fajtáiról, gondozásáról, metszéséről, teleltetéséről és felhasználási módjairól.

Igazi levendula szezonra való nyári hűsítőt hoztam, levendula fagylaltot. Fő hozzávalója a levendula mellett a fehér csokoládé. Jól hangzik ugye? Hát még milyen a zamata. Máris mutatom az egyszerű receptet, hogy hogyan készül a fehér csokis levendula fagyi házilag. 

Ne hagyjuk kárba veszni a levendula illatos virágait, hisz nagyon finom hűsítő készülhet belőle. Már is mutatom milyen nyári frissítő lehet a levendulából. Egyszerű és nagyszerű receptek.

Időnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük