Levendula szirup készítése

A hosszan elhúzódó vénasszonyok nyara és a gondos ápolás eredményeként a levendula bokrokon a másodvirágzásnak örülhetünk. Bár ilyenkor sokkal kevesebb a virágmennyiség, de a virágok illóolaj tartalma ilyenkor is épp oly magas. A levendula szirup nem igényel nagy mennyiségű levendulát, így az utóvirágzásból is elkészíthető.

levendula szirup

A levendula gondozása egyáltalán nem bonyolult. Az őszi virágok akkor jelennek meg a növényen, ha a nyári virágszárakat levágtuk. A levendula sokoldalúan felhasználható, gyógynövényként és ízesítőként is kitűnő. Akár még fehér csokis levendula fagylalt is készülhet belőle.

Az illatos levendulát akár frissen is felhasználhatjuk vagy szárítással tartósíthatjuk későbbi felhasználásra. A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt kell levágni a virágzási idő közepén. Kis csokrokba rendezve, befőttes gumival összefogva, fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk.

Levendula szirup készítése

Vas Sándorné olvasónk elárulja, hogy használta fel a levendula őszi virágait.

“Szirupot főztem, kb. egy liter víz és majd egy kiló cukor hozzáadásával. Beletettem a virágokat, kicsit főztem, majd állni hagytam pár óráig. Szűrés után egy kis citromsavat tettem bele, attól lesz ilyen szép a színe. Aztán tettem a kis üvegekbe élő virágot, amit még le tudtam szedni.

Ez így tömény szirup, ízesítésre használható például limonádéba, kekszbe, fagyira.”

Nagyon köszönjük a receptet Vas Sándornénak!

Jó étvágyat!

További levendulás receptek

Fehér csokis levendula fagyi házilag

Köszönöm a megosztásokat!
  • 40
  • 16
  •  
  •  
  • 40
  •  
  • 16
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás