A cékla: egészséges és sokoldalú zöldség a kertben és a konyhában

Sokak számára a cékla (Beta vulgaris) csupán egy ismeretlen zöldség a zöldségespulton, pedig ez a színes gyökérzöldség valójában egy igazi vitaminbomba. Nem csak gyönyörű színt kölcsönöz ételeinknek, de rengeteg értékes tápanyagot is hordoz. A gondozása egyszerű, termesztése pedig nem igényel nagy szakértelmet. Ebben a cikkben megismerjük a cékla termesztését, felfedezzük számos jótékony hatását és többféle felhasználási lehetőségét.

cékla szárával és levelével együtt

Cékla igényei

A cékla egy gyökérzöldség, amelyet könnyen termeszthetünk a kertünkben. Jellemzően a tavaszi és őszi hónapok ideálisak a termesztésére.

  • Napfény: Napos helyet kedvel, de a félárnyékot is tolerálja.
  • Talaj: A laza, jó vízelvezető talajt kedveli, de a kötöttebb talajban is megterem.
  • Vízigény: A csírázáskor és a gumók növekedése idején bőségesen kell öntözni.
  • Hőmérséklet: Hidegtűrő növény, a magokat már 4-5 °C-on is el lehet vetni.

A cékla termesztése és gondozása

Vetés: A céklát tavasszal, április-májusban vethetjük. A magokat 2-3 cm mélyre vessük, 30-40 cm tőtávolságra.

Egyelés: Amikor a palánták kikeltek, meg kell őket egyelni, hogy a gumóknak legyen elegendő helyük fejlődni.

Kapálás: A gyomlálás és a kapálás fontos a cékla gondozásában. Érdemes gyomlálni a környékét, hogy ne versenyezzen a tápanyagokért és a vizért a gyomokkal.

Öntözés: A csírázáskor és a gumók növekedése idején bőségesen kell öntözni.

Kártevői, betegségei

Bár a cékla ellenálló növénynek számít, néhány kártevő mégis problémát okozhat.

  • Céklamoly: A céklamoly hernyói a leveleket rágják.
  • Levéltetvek: A levéltetvek a növény nedveit szívogatják.
  • Fonálférgek: A fonálférgek a gyökereket károsítják.

Ezek ellen különböző természetes vagy vegyi anyagokkal védekezhetünk, például permetezéssel vagy csapdák felállításával.

A cékla vitamintartalma és jótékony hatásai

A cékla rendkívül tápláló zöldség, tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas rosttartalma segíthet a bélrendszer egészségének fenntartásában, míg a benne található antioxidánsok védelmet nyújthatnak a szívbetegségekkel és más krónikus betegségekkel szemben.

  • Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a C-vitamin, folsav, kálium és magnézium.
  • Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek a sejtek védelmében.
  • Emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz.
  • Vörös festékanyaga (betacyanin) hasonlatos az emberi vérhez, gátolhatja a daganatos sejtek kialakulását. Ha már a daganat kialakult, a kezelések alternatív terápiájaként érdemes a nyers céklalé, vagy a cékla valamilyen organikus formában történő fogyasztása. Nem csak a daganatos sejtek terjedését, de növekedését is lelassíthatja.
  • Rostjai révén kipucolja a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat és toxinokat. Fogyasztása javasolt aranyér és szorulás esetén is.
  • Kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért kiváló kiegészítő lehet diéta esetén is.
  • Alacsony glikémiás indexe miatt, a cékla a koleszterinszintet is csökkenti.
  • Segíthet a vérnyomás csökkentésében.
  • Javíthatja az emésztést.
  • Erősítheti az immunrendszert.
  • Ultra magas hatóanyag-tartalma miatt, nagyban hozzájárul a nyirokmirigyek egészséges működéséhez és a kiegyensúlyozott idegrendszerhez.
  • Májproblémák esetén is igen hatásos, segíthet a méregtelenítési folyamatokban, illetve a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló mellékhatások leküzdésében.
  • Magas káliumtartalma miatt támogatja az izomerősítést és az állóképesség növelését.
  • Terhes nőknek ugyancsak ajánlott a fogyasztása, mert a folsav elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez.
  • A cékla az a szuperélelmiszer, amely vérszaporító tulajdonsággal bír.

Cékla felhasználása

A cékla (Beta vulgaris) kellemesen édeskés, bár kissé földízű, könnyen hozzáférhető szuperélelmiszer.

  • A céklát nyersen is fogyaszthatjuk, salátákba keverve.
  • Főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük is.
  • Levest, krémlevest is készíthetünk belőle.
  • Savanyúságot is készíthetünk belőle, akár télire is eltehetjük.
  • A gömbölyded gyökéren túl leveleit is fogyaszthatjuk, salátákba keverve.
  • Finom smoothie-t is készíthetünk belőle.
  • A céklát felhasználhatjuk színezőanyagként is.

A cékla egy sokoldalú és értékes zöldség, amelyet érdemes beilleszteni az étrendünkbe. A gondozása egyszerű, termesztése pedig nem igényel nagy szakértelmet. A cékla rengeteg értékes tápanyagot hordoz, és számos jótékony hatással bír. Próbáld ki te is a céklát a konyhádban!

Receptek a cékla felhasználásához

Olvass tovább, és tudd meg, hogy készül az egészséges céklasaláta.

Az almás céklasaláta recept megosztásakor megkérdeztem az olvasókat, hogy mi mindent szoktak céklából készíteni. Jöttek is sorban az ötletek, a céklaleves volt a legszimpatikusabb számomra, így azt rögtön közzé is teszem.

Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban céklasaláta vagy tormával ízesített savanyúság formájában kerül az asztalra. Egy egyszerű repect alapján, gyorsan téli savanyúsággá is válhat és a kamrában az üvegben várhatja, hogy elővegyük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük