Zöld oázis az egykori Orczy-kúriában

Nem kis kihívás egy üresen álló, omladozó épületből újra otthont varázsolni. De nem lehetetlen. Olvasónknak Héjja Béláné Kecskeméti Magdolnának és családjának nagyon is jól sikerült. Fáradságos munkával a romos volt Orczy-kastélyt bűbájos zöld paradicsommá változtatták. A végeredmény csodálatos, a régi kúria tekintélyt követelő báját nagyon jól hangsúlyozzák a tornácon elhelyezett növények. Nézd meg, milyen csodálatos a zöld oázis az egykori Orczy-kúriában.

zöld oázis az egykori Orczy-kúriában

Így lett a romos Orczy-kúriából elbűvölő zöld oázis

A Bács-Kiskun megyei Pálmonostorán lévő Sárgamajor kastélyát az Orczy család építtette a 19. század első felében. Később az uradalommal együtt a Pallavicini család birtokába került, 1945 után pedig a termelőszövetkezet használta.

A műemléki épületet jelenlegi gazdái pár évvel ezelőtt hozták rendbe. Az „L” alaprajzú kúria tornácát dór jellegű, téglából rakott oszlopok tartják.

„15 éve ez a ház egy rom volt, kidőlt falakkal beomlott tetővel, valamikor az Orczyiak építették az 1800-as évek közepe táján, az egyedüli növények csalán és szamárkóró volt. De az rengeteg.” – kommentálta a tulajdonos Héjja Béláné Kecskeméti Magdolna.

Egyáltalán nem túlzás az állítani, hogy a rengeteg zöld növény életet visz az ódon falak közé és jól kiemeli a régi épület szépségét.

Itt aztán tényleg feledésbe merülnek a gondok és kisimulnak a ráncok egy nehéz nap után.

Nem kis munka volt, de megérte. Nagyon hangulatos és természetes hatású a végeredmény, szívesen eléldegélnék itt vagy legalább leülnék egy kávéra.

A rengeteg zöld növény látványa még a reményveszett pillanatokban is vigaszt nyújt és megcsillogtatja a remény sugarait. Jó ötlet a kúszónövények rácsra futtatása.

Gratulálok és köszönöm a fotókat Héjja Béláné Kecskeméti Magdolnának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük