Legszebb futónövények az erkélyre és kertbe

Ha zöld dzsungelt szeretnénk magunknak teremteni, a futónövények az erkélyre kimondottan ajánlottak. A virágok, a zöldnövények szépségükön túl árnyékolnak, megszűrik a port és kellemes környezetet teremtenek. A legszebb futó- és kúszónövényeket szedtem össze, hogy a balkonra és a kertbe is megtaláld a kedvencedet. 

futónövények az erkélyre

Miért éppen futónövény?

A futónövények nagy előnye az esztétikai értékükön és némelyiknék a csodálatos illaton túl, hogy felfelé terjeszkednek, így nem vesznek el túl nagy helyet a többnyire szűkös erkélyből. Általában nincs nagy gyökerük, nem igényelnek túl nagy edényt az ültetéshez.

A futónövények nagyon jól takarnak. Jól szolgálatot tesznek, ha nem túl szép a kilátás, vagy ráférne egy festés a falakra, sőt még a kiváncsi tekintetek elől is védenek. Megszűrik a port és a napsugarait, árnyékolnak. Hűtik a falat és kellemes mikroklímát termtenek.

A balkonon futtatható növényekhez érdemes futtatórácsot vagy -hálót felszerelni. Egyes kúszónövények, mint pl.  a vadszőlő (Parthenocissus), a repkény (Parthenocissus tricuspidata) és a borostyán (Hedera helix) közvetlenül a falra futtathatóak, mert megkapaszkodnak, de azért ezeket is érdemes rácsra, támasztékra futtatni. A támasztékkal a közös falat megóvjuk a kapaszkodógyökerektől, tapadókorongoktól.

Legkedveltebb futónövények az erkélyre és a kertbe

Igyekeztem minél több növényt összegyűjteni, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére és erkélyére, kertjébe valót. A cikk terjedelme nem teszi lehetővé, hogy ezekről részletesen írjak. Némelyikről már készítettem részletes bemutató és gondozási tanácsokat tartalmazó leírást, ezeket a növényekt aláhúzva találod. A névre rákattintva eljutsz a leíráshoz, ahol fotókon is megnézheted, mire számíthatsz.

Felfelé futó- és kúszónövények

Lefelé futó-, kúszónövények

Köszönöm a megosztásokat!
  • 244
  • 7
  •  
  •  
  • 244
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük