Legszebb futónövények az erkélyre és kertbe

Ha zöld dzsungelt szeretnénk magunknak teremteni, a kúszó- és futónövények megkerülhetetlenek. Szobába, erkélyre és kertbe is megtalálhatjuk a megfelelő felfelé törekvő és gyorsan növő növényt. A virágok, a zöldnövények szépségükön túl árnyékolnak, megszűrik a port és kellemes környezetet teremtenek. A legszebb kúszó- és futónövények közül ma azokat gyűjtöttem össze, amelyek balkonra és kertbe egyaránt ültethetők és szépségükkel a tér ékei lesznek.

futónövények az erkélyre

Miért és mire jók a futónövények?

A futónövények nagy előnye az esztétikai értékükön és némelyiknél a csodálatos illaton túl, hogy felfelé terjeszkednek, így nem vesznek el túl nagy helyet a többnyire szűkös erkélyből. Általában nincs nagy gyökerük, nem igényelnek túl nagy edényt az ültetéshez.

A futónövények nagyon jól takarnak. Jól szolgálatot tesznek, ha nem túl szép a kilátás, vagy ráférne egy festés a falakra, sőt még a kiváncsi tekintetek elől is védenek. Megszűrik a port és a napsugarait, árnyékolnak. Hűtik a falat és kellemes mikroklímát teremtenek.

A balkonon futtatható növényekhez érdemes futtatórácsot vagy -hálót felszerelni. Egyes kúszónövények, mint pl. a vadszőlő (Parthenocissus), a repkény (Parthenocissus tricuspidata) és a borostyán (Hedera helix) közvetlenül a falra futtathatóak, mert megkapaszkodnak. Érdemes azonban ezeket is rácsra vagy támasztékra futtatni, amivel a falat megóvjuk a kapaszkodógyökerektől, tapadókorongoktól.

Legkedveltebb futónövények az erkélyre és a kertbe

Igyekeztem minél több növényt összegyűjteni, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére és erkélyére, kertjébe valót. A cikk terjedelme nem teszi lehetővé, hogy ezek mindegyikének gondozásáról részletesen írjak, ezért csak megemlítem őket.

A ftoónövények némelyikéről már készítettem részletes bemutató és gondozási tanácsokat tartalmazó leírást, ezeket a növényekt aláhúzva találod. A névre rákattintva eljutsz a leíráshoz, ahol fotókon is megnézheted, mire számíthatsz.

Felfelé kúszó- és futónövények

japán lonc

tölcsérjázmin titka

feketeszem

Lefelé kúszó- és futónövények

szunyogűző gondozása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük