Lobélia magvetése lépésről lépésre – olvasói tanácsok

A lobélia az egyik legkedveltebb kék virágú egynyári növény. Léteznek fehér, rózsaszín és lila színű változata is, de a kék a legnépszerűbb. A lobélia magvetése február végén, március elején esedékes. Olvasónk fotókkal dokumentált, lépésről lépésre tanácsait követve szép egészséges és nem mellesleg strapabíró növényekkel kezdhetjük a balkonszezont.

Lobélia magvetése

Lobélia magvetése

A lobélia gondozása nem nehéz, ennek ellenére keveseknek sikerül egész szezonban szépen tartani a kedves kis növényt. Nagyobb sikerre számíthatunk, ha saját magunk vetjük el a magokat és neveljük a kis növényeket. Persze ez nem csak a lobéliára, hanem minden egynyári növényre igaz.

A kertészetekben idilli környezetben nevelkedett növényeket csúcsformájukban adják el. Az otthonkba nem tudunk hasonlóan optimális életteret biztosítani nekik. A hirtelen előálló klíma és környezeti változásokat sokkhatásként élik meg az elkényeztetett növények és nem éppen úgy reagálnak a változásokra, ahogy elvárnánk.

A saját magunk által nevelt palánták strapabíróbak lesznek.

Gál Csaba olvasónk minden évben saját maga veti a vidéki erkélyén díszítő lobéliákat, amelyek aztán egész őszig gyönyörködtetik őt és a szomszédokat is.

Most nekünk is árulja, mi a gyönyörű lobéliák titka.

“Számomra nagyon fontosak a növények. Általában mindenkinek van hobbija, nekem a növények. Mindig azt mondják, már megint virágot vettél! Nem iszom, nem dohányzom stb. Szeretem őket babusgatni.

A lobélia magokat saját magam szedem. Februárban elvetem. Nem szoktam letakarni, egyszerűen csak a tőzeg tetejére szórom a magokat. Beöntözöm.

Aztán átlátszó fóliával le takarom. Kb. 23 fokon tartom és természetesen fontos, hogy pára legyen. Fóliát csak a csírázás után veszem le.

Amikor kibújtak a növények, leveszem a fóliát. Továbbra is locsolom.

A fagyok után ültetem ki, 4-5 cseréppel ültetek egy nagyobb cserépbe tőzeg és virágföld keverékébe, hogy szép sűrű legyen. Szereti, ha sűrűre van ültetve, így beárnyékolják egymás tövét. Egy ládában 6 cserép van, cserepenként 8-10 tő.

Fél árnyékban van, csak délután kap napot. Esténként szoktam locsolni, de csak akkor, ha száraz. Időnként tápoldatozom, ügyelve, hogy ne legyen túl tömény az oldat.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat és a fotókat Gál Csabának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.1K
  • 10
  •  
  •  
  • 1.1K
  •  
  • 10
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük