Lobélia vetése lépésről lépésre – olvasói tanácsok

A lobélia (Lobelia erinus) az egyik legkedveltebb kék virágú balkonnövény. Bár léteznek álló és csüngő, fehér, rózsaszín, piros és lila színű változatai is, kétség kívül a kék színű csüngő változat a legnépszerűbb. Egynyári növény lévén szaporítása magvetéssel történik, ami február végén, március elején esedékes. Olvasónk fázisfotókkal dokumentáltan mutatja be a lobélia magok elvetésének folyamatát. Lépésről lépésre bemutatott tanácsait követve szép egészséges és nem mellesleg strapabíró növényekkel kezdhetjük a balkonszezont.

Lobélia magvetése

A magról való nevelés előnyei

Ahogy az egynyári növények többségénél, úgy a lobéliánál is a magvetés a megüdvözítőbb szaporítási mód. Ezt alkalmazzák a kertészetek is, ennek köszönhetjük, hogy tavasszal szép és egészséges balkonnövényeket vásárolhatunk.

A kertészetekben idilli környezetben nevelkedett növényeket csúcsformájukban adják el. Az otthonunkban nem tudunk hasonlóan optimális életteret biztosítani számukra. A hirtelen előálló klíma és környezeti változásokat sokkhatásként élik meg az elkényeztetett növények és nem éppen úgy reagálnak a változásokra, ahogy elvárnánk.

A helyváltozással járó sokktól megóvhatjuk a növényeket ha saját magunk neveljk őket. Ráadásul a saját magunk által nevelt palánták strapabíróbak lesznek.

A magvetés, magról való nevelés a növények szaporításának egyik leggyakoribb módja. A szobanövényeknél ritkábban alkalmazzuk, de a fűszer- és zöldségnövények, a balkonnövények, valamint kertbe kerülő egynyári és évelő növények jelentős része szaporítható magról. De mikor és hogyan kell elvetni a magokat, milyen eszközökre van szükség hozzá és hogyan kell nevelni a magoncsokat és a palántákat? A magvetés fortélyait lépésről lépésre bemutató és összefoglaló írásom mindezekre választ ad és segít, hogy a nyárra gyönyörű növényeid legyenek. Néhány kedvelt növény magvetését részletesen is bemutatom.

Lobélia vetése lépésról lépésre

A lobélia gondozása nem nehéz, ennek ellenére keveseknek sikerül egész szezonban szépen tartani a kedves kis növényt. Nagyobb sikerre számíthatunk, ha saját magunk vetjük el a magokat és neveljük a kis növényeket. Persze ez nem csak a lobéliára, hanem minden egynyári növényre igaz.

Gál Csaba olvasónk minden évben saját maga veti a vidéki erkélyén díszítő lobéliákat, amelyek aztán egész őszig gyönyörködtetik őt és a szomszédokat is. Ha Csaba neve ismerősen tűnik innen a blogról, az nem a véletlen műve. Tőle kaptunk nagyszerű tanácsokat a kardvirág hagymák ültetéséhez.

Most pedig azt árul el, hogy mi a gyönyörű lobéliák titka.

„Számomra nagyon fontosak a növények. Általában mindenkinek van hobbija, nekem a növények. Mindig azt mondják, már megint virágot vettél! Nem iszom, nem dohányzom stb. Szeretem őket babusgatni.

A lobélia magokat saját magam szedem. Februárban elvetem. Nem szoktam letakarni, egyszerűen csak a tőzeg tetejére szórom a magokat. Beöntözöm.

Aztán átlátszó fóliával le takarom. Kb. 23 fokon tartom és természetesen fontos, hogy pára legyen. Fóliát csak a csírázás után veszem le.

Amikor kibújtak a növények, leveszem a fóliát. Továbbra is locsolom.

A fagyok után ültetem ki, 4-5 cseréppel ültetek egy nagyobb cserépbe tőzeg és virágföld keverékébe, hogy szép sűrű legyen. Szereti, ha sűrűre van ültetve, így beárnyékolják egymás tövét. Egy ládában 6 cserép van, cserepenként 8-10 tő.

Fél árnyékban van, csak délután kap napot. Esténként szoktam locsolni, de csak akkor, ha száraz. Időnként tápoldatozom, ügyelve, hogy ne legyen túl tömény az oldat.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat és a fotókat Gál Csabának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük