Lobélia vetése lépésről lépésre – olvasói tanácsok

A lobélia (Lobelia erinus) az egyik legkedveltebb kék virágú balkonnövény. Léteznek álló és csüngő, fehér, rózsaszín, piros és lila színű változatai is, a kék színű csüngő változat a legnépszerűbb. Egynyári növény lévén szaporítása magvetéssel történik, ami február végén, március elején esedékes. Olvasónk a fázisfotókkal dokumentálta a lobélia magok elvetésének folyamatát. Lépésről lépésre bemutatott tanácsait követve szép egészséges és nem mellesleg strapabíró növényekkel kezdhetjük a balkonszezont.

Lobélia magvetése

Lobélia vetése, magról való nevelése

A lobélia gondozása nem nehéz, ennek ellenére keveseknek sikerül egész szezonban szépen tartani a kedves kis növényt. Nagyobb sikerre számíthatunk, ha saját magunk vetjük el a magokat és neveljük a kis növényeket. Persze ez nem csak a lobéliára, hanem minden egynyári növényre igaz.

Törpe lobélia (Lobelia erinus) gondozása, virágoztatása

A kertészetekben idilli környezetben nevelkedett növényeket csúcsformájukban adják el. Az otthonkba nem tudunk hasonlóan optimális életteret biztosítani nekik. A hirtelen előálló klíma és környezeti változásokat sokkhatásként élik meg az elkényeztetett növények és nem éppen úgy reagálnak a változásokra, ahogy elvárnánk.

A saját magunk által nevelt palánták strapabíróbak lesznek.

Gál Csaba olvasónk minden évben saját maga veti a vidéki erkélyén díszítő lobéliákat, amelyek aztán egész őszig gyönyörködtetik őt és a szomszédokat is.

Most nekünk is árulja, mi a gyönyörű lobéliák titka.

„Számomra nagyon fontosak a növények. Általában mindenkinek van hobbija, nekem a növények. Mindig azt mondják, már megint virágot vettél! Nem iszom, nem dohányzom stb. Szeretem őket babusgatni.

A lobélia magokat saját magam szedem. Februárban elvetem. Nem szoktam letakarni, egyszerűen csak a tőzeg tetejére szórom a magokat. Beöntözöm.

Aztán átlátszó fóliával le takarom. Kb. 23 fokon tartom és természetesen fontos, hogy pára legyen. Fóliát csak a csírázás után veszem le.

Amikor kibújtak a növények, leveszem a fóliát. Továbbra is locsolom.

A fagyok után ültetem ki, 4-5 cseréppel ültetek egy nagyobb cserépbe tőzeg és virágföld keverékébe, hogy szép sűrű legyen. Szereti, ha sűrűre van ültetve, így beárnyékolják egymás tövét. Egy ládában 6 cserép van, cserepenként 8-10 tő.

Fél árnyékban van, csak délután kap napot. Esténként szoktam locsolni, de csak akkor, ha száraz. Időnként tápoldatozom, ügyelve, hogy ne legyen túl tömény az oldat.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat és a fotókat Gál Csabának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük