Örökzöld japán lonc gondozása – illatos kúszónövény

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) egy gyorsan növő kúszónövény, amely élénk színű virágairól és intenzív illatáról ismert. Szépsége, édes illata és egyszerű gondozása miatt igen népszerű a kertekben. Kiválóan alkalmas kerítések, pergolák befuttatására, de talajtakaróként is használható. Méltán kapta a „május királynője” megjelölést. Már mutatom is, milyen egyszerű a japán lonc gondozása.

japán lonc

Illatos japán lonc származása és jellemzése

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) Kelet-Ázsiából származik. A mácsonyavirágúak (Dipsacales) rendjébe, ezen belül a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik. Egyike a kb. 135-170 lonc fajtának. A másik legkedveltebb a rózsalonc.

Ismertetőjegyei: örökzöld kúszónövény, 3-8 cm-es levelei mind a két oldalon szőrösek és csak a leghidegebb teleken hullanak le,

Virágok: íves, hosszú porzós virágai kezdetben fehérek, majd elvirágzáskor sárgává színeződnek. A előterében így egész nyáron egyszerre gyönyörködhetünk a fehér és sárga színű virágok zuhatagában, télre kékesfekete bogyós termések fejlődnek, amelyek erősen mérgezőek

Virágzási idő: májustól júliusig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, termése erősen mérgező

Magasság: hajtásai akár 4-5m-re is felkúsznak, de talajtakaróként is használható

Habitus: kúszó növény, tömött élénk-zöld levélzettel, sövénnyé is nevelhető

Cserépben nevelhető-e: igen,

Illatos japán lonc igényei és gondozása

Kevés gondozást igénylő növény, ha a környezeti feltételeket biztosítjuk számára, akkor sokáig örülhetünk szépségének.

Fény

A japán lonc kedveli a napos vagy félárnyékos helyet. Árnyékosabb helyen kevesebb virágot hoz, és a levelei is elveszíthetik színüket.

Talaj

Nem válogatós a talajjal kapcsolatban, de a jó vízáteresztőképességű, humuszban gazdag talajt kedveli. Homokos talajba érdemes komposztot vagy friss termőföldet keverni, agyagos talajba pedig homokot vagy perlitet.

Öntözés

A loncnak rendszeres öntözésre van szüksége, főleg a nyári hónapokban. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de a víz sem pangoljon. Az idősebb példányok elviselik a hosszabb aszályosabb időszakokat is.

Tápanyag

Nem igényel sok tápanyagot. Elég, ha tavasszal komposzttal vagy trágyával dúsítjuk a talajt.

Japán lonc metszése

Tavasszal, rügyfakadás előtt érdemes visszametszeni. A metszéssel eltávolíthatjuk az elhalt vagy beteg ágakat, és formában tarthatjuk a növényt.

Illatos lonc teleltetése

Télálló növény, így semmi különösebb gondozást nem igényel

Japán lonc szaporítása

Félfás vagy zölddugvánnyal, illetve bujtatással szaporíthatjuk.

Kártevők és betegségek

Levéltetvek, a lisztharmat és a szürkepenész is megtámadhatja, érdemes hetente ellenőrizni. A kártevők ellen rovarölő szerrel, a betegségek ellen pedig gombaölő szerrel védekezhetünk.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható, a hagyományos kínai orvoslás, mind a virágait, mind a szárított leveleit használta, mivel gyógyító erőt tulajdonítottak neki.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük