Örökzöld japán lonc gondozása

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) szépsége és intenzív, édes illata okán igen népszerű a kertekben. Méltán kapta a „május királynője” megjelölést. Ilyen egyszerű a japán lonc gondozása.

japán lonc

Származása: örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) Kelet-Ázsiából származik. A mácsonyavirágúak (Dipsacales) rendjébe, ezen belül a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik.  Egyike a kb. 135-170 lonc fajtának. A másik legkedveltebb a rózsalonc.

Ismertetőjegyei: örökzöld kúszónövény, 3-8 cm-es levelei mind a két oldalon szőrösek és csak a leghidegebb teleken hullanak le,

Virágok: íves, hosszú porzós virágai kezdetben fehérek, majd elvirágzáskor sárgává színeződnek. A előterében így egész nyáron egyszerre gyönyörködhetünk a fehér és sárga színű virágok zuhatagában, télre kékesfekete bogyós termések fejlődnek, amelyek erősen mérgezőek

Virágzási idő: májustól júliusig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, termése erősen mérgező

Magasság: hajtásai akár 4-5m-re is felkúsznak, de talajtakaróként is használható

Habitus: kúszó növény, tömött élénk-zöld levélzettel, sövénnyé is nevelhető

Cserépben nevelhető-e: igen,

Japán lonc gondozása

Gondozása: kevés gondozást igénylő növény. Leginkább a félárnyékos helyet szereti, de a teljes napot is elviseli. Talajban sem válogatós, de humuszban gazdag talajban gyorsabban fejlődik.  Közepes vízigényű, az idősebb példányok elviselik a hosszabb aszályosabb időszakokat is.

Teleltetése: télálló, semmi különösebb gondozást nem igényel

Metszése: a metszést kora tavasszal végezzük

Szaporítása: félfás vagy zölddugvánnyal, illetve bujtatással

Kártevők: a levéltetvek szeretik ellepni, és időnként a liszthalmat is megtámadja, ezért hetente ellenőrizzük,

Felhasználása: csak dísznövényként használható, a hagyományos kínai orvoslás, mind a virágait, mind a szárított leveleit használta, mivel gyógyító erőt tulajdonítottak neki.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük