Futómuskátli (Pelargonium peltatum) gondozása, teleltetése

A tiroli tájak elmaradhatatlan kellékei a házak teraszáról hosszan leomló és dúsan virágzó futómuskátli (Pelargonium peltatum) özöne. A futómuskátlit szokták csüngő levelű muskátli vagy borostyánlevelű muskátli névvel is illetni, de leginkább talán a tiroli muskátli néven ismert. A tűzőnapot leginkább elviselő muskátli fajtából gondos ápolással itthon is tudunk tiroli virágpompát varázsolni. Nézzük, miből áll a futó muskátli gondozása!

futómuskátli

Futómuskátli származása, jellemzése

Származása: A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Régen és az angol nyelvben ma is geraniumként (gólyaorr) hívják és ide sorolták, de a modern botanika már a Pelargonium nemzetségbe sorolja.

A legkedveltebb muskátli fajták egyike a futómuskátli (Pelargonium peltatum). Jól sejtjük, beszédes neve arra utal, hogy szeret lefelé terjeszkedni. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg.  Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak. Őshazájában Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a XVIII. században került.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága ehető, nem mérgező

Magasság: 25-35 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, leomló balkonnövény és nem is télálló, ezért balkonládában vagy cserépben tartjuk.

Virágzási idő: májustól októberig hozza dúsan hozza szimpla virágú virágfejeit.

Virágok: piros, rózsaszín, lila, fehér, kétszínűek is lehetnek, szimpla vagy telt virágokkal,

Habitus: félfutó és futó, elágazó hajtásai vannak, hossza a 150 cm-t is elérheti.

Futómuskátli gondozása

Hely: napos, félárnyékos

Öntözés: mérsékelt vízigényű, tűző napon naponta öntözzük.

Tápanyag: dús virágzásához sok tápanagyagra van szüksége, hetente vagy kéthetente érdemes virágzást segítő tápoldatot adni az öntöző vizéhez. Nagyon szereti az élesztős lötyit is, szépen fejlődik és virágzik tőle.

Tenyészhely: napos helyet imádja, félárnyékban kevesebb virágot hoz, szélnek és esőnek is jól ellenáll, a telt virágú fajták érzékenyebbek az esőre

Ápolás: rendszeresen öntözzük, de ne tartsuk nyirkos körülmények között, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk

Futómuskátli teleltetése

A futómuskátlit egészen az első fagyokig kint tarthatjuk a szabadban. Mielőtt bevinnénk a fagymentes teleltető helyére, alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól. Alaposan vizsgáljuk át, hogy ne legyenek rajta kártevők.

A hajtásokat a felére, harmadára vágjuk vissza. Világos, hűvös helyen (2-5 fok), szárazon tartsuk, havi egyszerű locsolás elég számára.

Februárban kezdhetjük meg a futómuskátli teleltetés utáni ébresztését. Ilyenkor 3 – 4 rügyre vágjuk vissza. Nem igényli az évenkénti átültetést, elég 3 – 4 évente megtenni. A közbenső években a föld felső részét szedjük le és új, tápdús földdel pótoljuk.

Futómuskátli szaporítása

A futómuskátli magvetése nem egyszerű, nem érdemes foglalkozni vele. Ha mégis rászánnánk magunkat, december – januárban vessük el a magokat. A földjét rendszeres öntözéssel tartsuk nedvesen. A kis magoncokat kétszer tűzdeljük, azaz ültessük egyesével mindig egy kicsivel nagyobb cserépbe.

A futómuskátli legegyszerűbben dugványozással szaporítható. Legjobb időszak erre az augusztus vagy a teleltetés után februárban – márciusban. A levágott kis hajtások hőmérséklettől függően 2-4 hét alatt gyökeresednek meg.

Ültetése

A fiatal futómuskátli palánták érzékenyek a fagyra, ezért csak a fagyok elmúltával, májusban érdemes a szabad kirakni. A balkonládákba 20 – 30 cm tőtávolságra ültessük a muskátli töveket. Érdemes 45 fokban, ferdén elhelyezni a növényeket a ládákba, ezzel segíthetjük a lefelé futását. Egy 60 cm-es ládába 3, egy 80 cm-es ládába pedig 4 tő kerüljön. A dupla szélességű ládákba két sorba ültessünk, átfedéssel.

Kártevői, betegségei

Tripszek, üvegházi molylepkét, amik ellen hatásos védekezés egy-egy illatos muskátli tő beszerzése.

Felhasználás

A futómuskátli vágott és szárított virágként nem használható. Sőt dekorációs céllal sem érdemes levágni a virágait, mert nem olyan tartós, mint az állómuskátli.

Bármilyen hasonló igényű balkonnövénnyel társíthatjuk, de önmagában is jól mutat. Különböző színek összeültstésével vibráló kompozíciót hozhatunk létre, pl. a piros és a fehér kontrasztja jól érvényesül. Balkonládába, ámpolnába vagy bélelt függő kosárba ültethetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük