Így nevelhetők fűszerek a balkonon

Fűszerek a balkonon is könnyen nevelhetők, sőt egyszerű gondozásuk miatt kezdő kertészeknek is kifejezetten ajánlottak. Ha sikerül találnunk egy napos vagy félárnyékos sarkot az erkélyen a fűszereknek, akkor semmi sem ment meg bennünket attól, hogy a zamatos ételek és italok megfűszerezői, megbolondítói csak egy karnyújtásnyira legyenek. A hosszadalmas nagvetés helyett érdemes fűszernövény palántákat beszerezni és azokat nevelni tovább.

gyógy- és fűszernövények balkonon ládában

Fűszerek a balkonon

A fűszernövények alacsony növekedésük miatt kitűnően tarthatók cserépben és erkélyen is. Nagyon jól beilleszthetők az erkélyek és teraszok virágzó növényei közé. Olcsóságuk és kis gondozási igényük miatt kezdőknek is ajánlom a fűszertermesztést. A mediterrán fűszerek szinte elpusztíthatatlanok és garantáltan meghozzák a kedvet a folytatáshoz.

Fűszernövények választása

A fűszernövény választásnál össze kell hangolni a növények igényeit a hely adottságaival.

A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula, stb) amik a meleg, száraz klímát, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek. Mindenképp napos helyet kell biztosítani részükre. Nálunk főként egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben.

A nem mediterrán származásúak, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.

  • Egynyáriak: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű.
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya.
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, egyes levendula fajták.

Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat. Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.

A szép, egészséges növény alapja a minőségi vetőanyag vagy palánta. Az akciós magokkal, leértékelt és láthatóan kókadozó palántákkal jól befürödhetünk.

Cserépben nevelhető fűszernövények

Fűszerek magvetése

Magvetéssel is próbálkozhatunk, de gyorsabb és biztosabb sikert érhetünk el palánták vásárlásával. Ha még is ragaszkodunk a magvetéshez, az egynyári fűszernövényeket, pl. a kerti zsázsát, majoránnát, kaprot, bazsalikomot vett magról vessük, a saját magunk által szedett mag kikelése kérdéses. Számoljunk azzal is, hogy a csöppnyi magokból csak 2-3 hónap múlva lesz palánta méretű növény.

A majoránna, a bazsalikom, és a zsázsa magja fényen csírázó, ezért ne fedjük le földdel, a többi magot, 1-2 milliméterrel a föld alá vessük. A lakásban a csírázáshoz rövidebb idő kell, mint szabadföldben, a kapor 7-8, a kerti zsázsa 2-3, a bazsalikom 4-5, a majoránna 10-12 nap alatt bújik ki.

Fűszernövény palánták gondozása

A megvásárolt palántákat azonnal ültessük át laza földbe. A kötött földet, így a vásárolt általános virágföldet is lazítsuk homok, perlit vagy kókuszföld hozzákeverésével. A cserepek, virágládák vagy bármilyen más ültetőedény alján mindenképp legyen lyuk, hogy a felesleges víz eltávozhasson. Jó megoldás a cserép aljára cserépdarabokat vagy agyaggolyókat helyezni.

A fűszerek összeültetésénél figyeljünk arra, hogy azonos igényű növények (fény, talaj, víz) kerüljenek egymás mellé. A mentát nem árt kordában tartani, mert hajlamos teljesen elterülni a gyökereivel és elveszi más növények életterét.

Kezdőként mindenképp az egyszerűen kezelhető fajták nevelésével próbálkozzunk, válasszunk metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, oreganot, bazsalikomot. Ritka öntözéssel sokáig díszítik és illatosítják az erkélyt, a kertet és ételeinket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük