Veronikacserje (Hebe x hybrida) gondozása – olvasó tapasztalatok

A veronikacserje (Hebe x hybrida) nagyon dekoratív őszi dísznövény, örökzöld cserje. Kékeslila, piros vagy fehérszínű virágait augusztustól szeptemberig hozza. Gondozása egyszerű, de nem fagytűrő, ezért teleltetni kell. Az olvasók osztották meg a veronikacserje gondozásával kapcsolatos gondolataikat.

veronikacserje

Veronikacserje (Hebe x hybrida) gondozása

Veronikacserje (Hebe x hybrida) Új-Zélandról származik, a tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartozik. A világos helyet részesíti előnyben, de ne kerüljön tűzőnapra és széltől, esőtől védve tartsuk.

Az egyik legkedveltebb fajtéája au Örökzöld veronikacserje (Hebe andersonii) ősszel jelenik meg az üzletekben. Ősszel nyílnak kék színű, nem túl tartós virágai, de kárpótlásul fényes, tarka levelei virág nélkül is mutatósak.

Tavasztól őszig a kertben vagy erkélyen is nevelhetjük, de mivel fagyérzékeny növény, télen 6 – 10 °C hőmérsékletű, világos helyet kíván.

Rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet kerüljük. Kéthetente tápoldatozzuk. Ha szükséges, ritkítsuk vagy metsszük vissza az idősebb ágrészeket.

A veronikacserje a talajra nem igényes. Könnyen szaporítható magról és dugványról egyaránt.

Olvasói tapasztalatok a veronikacserje gondozásával kapcsolatban

Ágnes Boldizsár Starkné: Én tavaly ősszel vettem két kis bokrot, kb. öklömnyi nagyságúak voltak. Fagyálló kerámia cserépbe ültettem őket és a teraszon vannak, reggeltől 13 óráig napon. Hol csapvízzel, hol kicsit ecetes vízzel locsolom őket. 10 liter vízhez 1 dl ecetet teszek, mert a savanyú talajt szereti. 

Most már dupla akkorák mint, amikor vettem őket. Télen is kint voltak, csak beljebb húztam őket az eresz alá, hogy ne érje csapadék. Valamint buborékfóliával körbe tekertem a cserepeket, nehogy megfagyjanak.
Télen akkor locsoltam meg őket, amikor fagymentes idő volt. Kis vizet kell kapniuk telen is, nehogy kiszarádjanak.

Maul Szilvia: Nekünk van két bokor nagy cserépben, amikor vettük alig volt virága, most sokkal több van. Reggeltől estig jönnek rá a méhek. Az elvirágzott részt le vágom, hoz újat. Azt olvastam majdnem télig virágzik. Mínusz 5-10 fokot bír ki. Mivel először van nekem is, télen be viszem majd ha jönnek a mínuszok.

Erika Sinka: Én nem sok jót tudok mondani róla! De egy próbát megér…lehet, hogy te leszel a sikeres befutó! A balkonodon lehet, hogy nagyon szép lesz és a telet is átvészeli. Nálam nagyon szép volt egész ősszel, télen, kora tavasszal…majd a nagy szárazságban és a meleg levegőben elenyészett…május végéig bírta!

Budainé Széles Zsuzsanna: Én is tető alatt, buborékossal körbetekerve a cserepét teleltettem. Nagyon keveset locsoltam. Na, amiatt lett is jó pár száraz levele, meg egy-két ág is elhalt. Sűrűbben kell neki vizet adni télen. Szépen virágzott tavasszal, az elhalt részek mellett szépen kihajtott.

Zsófia Ká: Nekem sokféle van ebböl a Veronika cserjébõl. Van, amit kiültettem, és van ami cserépben van.. A nagyon hideget tényleg nem szereti, a tövét célsserü takarni, tavasszal az elfagyott ágakat visszavágni. Bár több helyen azt írják, h a savanyú talajt szereti, nekem nem ez a tapasztalatom. Ha savanyítottam a földjét, nem virágzott. Tavasszal kétszer öntözyem általánis virágtáppal, azóta csak kútvìzzel, folyamatosan virágzik.

Edit Bálint:  Betti, jól azonosítottad, örökzöld veronikacserje magyarul, latinul Hebe. különféle fajták vannak, nekem már több volt, most is van egy. A nagy hideget valóban nem bírja, nem teljesen fagyérzékeny, a -10 még elviselhető neki, de elég kényes, amelyikek elpusztultak, meg nem tudom mondani, miért. Volt,amelyik néhány hét alatt, de volt olyan is, ami néhány évig szépen fejlődött, már csodás nagyobbacska bokor volt belőle és egyszer csak száradni kezdett, nem tudtam megmenteni. Savanyú talajt, félárnyákot és szélvédett helyet szeret. Dugványozással tudtam szaporítani, de nem éltek sokáig a dugványok. Sok szerencsét kívánok hozzá, remélem, sokáig örömödet leled benne.

Nagyon köszönöm az olvasó tapasztalatokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük