Cukkinis-tejszínes penne Jucó módra
Nálam mostanában szinte minden úgy készül, hogy nem ragaszkodom az eredeti recepthez, hanem az ízlésem, ízlésünk szerint alakítom. Cukkinis-tejszínes penne is ilyen. Szerintem valamikor egyszer olvastam egy hasonló receptet, aztán magunkra formáltam.

Többek közt azért is szeretem ezt a receptet, mert nagyon gyorsan összeállíthatunk egy finom nyári ételt. Gyakorlatilag amint a tészta megfő, már szinte tálalható is.
Cukkinis-tejszínes penne hozzávalói
- 0, 5 kg penne tészta,
- két kisebb vagy egy nagyobb cukkini,
- egy fej hagyma,
- 4 dl főzőtejszín,
- kis zsír,
- 15 – 20 dkg füstölt szalonna vagy sonka,
- olíva olaj,
- 3 – 4 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- 6 – 8 bazsalikom levél,
- parmezán sajt.
Cukkinis-tejszínes penne elkészítése
- egy kis sóval és olívaolajjal felteszem a vizet a tésztához, amíg melegszik a víz, illetve fő a tészta, elkészítem a rávalót,
- a cukkiniket megmosom, a nagyobbakat meghámozom, a kisebbeket héjastul használom, nagyobb darabokra vágom,
- a hagymát megpucol és nagyobb kockára vágom,
- egy kis zsíron megpirítom a füstölt szalonnát vagy sonkát,
- majd ezt kiveszem a serpenyőből, majd csak a végén teszem a tetejére,
- lehet szalonna és sonka nélkül is készíteni, ilyenkor egy kis olíva olajat melegítek és minden ugyanúgy folytatódik,
- a zsiradékba beleteszem a fokhagymát,
- majd hozzáadom a cukkinit,
- beleteszem a hagymát és a megmosott bazsalikom leveleket, ezek akár el is maradhatnak,
- megsózom, megborsozom,
- pár percig párolom, nem szoktam agyon főzni a cukkinit,
- hozzáadom a főzőtejszínt és kb. 3 – 5 perc alatt készre főzöm,
- a kész tésztát leszűröm,
- ráborítom a tejszínes-cukkinis szószt,
- összekeverem,
- tálaláskor rárakom a sült szalonnát vagy sonkát,
- reszelt parmezán sajtot szórok rá,
- friss bazsalikom levéllel díszítem.