Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol

Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol receptet osztott meg velünk olvasónk. A fenséges ízén túl az egyszerű elkészíthetősége is mellette szól. 

Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol

Illésné Nagy Mária rengeteg kitűnő recepttel megajándékozott már bennünket. Ott van például a brokkolis-karfionos lasagne vagy a csőben sült egész karfiol, hogy csak a karfiolos ételeket említsem.

Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol

„Karfiol 3 kedvenc zöld fűszernövényekkel megbolondítva, amiket a kertben szedtem. Ízletes, finom, könnyű fogás: ebédre, vacsorára. Jó étvágyat kívánok!” – szól Marika ajánlása.

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 1 kisebb fej karfiol,
  • néhány szelet nyers füstölt sonka (feketeerdei),
  • 5-6 bazsalikomhajtás,
  • 3 dl tejföl,
  • 1 egész tojás,
  • néhány szál snidling (metélőhagyma),
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál dióolaj (vagy másfajta olaj),
  • 5 dkg durvára reszelt sajt (tetszőleges fajta),
  • só,
  • frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint,
  • vaj a forma kikenéséhez,
  • sajt, reszelve a tetejére.

Elkészítése

  • a karfiolt rózsáira szedjük,
  • sós vízben megfőzzük – ne főzzük túl, mert szétesik!,
  • leszűrjük,
  • egy sütőtálat vajjal kikenünk,
  • a főtt karfiolrózsákat belerakosgatjuk,
  • a szeletelt sonkákat elfelezzük,
  • összegurítjuk és a karfiol közé dugdossuk,
  • a megmosott bazsalikomhajtásokat is a karfiol közé helyezzük,
  • a tejfölhöz adjuk a feldarabolt snidlinget, az áttört fokhagymát, a sót, borsot, az egész tojást, reszelt sajtot, olajat,
  • összekeverjük,
  • a masszát a karfiolra csorgatjuk,
  • elosztjuk rajta,
  • sajtot reszelünk a tetejére,
  • 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük,
  • azonnal, forrón tálaljuk.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük