Brokkolis-karfiolos lasagne

“Gondoltam egyet és elkészítettem. Nagyon finom lett, aki szereti a húsos-zöldséges rakott tésztákat, annak érdemes kipróbálni.” Ezekkel a szavakkal ajánlotta Illésné Nagy Mária a Brokkolis-karfiolos lasagne-t. Szó se róla, elég étvágygerjesztő.

brokkolis-karfiolos lasagne

Brokkolis-karfiolos lasagne hozzávalói

  • 1/2 fej brokkoli,
  • 1/2 fej karfiol vagy kisebb fejek,
  • 50 dkg darált sertéshús (lehet sertés vagy pulyka is, akár vegyesen is),
  • 1/2 doboz lasagne száraztészta (nálam durumlisztes).
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 darabka zellergumó (kb. 10 dkg-os),
  • 1 doboz paradicsompüré (500 gr-os Passata di Pomodoro),
  • 4 evőkanál olívaolaj,
  • só,
  • bors,
  • 1 babérlevél,
  • 1 ág friss rozmaring (vagy 1 evőkanál szárított),
  • oregano, bazsalikom ízlés szerint.

1 liter tejből készült besamelmártás

  • 1 liter tej,
  • 10 dkg vaj,
  • 10 dkg liszt,
  • só,
  • őrölt fehér bors,
  • pici reszelt szerecsendió,
  • 15 dkg sajt (tetszőleges fajta) reszelve a tetejére.

brokkolis-karfiolos lasagne

Brokkolis-karfiolos lasagne elkészítése

  • a brokkolit és a karfiolt rózsáira szétszedjük,
  • sós vízben kb. 5 percig főzzük,
  • kiemeljük a vízből,
  • leöblítjük hideg vízzel és félretesszük,
  • az olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát,
  • lereszeljük a sárgarépát, zellert,
  • hozzáadjuk,
  • tovább pirítjuk,
  • ha már szép sárga színű a zöldség, a darált húst hozzákeverjük,
  • kb. 5 percig erős tűzön pirítjuk,
  • mérsékeljük a tüzet és belekeverjük a paradicsompürét,
  • a fűszereket (kóstoljunk közben),
  • és annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje az egészet,
  • lefedjük, lassú tűzön főzzük, (vigyázat: köpköd!),
  • ha elfőné a levét, pótoljuk vízzel, vagy ha paradicsomosabban szeretjük, paradicsomlével,
  • jó puhának, krémes állagúnak kell lennie, ekkor van készen,
  • közben elkészítjük a besamelmártást, bő 1 liter legyen, mert a tészta fel ill, magába szívja az összes nedvességet,
  • vajon világos színűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk részletekben a meleg tejet,
  • fűszerezzük, közepesen sűrűre főzzük,
  • egy mély tepsibe pici olajat csorgatunk,
  • egymás mellé, keresztben vagy hosszában (mindegy) lefektetünk egy sor lasagne tésztalapot,
  • ráteszünk a húsos raguból egy adagot,
  • kevés besamellel meglocsoljuk,
  • ráfektetjük váltakozva az előfőzött brokkolit és a karfiolt,
  • merőkanállal alaposan meglocsoljuk a besamelmártással,
  • lefedjük tésztalapokkal, tetejére hagyunk belőle,
  • a tetejére rálocsoljuk a maradék besamelt és jó alaposan meghintjük reszelt sajttal,
  • 190 fokon pirosra, ropogósra sütjük, kb. 1 órán át.

Jó főzőcskézést! Jó étvágyat kívánok! 🍽

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + 13 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás