Brokkolis-karfiolos lasagne receptje
„Gondoltam egyet és elkészítettem. Nagyon finom lett, aki szereti a húsos-zöldséges rakott tésztákat, annak érdemes kipróbálni.” Ezekkel a szavakkal ajánlotta Illésné Nagy Mária a Brokkolis-karfiolos lasagne-t. Szó se róla, elég étvágygerjesztő. Természetesen ezúttal sem fukarkodott, és a receptjét is megosztotta a zöldséges finomságnak.
Brokkolis-karfiolos lasagne receptje
Hozzávalók
- 1/2 fej brokkoli,
- 1/2 fej karfiol vagy kisebb fejek,
- 50 dkg darált sertéshús (lehet sertés vagy pulyka is, akár vegyesen is),
- 1/2 doboz lasagne száraztészta (nálam durumlisztes).
- 1 szál sárgarépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 darabka zellergumó (kb. 10 dkg-os),
- 1 doboz paradicsompüré (500 gr-os Passata di Pomodoro),
- 4 evőkanál olívaolaj,
- só,
- bors,
- 1 babérlevél,
- 1 ág friss rozmaring (vagy 1 evőkanál szárított),
- oregano, bazsalikom ízlés szerint.
1 liter tejből készült besamelmártás
- 1 liter tej,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg liszt,
- só,
- őrölt fehér bors,
- pici reszelt szerecsendió,
- 15 dkg sajt (tetszőleges fajta) reszelve a tetejére.
Brokkolis-karfiolos lasagne elkészítése
- a brokkolit és a karfiolt rózsáira szétszedjük,
- sós vízben kb. 5 percig főzzük,
- kiemeljük a vízből,
- leöblítjük hideg vízzel és félretesszük,
- az olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát,
- lereszeljük a sárgarépát, zellert,
- hozzáadjuk,
- tovább pirítjuk,
- ha már szép sárga színű a zöldség, a darált húst hozzákeverjük,
- kb. 5 percig erős tűzön pirítjuk,
- mérsékeljük a tüzet és belekeverjük a paradicsompürét,
- a fűszereket (kóstoljunk közben),
- és annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje az egészet,
- lefedjük, lassú tűzön főzzük, (vigyázat: köpköd!),
- ha elfőné a levét, pótoljuk vízzel, vagy ha paradicsomosabban szeretjük, paradicsomlével,
- jó puhának, krémes állagúnak kell lennie, ekkor van készen,
- közben elkészítjük a besamelmártást, bő 1 liter legyen, mert a tészta fel ill, magába szívja az összes nedvességet,
- vajon világos színűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk részletekben a meleg tejet,
- fűszerezzük, közepesen sűrűre főzzük,
- egy mély tepsibe pici olajat csorgatunk,
- egymás mellé, keresztben vagy hosszában (mindegy) lefektetünk egy sor lasagne tésztalapot,
- ráteszünk a húsos raguból egy adagot,
- kevés besamellel meglocsoljuk,
- ráfektetjük váltakozva az előfőzött brokkolit és a karfiolt,
- merőkanállal alaposan meglocsoljuk a besamelmártással,
- lefedjük tésztalapokkal, tetejére hagyunk belőle,
- a tetejére rálocsoljuk a maradék besamelt és jó alaposan meghintjük reszelt sajttal,
- 190 fokon pirosra, ropogósra sütjük, kb. 1 órán át.
Jó főzőcskézést! Jó étvágyat kívánok! 🍽