Kapucíner szelet recept – brutálisan finom és egyszerű

A kapucíner szelet az egyik személyes kedvencem. Az a nagyszerű ebben a süteményben, hogy nem csak mutatós, és isteni finom, de elkészítése is egyszerű. Nem túl édes, igazán kellemes ízvilágú, bármikor még kezdőknek is ajánlható. Itt a szuper kapucíner szelet receptje!
 kapucíner szelet receptje

Tudom, hogy többféle kapucíner szelet létezik. Sokan azt mondják erre a receptre, hogy ez nem is viselheti a kapucíner nevet, mert nincs benne kávé. Ez igaz, ebben nincs kávé, ez a barna színe miatt kapta a kapucíner nevet.

A kapucíner szó kapucinus barátot jelent. Ennek a szerzetnek (a ferencesek egyik ágának) a tagjai sötétbarna csuhát viselnek. Barna ez a süti is, innen ered a neve. S ha már itt tartunk, a rend neve a köpenyük csuklyás fejrészére utal (olaszul capuccio = “csuklya”), innen ered a kapucsínó (capucinno) és a kapucni szavunknak is.

A receptet jó pár évvel ezelőtt egy kolléganőmtől kaptam, aki ezzel a névvel hozott nekünk egy kóstolót, így nálunk maradt ez a neve. Mindegy is, hogy hívjuk, hogy finom, az tagadhatatlan és ahhoz semmi kétség nem férhet.

Kapucíner szelet hozzávalói – közepes méretű tepsihez

Tésztához

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3/4 dl olaj.

Krémhez

  • 6 dl tej,
  • egy csomag vanília puding,
  • egy csomag csoki puding,
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor

Csokimázhoz

  • 10 dkg étcsoki,
  • 1 evőkanál étolaj

vagy

  • 3 evőkanál kakaó,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 4 evőkanál víz,
  • 5 dkg vajat vagy margarin.

Elkészítése

Tészta

  • 4 tojás fehérjét habbá verjük,
  • 4 tojássárgáját a 4 kanál cukorral kikeverjük,
  • a cukros tojássárgához hozzáadjuk a 3 kanál lisztet, amiben elkevertük sütőport,
  • hozzáadjuk a kakaót és az olajat is,
  • jól összedolgozzuk,
  • 4 tojás felvert habját lazán hozzádolgozzuk,
  • mint a piskótát sütjük.

Kapucíner szelet receptje

Krém 

  • A pudingokat 3-3 dl tejben, cukor nélkül külön-külön megfőzzük, hagyjuk kihűlni,
  • a 20 dkg margarinba elkeverjük a 15 dkg porcukrot, majd a hideg pudingokba vegyítjük,
  • a kihűlt piskótára először a vaníliakrémet kenjük fel,
  • majd ennek tetejére kerül a csokikrém,
  • majd pedig erre tesszük fel a csokimázat.

Csokimáz

A kész csokiból készült csokimázhoz 10 dkg étcsokit olvasszunk fel egy kanál olajjal.

Főzhetjük is a csokimázat (mi ezt tettük): 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál cukorot és 4 evőkanál víz összefőzünk és 5 dkg vajat vagy margarint keverünk hozzá.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét + 16 =