Kapucíner szelet recept – brutálisan finom és egyszerű

A kapucíner szelet az egyik személyes kedvencem. Az a nagyszerű ebben a süteményben, hogy nem csak mutatós, és isteni finom, de elkészítése is egyszerű. A kétféle pudingos krém és a tetejére kerülő csokimáz miatt nem túl édes, igazán kellemes ízvilágú. Nincs benne kávé, így gyerekek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése egyszerű, kezdők is sikerrel belevághatnak. Itt a szuper kapucíner szelet receptje!

kapucíner szelet receptje

Kapucíner szelet receptje

Tudom, hogy többféle kapucíner szelet létezik. Van olyan, amely kávés krémmel készül és olyan is, amely a kinézete miatt kapta a kapucíner nevet. Ilyen az általam kedvelt sütemény is. Sokan azt mondják erre a receptre, hogy ez nem is viselheti a kapucíner nevet, mert nincs benne kávé. Az igaz, hogy ebben nincs kávé, ez a barna színe miatt kapta a kapucíner nevet.

A kapucíner szó kapucinus barátot jelent. Ennek a szerzetnek (a ferencesek egyik ágának) a tagjai sötétbarna csuhát viselnek. Barna ez a süti is, innen ered a neve. S ha már itt tartunk, a rend neve a köpenyük csuklyás fejrészére utal (olaszul capuccio = „csuklya”), ebből ered a kapucsínó (capucinno) és a kapucni szavunknak is.

A receptet jó pár évvel ezelőtt egy kolléganőmtől kaptam, aki ezzel a névvel hozott nekünk egy kóstolót, így nálunk maradt ez a neve. Mindegy is, hogy hívjuk, hogy finom, az tagadhatatlan és ahhoz semmi kétség nem férhet.

Hozzávalók – közepes méretű tepsihez

Tésztához

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3/4 dl olaj.

Krémhez

  • 6 dl tej,
  • egy csomag vanília puding,
  • egy csomag csoki puding,
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor

Csokimázhoz

  • 10 dkg étcsoki,
  • 1 evőkanál étolaj

vagy

  • 3 evőkanál kakaó,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 4 evőkanál víz,
  • 5 dkg vajat vagy margarin.

Kapucíner szelet elkészítése

Tészta

  • 4 tojás fehérjét habbá verjük,
  • 4 tojássárgáját a 4 kanál cukorral kikeverjük,
  • a cukros tojássárgához hozzáadjuk a 3 kanál lisztet, amiben elkevertük sütőport,
  • hozzáadjuk a kakaót és az olajat is,
  • jól összedolgozzuk,
  • 4 tojás felvert habját lazán hozzádolgozzuk,
  • mint a piskótát sütjük.
Kapucíner szelet receptje

Kupíner szelet krémje 

  • A pudingokat 3-3 dl tejben, cukor nélkül külön-külön megfőzzük, hagyjuk kihűlni,
  • a 20 dkg margarinba elkeverjük a 15 dkg porcukrot, majd a hideg pudingokba vegyítjük,
  • a kihűlt piskótára először a vaníliakrémet kenjük fel,
  • majd ennek tetejére kerül a csokikrém,
  • majd pedig erre tesszük fel a csokimázat.

Csokimáz

A kész csokiból készült csokimázhoz 10 dkg étcsokit olvasszunk fel egy kanál olajjal.

Főzhetjük is a csokimázat (mi ezt tettük): 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál cukrot és 4 evőkanál vízet összefőzünk és 5 dkg vajat vagy margarint keverünk hozzá.

További pudingos sütemény receptek

Mint minden évben, az idén is elcsábultam. A csábítás tárgya nem más, mint a vanília pudingos szőlős csiga. Tudom, hogy sokkal egészségesebb a zamatos, az éltető nap sugaraitól érlelt gyümölcsöket nyersen fogyasztani és a krémes puding és a kelt tészta sem tartozik az egészséges és kalória szegény ételek közé, de mégis…

A fagyi szelet egy finom diós piskóta alapú sütemény. A tészta tetejére könnyű, vaníliapudinggal készített vajas krém, majd erre tojásfehérje hab kerül. A recept egyszerű, szinte elronthatatlan és a végeredmény egy nagyon finom krémes sütemény.

A mennyei almás-pudingos piskóta nemcsak a nevében mennyei. Az alma képviseli benne az ősz gyümölcsös ízét, a puding a krémességet biztosítja, míg a tetejére kerülő kakaó az igazi kényeztetésre teszi fel a koronát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük