Mennyei almás-pudingos piskóta
A mennyei almás-pudingos piskóta nemcsak a nevében mennyei. Az alma képviseli benne az ősz gyümölcsös ízét, a puding a krémességet biztosítja, míg a tetejére kerülő kakaó az igazi kényeztetésre teszi fel a koronát.
Szeles Olgától kaptuk a kitűnő receptet: “Családom nagy kedvence ez a sütemény. Könnyű, krémes, habos …”
Mennyei almás-pudingos piskóta hozzávalói
Piskótához
- 7 db közepes méretű tojás,
- 7 evőkanál búzaliszt,
- 7 evőkanál kristálycukor,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- 1 csipet só.
Krémhez
- 120 g vaníliás pudingpor,
- 200 g margarin,
- 700 ml 2,8%-os tej,
- 150 g kristálycukor,
- 1 db vaníliarúd belseje.
Rétegezéshez
- 2 kg alma,
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj.
Tepsi kikenéséhez
- étolaj.
Tetejére
- holland kakaópor.
Elkészítése
- az almát megpucoljuk,
- 0,5 cm-es szeletekre vágjuk,
- a tepsit alufóliával kibéleljük,
- pici étolajjal megkenjük,
- erre szépen sorban felhelyezzük az almaszeleteket,
- fahéjjal meghintjük,
- 100 C fokos sütőben dinszteljük 10 percet az almaszeleteket.
- a piskótához a tojásokat szétválasztjuk,
- fehérjét habbá verjük,
- a sót és egy kanál cukrot beletesszük,
- sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük gépi mixerrel,
- lisztet a sütőporral elkeverjük,
- majd a tojásos keverékhez adagoljuk,
- végül a tojásfehérjét óvatosan belekeverjük,
- az előkészített almára öntjük egyenletesen a piskótatésztát,
- 180 C fokos sütőben tűpróbáig aranybarnára sütjük (kb. 20 perc),
- míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet,
- a pudingból és a tejből sűrű krémet főzünk,
- ha kihűlt, a vajjal elkevert cukrot hozzáadjuk,
- gépi mixerrel habosra keverjük, fontos, hogy kihűljön, mert különben híg massza lesz belőle,
- ha elkészült a piskóta, kivesszük a tepsiből, átfordítjuk egy peremes tálcára,
- fölül kell lenni az almának,
- ha kihűlt a krém és a piskóta is, az almás piskótára felkenjük a vaníliás krémet,
- végül megszitáljuk a cukrozatlan kakaóporral,
- egy órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
“Nálunk ez az utolsó folyamat nem jön be…rögtön szeletelni kell. Szilvával is finom.”
420 35
420 35
Nézd meg ezeket is!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!