Csőben sült egész karfiol receptje

Jó lehet Illésné Nagy Mária családtagjának lenni. Mindig valami finomságot főz, gyakran kipróbál új recepteket is. De nem ám, változatlanul. A családtagok ízlését figyelembe véve és saját kreativitását belevíve kreál újabb és újabb recepteket. Most épp a csőben sült egész karfiol újragondolása volt soron.

Csőben sült egész karfiol hozzávalói

“Egy különleges fogás… 😋
A neten figyeltem fel rá, láttam több videót, végül megalkottam a saját ízlésem szerinti variációt.
Valóban igaz az állítás, hogy minél bátrabban szárnyal az ember fantáziája, annál finomabb dolgok születnek, ez igaz ennél a receptnél is.
Ízlés szerinti alapanyagokkal variálhatjuk a töltést és a fűszerezést is.
Legyetek kreatívak, vállalkozó szelleműek, ennél az ételnél csakis “jó sülhet ki belőle” ! 🤩
Megmutatom az én verziómat.” – mondja Illésné Nagy Mária. Hát akkor lássuk a receptet!

Csőben sült egész karfiol hozzávalói

  • 1 fej karfiol.
  • néhány szelet főtt sonka,
  • ujjnyi hasábokra vágott sajt (Edamit használtam).
  • 2 szál újhagyma, felkarikázva.

Kencéhez:

  • 3 dl tejföl,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • só, bors ízlés szerint,
  • 1 mokkáskanál őrölt csemege piros paprika,
  • 1 tojás,
  • 1 csokor aprított petrezselyemzöld.

Tetejére:

  • reszelt sajt.

Csőben sült egész karfiol hozzávalói

Csőben sült egész karfiol elkészítése

  • a karfiolt megtisztítjuk: eltávolítjuk a leveleit, a torzsa részét visszavágjuk odáig, ahol a rózsák csatlakoznak hozzá,
  • ezután sós vízben, fejjel lefelé főzni kezdjük, addig főzzük amíg puha lesz, de nem szabad szétesnie,
  • leöntjük róla a főzőlevet, hideg vizet engedünk rá,
  • ha kézmelegre hűlt, óvatosan egy tányérra helyezzük a rózsáival felfelé,
  • a sajthasábokat körbetekerjük a sonkaszeletekkel, majd óvatos mozdulattal kissé széthúzva a karfiolrózsákat, a résekbe dugdossuk,
  • addig folytatjuk amíg kellően feldíszítettük, megtűzdeltük alaposan,
  • az újhagyma karikákat szintén kicsit beledugdossuk a résekbe, össze vissza,
  • agy kerek sütőtálra vagy tortaforma közepére ültetjük,
  • a tejfölös kencét összekeverjük, jó alaposan bekenjük a karfiolt, lehet közé is juttatni, finom lesz ha befolyik a rózsák közé,
  • 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 25 – 30 percig sütjük,
  • az utolsó pár percben szórjuk meg reszelt sajttal és süssük pirosra.

Önállóan, vagy köretként is fogyasztható.
Nálunk kukoricás rizs volt a kísérője ennek a pompás ízű zöldségnek.

Jó étvágyat kívánok!

Néhány olvasói tipp a továbbgondoláshoz:

Reich Sándorné: A múltkor én is ilyesmit csináltam csak én fasírthússal bugyoláltam be. Nagyon finom az is. Legközelebbre jó ötletet adtál, én is kivájom a torzsáját, és oda is töltök husit, és sajtot.

Nagy Tünde: Én is fasírthússal csináltam már többször, de úgy, hogy kisebb rózsákat kivágok, és a helyükre fasírthúst gyömöszölök, meg apró mini mozarellákat. De csak a fantázia szab határt annak, hogy mivel tölti az ember. Kifejezetten kisebb fej, és ritkább rózsájú karfiolból szoktam készíteni.

Nagyon köszönöm a receptet és a további ötleteket!

  • 205
  •  
  • 12
  •  
  •  
  • 205
  •  
  • 12
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás