Bazsalikomos paradicsomleves

Télen valahogy sokkal jobban kívánom a leveleseket. A bazsalikomos paradicsomleves ízletességén és melegítő hatásán túl azért is jó választás a téli hónapokban, mert elénk varázsolja a nyár könnyed ízeit. A recept roppant egyszerű és gyorsan el is készül a kitűnő leves. 

Bazsalikomos paradicsomleves

Bazsalikomos paradicsomleves

  • 15 dl paradicsomlé vagy paradicsomital,
  • 2 evőkanál olívaolaj (étolaj vagy zsír is használható helyette),
  • 2 evőkanál finomliszt,
  • 1 kis fej hagyma, (el is maradhat)
  • 4 evőkanál cukor,
  • só ízlés szerint,
  • fekete bors ízlés szerint,
  • 12 bazsalikomlevél,
  • 5 dkg tészta vagy mozarella sajt.

Elkészítése

  • A lisztből az olívaolajon vagy más zsiradékon világos rántást készítünk,
  • Apránként higítva a paradicsomlével csomómentesre keverjük, végül az összes levet beleöntjük.
  • Ha szeretjük a hagymát, egy fej megtisztított vösörhagymát egészben hozzáadunk.
  • Ízesítjük a cukorral, sóval és borssal.
  • Forralásig ahgyjuk főni.
  • Miután felforrt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a közepesen apróra vágott bazsalikomleveleket. Ezzel már nem forraljuk tovább.
  • Betétként tésztát, reszelt vagy apróra vágott sajtot adhatunk hozzá.
  • A tésztát kifőzzük.
  • Tálaláskor a tányérokba 1-2 evőkanálnyi tésztát teszünk, majd rászedjük a levest, és pár bazsalikomlevélkével tovább díszíthetjük.
  • Tészta nélküli sajtos változatnál a tányérokba mert forró levelesbe rakjuk a reszelt vagy apró darabokra vágott sajtot.

Tipp: tésztaként készíthetünk bele reszelt tésztát, vagy ha nosztálgiázni akarunk, jöhet a jó öreg betűtészta. De jól illik hozzá a nokedlit is. A tészta nem zárja ki, hogy sajt is kerüljön bele, azzal  csak még ízletesebb lesz a leves.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × négy =