Bazsarózsa (Paeonia) igényei és ültetése

A májustól júniusig virágzó bazsarózsa (Paeonia) akár 70-80 évig is elélő növény. A magyarul peóniának is hívott virág vágott virágként, vázában, virágcsokrokban is nagyon mutatós és tartós, egyes fajtái illatosak is. A bazsarózsa ültetése tavasszal és ősszel egyaránt lehetséges. Nem árt azonban tudni, hogy virágzásához nagy türelem szükséges. Ültetés és átültetés után akár 3-4 évet is kell várni az első bazsarózsa virágok megjelenésére.

bazsarózsa ültetése

Bazsarózsa jellemzői és származása

Amikor bazsarózsáról beszélünk, több különböző megjelenésű fajra kell gondolni. A bazsarózsa erős gyökértörzzsel rendelkező lágyszárú évelő. Egyes fajtái azonban elfásodnak, sőt lombhullató cserjét is találunk köztük. Kínában kb. 2000 évvel ezelőtt már gyógynövényként termesztették. Európában a kora középkorban terjedt el gyógy- és dísznövényként.

A bazsarózsa (Paeonia) a bazsarózsafélék (Paeoniaceae) családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség további nevei: peónia, bazsarózsacserje. Kb. 33 faj Eurázsiában, egy pedig Észak-Amerikában honos.

Latin nevét, a Paeoniát a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paion nevéből származtatják. Gyökeréből készült kivonata többek közt paeoniflorint tartalmaz, amivel sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát gyógyítottak. A fehér és a vörös virágú peóniák gyökérkivonatát ma is használják a homeopátiában.

A bazsarózsa minden része mérgező, ezért otthoni gyógyászati felhasználása nem javasolt. 

A májustól júniusig virágzó bazsarózsa a virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi.

A hagyományos kerti bazsarózsa mellett többféle változat létezik, például létezik fásszárú bazsarózsa is.

Baranya megyében, a Zengő oldalában vadon is pompázik a híres bánáti bazsarózsa fajtája. Ez Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke jelenleg 250 000 Ft. Védelmét ritkasága, a magyarországi flórában játszott fejlődéstörténeti szerepe (jégkorszak előtti reliktum) és növényföldrajzi jelentősége (pannóniai endemizmus), végül veszélyeztetettsége indokolja.

bazsarózsa bimbó

Bazsarózsa virága, virágzása

A csodálatos színekben pompázó növény virágzata is igen változatos, találunk egyszerű, félig vagy teljesen telt szirmúakat. Az egyszerű virágú fajok sárga porzóit csésze alakú szirmok ölelik át. A félig telt virágúak szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el. A telt fajták szirmai szinte egy teljes gömböt formálnak.

Nagyanyáink idejében az évelő, illat nélküli piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) volt az egyik legkedveltebb falusi virág. Ma már sokkal gyakoribbak az illatos, rózsaszín vagy fehér virágú fajták (Paeonia lactiflora). 

Ágyásokban, csoportokba, border növényként, utak mellett, városi kertekbe, falusi hazákhoz kiválóan alkalmas.

Az erősebb fagyoktól szalmával vagy lombbal betakarva védhetjük meg.

Igen hosszú életű növény, akár 70-80 évig is elélhet.

Bazsarózsa szaporítása

Ha van egy kifejlett növényünk, akkor ősszel tőosztással, a gyökértörzsek feldarabolásával szaporíthatjuk. A felszedett növényeket rögtön ültessük vissza. Az azonban vegyük figyelembe, hogy ültetés után pár évet várni kell a virágzására.

Bazsarózsa igénye, elhelyezése, gondozása

 • A bazsarózsa szereti a teljes napfényt, árnyékban nem érzi jól magát, nem virágzik. Napi pár órás árnyék nem gátolja a növényt fejlődésében, de jobb, ha állandóan éri a nap.
 • Nincs különösebb talaj igénye, az viszont fontos, jó vízelvezető képességű legyen.
 • Nagyon jó szárazságtűrő. A vizet hetente egyszer meghálálja, de ha nincs lehetőség locsolásra sem jelent gondot a növény fejlődésében.
 • Ismert kórokozói alig vannak.
 • Nem igényel különösebb ellátást. Az elvirágzott virágokat vágjuk le, valamint ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat.
 • Az ültetésre legalkalmasabb az ősz, különösen, ha saját magunk szaporítunk.
 • Általában az ültetés utáni első évben még nem virágzik, és csak három éves korára lesz kifejlett növény.

Bazsarózsa ültetése tavasszal és ősszel

A bazsarózsa ültetése tavasszal és ősszel is eredményes lehet. Az azonban érdemes tudni, hogy átültetés után pár évig várni kell virágaira. Érdemes tehát a végleges helyére ültetni, mert az átültetést nem igen szereti.

Tanácsok a bazsarózsa ültetéséhez: 

 • Ültetéséhez 3-5 rügyes, életerős tövek (rizómák) a legalkalmasabbak.
 • A megfelelő, napfényes hely kiválasztása után, egy ásónyom földet emeljünk ki. Borítsuk a lyuk mellé, mivel ez a betemetésre alkalmas lesz.
 • Majd rüggyel felfelé helyezzük bele a bazsarózsa gyökeret úgy, hogy a felső rügy 3-4 cm-re legyen a lyuk tetejétől.
 • Ezután a lyukat temessük be a kiemelt földdel és finoman lépjünk a tetejére, ha nem túl vizes a föld.
 • Az őszi ültetésű növény csak tavasszal fog kihajtani. Célszerű egy kis karóval megjelölni a helyet, hogy tavasszal is emlékezzünk a virág pontos helyére, nehogy levágjuk az első fűnyírás alkalmával.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük