Fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa) jellemzése, gondozása, szaporítása

A fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa) vagy fásszárú bazsarózsa sokáig kivételes éke lehet a kertnek. Májusban nyílnak vékony szirmokból álló, nagy kelyhű vagy gömbszerű virágai, melyek színe a hófehértől a sárgán át, a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketésbordóig terjed. Tavaszi virágzása után fás ágrendszere és zöld levelei egészen őszig megmaradnak, így hónapokig díszít. A rendszeres öntözésben szinte ki is merül a gondozása. 

Fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa)

Fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) jellemzése, ismertetőjegyei

A fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) Északnyugat-Kína hegyvidékein, üde lomboserdők tisztásain vadon él..

Vastagágú, 1,5-2 méteresre növő lombhullató cserje. Lassan növekszik, így évekbe telik, míg kiterjedt széles formáját eléri.

Levelei kétszeresen szárnyaltak, sötétzöld, szürkés fonákúak, az évelő bazsarózsáéhoz hasonlóak. 

Májusban nyílnak vékony szirmokból álló, nagy kelyhű vagy gömbszerű virágai, melyek 15 cm-nél nagyobb átmérőjűek, lehetnek teletek, félig teltek vagy egyszerűek. A szimpla virágúaknak a sárga porzótömege is díszítő.Virágai a hófehértől a sárgán át, a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketésbordóig terjed. Egyes fajták telt, mások félig telt vagy szimpla virágúak, ez utóbbiak a sárga porzótömege is díszítő.

A fás bazsarózsa a feng shui szerint jelentős pozitív energiákkal bír.

Fás bazsarózsa igényei

Hely

Védett, meleg, napos fekvésen érzi legjobban magát, de félárnyékban is megél és virágzik, ellentétben a pünkösdi rózsával.

Talaj

Mélyrétegű, tápdús, humuszos, laza, semleges kémhatású talajt igényel.

Víz

Vízigényes, rendszeresen öntözzük. 

Fás bazsarózsa gondozása

Tápdús, mélyen megmunkált talajba ültessük a végleges helyére, mert a mélyre hatoló gyökerei miatt átültetése nem javasolt. Több növény egymás mellé ültetésekor gondoljunk arra, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, ezért 100 – 120 cm tőtávolságot hagyjunk.

A fiatal növények némelyike elég fagyérzékeny, ezért szélvédett helyre ültessük és télre takarással védjük a tövét. 

Metszése

Metszeni nem kell, csak az elszáradt részeket vágjuk le róla időről időre.

Fás bazsarózsa szaporítása

Szaporítása nehézkes, szakértelmet kíván. Paeonia lactiflora gyökérbe való beoltása augusztus végén-szeptember elején a legeredményesebb

Magvetése hosszadalmas. Magja általában két év múlva csírázik. Az azonnal nyíló oltványokkal ellentétben a magoncok csak 4-5 év múlva kezdenek virágozni.

Fásszárú bazsarózsa betegsége, kártevői

Kártevőkre nem túl érzékeny növény, betegségei nem ismertek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 + 15 =