Fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa) gondozása, szaporítása

A fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa) vagy fásszárú bazsarózsa sokáig kivételes éke lehet a kertnek. Májusban nyílnak vékony szirmokból álló, nagy kelyhű vagy gömbszerű virágai, melyek színe a hófehértől a sárgán át, a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketésbordóig terjed. Tavaszi virágzása után fás ágrendszere és zöld levelei egészen őszig megmaradnak, így hónapokig díszít. A rendszeres öntözésben szinte ki is merül a gondozása. 

Fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa)

Fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) származása

A fás bazsarózsa vagy fásszárú bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) Északnyugat-Kína hegyvidékein, üde lomboserdők tisztásain vadon él. Kínában a bazsarószák nemesítése kétezer éves hagyománnyal rendelkezik. 

A 18. században Európába kerülő, különböző fajtákból keresztezett első cserjék a Paeonia suffruticosa nevet kapták. nem sokára a magasabb növésű, nagyobb, egyszerűbb vagy félig telt, általában illat nélküli japán nemesítéseket is behozták. 

Az európaiak végül létrehizták saját, először csak „kínai stílusú” keresztezéseiket. Később az amerikai nemesítők bevonták a P. lutea és P. delavayi hibrideket is. 

Újabban a P. rockii mgashegységekből származó utódai a legkedveltebbek.

Fásszárú bazsarózsa jellemzése, ismertetőjegyei

Vastagágú, 1,5-2 méteresre növő lombhullató cserje. Lassan növekszik, így évekbe telik, míg kiterjedt széles formáját eléri.

Levelei kétszeresen szárnyaltak, sötétzöld, szürkés fonákúak, az évelő bazsarózsáéhoz hasonlóak. 

Májusban nyílnak vékony szirmokból álló, nagy kelyhű vagy gömbszerű virágai, melyek 15 cm-nél nagyobb átmérőjűek, lehetnek teletek, félig teltek vagy egyszerűek. A szimpla virágúaknak a sárga porzótömege is díszítő.Virágai a hófehértől a sárgán át, a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketésbordóig terjed. Egyes fajták telt, mások félig telt vagy szimpla virágúak, ez utóbbiak a sárga porzótömege is díszítő.

A fás bazsarózsa a feng shui szerint jelentős pozitív energiákkal bír.

Legismertebb fás bazsarózsa fajták

A megfelelő fajta kiválasztásánál vegyük figyelembe a változó magasságot, a virágzási időt, és igény szerint válasszunk illatos nemesítéseket.

A Suffruticosa hibridek igen eltérő típusokat foglalnak magukba, és számos virágszínben és formában léteznek.

A Rockii hobridek különösen robosztusak, általában nagy, telt vagy egyszerű, erős illatú virágokat hoznak. A szirmokon lévő feketés-piros foltok igen jellemzőek. 

A Lutea hibridek színspektruma sok sárga, narancssárga és élénkpiros tónussal rendelkezik. A virágok viszonylag későn jelennek meg, de utána gykran júliusig illatoznak. 

Fás bazsarózsa igényei

Hely

Védett, meleg, napos fekvésen érzi legjobban magát, de félárnyékban is megél és virágzik, ellentétben a pünkösdi rózsával.

Talaj

Mélyrétegű, tápdús, humuszos, laza, semleges kémhatású talajt igényel.

Víz

Vízigényes, rendszeresen öntözzük. 

Fás bazsarózsa gondozása

Tápdús, mélyen megmunkált talajba ültessük a végleges helyére, mert a mélyre hatoló gyökerei miatt átültetése nem javasolt. Több növény egymás mellé ültetésekor gondoljunk arra, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, ezért 100 – 120 cm tőtávolságot hagyjunk.

A fiatal növények némelyike elég fagyérzékeny, ezért szélvédett helyre ültessük és télre takarással védjük a tövét. 

Fásszárú bazsarózsa metszése

Alapvetően a fásszárú bazsarózsát metszeni nem kell, csak az elszáradt részeket vágjuk le róla időről időre.

Az idősebb cserjék virágzását a a felső rügyek feletti csúcsok visszavágásával serkenthetjük.

Fás bazsarózsa ültetése

A fás bazsarózsa ültetése tavasszal és ősszel is eredményes lehet. Azt azonban érdemes tudni, hogy átültetés után pár évig várni kell virágaira. Érdemes tehát a végleges helyére helyezni, mert az átültetést nem igen szereti.

Ültetéséhez 3-5 rügyes, életerős tövek (rizómák) a legalkalmasabbak. Ássuk ki a földet, majd rüggyel felfelé helyezzük bele a bazsarózsa gyökeret úgy, hogy a felső rügy 3-4 cm-re legyen a lyuk tetejétől. A lyukat temessük be a kiemelt földdel és finoman lépjünk a tetejére, ha nem túl vizes a föld.

Az őszi ültetésű növény csak tavasszal fog kihajtani. Célszerű egy kis karóval megjelölni a helyet, hogy tavasszal is emlékezzünk a virág pontos helyére, nehogy kikapáljuk vagy levágjuk az első fűnyírás alkalmával.

Megfelelő távolságra ültetve jó szomszéd a gyöngyvirágcserje, az orgona és a boglárkacserje.

Fás bazsarózsa szaporítása

Szaporítása nehézkes, szakértelmet kíván. Paeonia lactiflora gyökérbe való beoltása augusztus végén-szeptember elején a legeredményesebb

Magvetése hosszadalmas. Magja általában két év múlva csírázik. Az azonnal nyíló oltványokkal ellentétben a magoncok csak 4-5 év múlva kezdenek virágozni.

Fásszárú bazsarózsa betegsége, kártevői

Kártevőkre nem túl érzékeny növény, betegségei nem ismertek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük