Karácsonyi kaktusz kisokos – gondozási összefoglaló

A tél egyik kedvenc szobanövénye, a karácsonyi kaktusz többnyire az évvégi ünnepekre borul virágba, innen kapta a karácsonyi jelzőt. Nem megfelelő gondozás mellett azonban a bimbók lehullanak és búcsút mondhatunk a színes virágpompának. A karácsonyi kaktusz kisokos összeállításával az a célom, hogy minél többen megismerjék a téli szépség igényeit, életciklusát, megelőzhetőek legyenek a bimbóhullások és sokáig örülhessenek a virágzó karácsonyi kaktusznak.

piros karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz kisokos – gondozási összefoglaló

A karácsinyi kaktusz kisokos egy sajátos összefoglaló, amiben a karácsonyi kaktuszról eddig megjelent cikkeimet gyűjtöttem egy csokorba. A fotókra kattintva újabb, bővebb információkat találsz az adott témáról.

Származása, jellemzése

Az egyik legnagyobb mennyiségben szaporított és eladott karácsonyi kaktusz kertészeti változatai szerte a világon népszerűek. Az alapfaj Brazíliából származik, annak is az Atlanti.óceánhoz közeli hegyvidéki területeiről. Többnyire apifiton, azaz más növények lomnkoronájában él, olykor pedig a sziklás talajban kapaszkodik meg.

Alacsony, bokros növekedésű növény, amely körülbelül 30 cm magasra fejlődik. 4-6 centiméteres szártagjai laposak, villásan elágaznak, szélei fogazottak. A színes virágok a hajtások végén fejlődnek ki, teljes pompájukban 6-7 cm hosszúak is lehetnek.

Karácsonyi kaktusz életciklusa, gondozása

A karácsonyi kaktusz életciklusának csúcspontja a november, decemberi virágzás. Ez azonban csak akkor történik meg, ha erre felkészült, ezt megelőzően a kívánsága szerint tartottuk.

Az áprilistól nyár közepéig tartó növekedési időszakban rendszeres tápoldatozást és meleg helyet igényel. Ezután ősz közepéig tart az első nyugalmi időszaka, ekkor kevesebb vízzel is beéri.

A virágzási időszak októbertől februárig tart. Ekkor ismét több vizet, sőt még párásítást is igényel. A virágok megjelenéséhez napi 10-12 órás sötétségre van szüksége. Fontos, hogy ha már megjelentek a kis bimbók a hajtások végén, ne mozgassuk, mert ledobja őket.

A virágzás után ismét nyugalmi időszak következik. A levelek fakóbbá, fénytelenebbé válnak, ami természetes jelenség.

A karácsonyi kaktusz ápolása nagyban függ attól, hogy épp melyik hónapban vagyunk. Másként kell öntözni virágzás idején, mint a nyugalmi időszakában. Eltérőek továbbá a tápanyag-, hő- és fényigényei is az egyes növekedési fázisokban. Hónapról hónapra szóló tanácsokkal segítem, hogy a karácsonyi ünnepekre teljes pompában ragyogjon a karácsonyi kaktuszod.

Virágoztatása ütemezetten

A tél egyik legszebb és legkedveltebb növénye a virágzó karácsonyi kaktusz. A színes bimbókkal és kecses virágokkal díszítő növény kitűnő karácsonyi ajándék is lehet. A mutatós, igénytelen és ezért hálás növény újravirágoztatása sem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell betartani és nem marad el a virágözön. Olvass tovább és elárulom a dúsan virágzó karácsonyi kaktusz titkát!

A karácsonyi kaktusz virágoztatása a karácsonyhoz közeledve egyre inkább előtérbe kerülő kérdés. Pedig a virágzáshoz nemcsak 1-2 hónapi helyes gondozás szükséges, az egész évi szakszerű ápolás hozza csak meg a várva várt virágokat és így kerülhető el a bimbók lehullása. Olvasónk árulta el, milyen gondozási módszer vált be neki.

Október elején ideje a tettek mezejére lépni, ha azt szeretnénk, hogy a téli ünnepekre a karácsonyi kaktusz is csúcsformáját hozza. A szabadban nyaraltatott kaktuszoknak most már a lakásban a helyük és el kell kezdeni babusgatásukat a karácsonyi virágba borulásukhoz.

Karácsonyi kaktusz szaporítása

Dugványozással szaporíthatjuk a karácsonyi kaktuszt a virágzási időszakon kívül. Egy több tagból álló szárrészt válasszunk le és ültetés előtt hagyjuk pár óráig száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugjuk bele és mérsékelten öntözzük az első 2-3 hétben. Amikor megjelennek rajta vöröses hajtások, vagyis már meggyökeresedett, ültessük át laza virágföldbe.

Ne csüggedj, ha az első napokban az átültetett kaktusz hervadtnak tűnhet, ez természetes jelenség. Pár nap alatt megszokja az új környezetet és indulhat a gyakori öntözés, tápoldatozás.

Karácsonyi kaktusz betegségei, kártevői

Karácsonyi kaktusz betegségei leginkább gondozási hibából adódnak, amelyeket egyszerűen orvosolhatunk a gondozási tanácsok betartásával.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük