Éljen a faültetés – de nem mindegy, hogy hova!

A növények, legyen szó fákról, terjedelmesebb bokrokról, rengeteg örömöt okozhatnak pusztán a jelenlétükkel, a szépségükkel, a kisugárzásukkal. Ráadásul nyáron árnyas menedékké válhatnak, ahol jó elbújni a nap égető sugarai elől. Belakják a teret, benépesítik a kertet és gyönyörködtetik a szemeket. Tehát igen, megéri ültetni. Viszont azt kevesen tudják, hogy nagyon nem mindegy a „hova”. Mert a gyökerek galibát is okozhatnak. Mégpedig nem is kicsit!

Mire képesek a gyökerek?

Az elsődleges feladatuk a táplálék megtalálása a föld alatt. Olykor elképesztő távolságokba is eljuthatnak annak érdekében, hogy minél jobb termőterületre akadjanak, ahol elegendő a víz és a tápanyag. Ezzel nincs is semmi gond. A probléma akkor és ott kezdődik, amikor és ahol az ültetés folyamatából kimarad az alapos, megfontolt tervezés. Sokan ezt teljesen feleslegesnek érzik, sőt akad, akinek eszébe sem jut. Pedig a legtöbb fa, például tölgy, juhar, cédrus, nyír, pálma, vagy gyümölcs olyan elágazó, kiterjedt gyökérzettel büszkélkedik, ami sok mindenre képes. Például belecsimpaszkodni a csatornába. A fő- és mellékvezetékekbe. Nem elég, hogy ez a kapaszkodás nagyon erőteljes, de nem csupán egy ölelésről beszélünk. Ugyanis különösen a régebbi vezetékek könnyen elgyengülnek a tömítéseknél, csatlakozásoknál. Azaz a gond akkor kezdődik, amikor a gyökérzet beférkőzik a rendszerbe, ezzel dugulást okozva.

csatorna duguláselhárítás egyik lényeges lépése a kamerás vizsgálat, aminek a közbenjárásával viszonylag hamar fény derülhet arra, hogy mi is okozza a fennakadást. A rossz hír az az, hogyha a gyökérzet a ludas, akkor az bizony az érintett növény kivágást is jelentheti. Nyilván ennek senki sem örül, főleg, hogy a cél mindig a tartós együttlét.

Mik az árulkodó tünetek?

A lefolyóba nehezen távozik a víz, nyögvenyelős az egész folyamat. A csatornából furcsa, gurgulázó hangok érkeznek, amik szintén roppantul beszédesek. Aztán az sem ritka, hogy a kert egyes részei feláznak, aminek következtében a virágok azon a területen burjánzanak, felüdülnek, gyakorlatilag kicsattannak az egészségtől.

Mi a megoldás?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy ebben a helyzetben is a prevenció a legfontosabb. A csatorna nyomvonala tudható, kinyomozható információ. Vagyis még az ültetés előtt érdemes tájékozódni. A legjobb megelőzés, ha a nyomvonalat nem érinti az ültetés. Vagy olyan növények kerülnek erre a szakaszra, amik nem rendelkeznek kiterjedt gyökérhálózattal. Nincs ennél hatásosabb megoldás, ez tény.

A kert virulásáról nem kell lemondani, sőt a zöld törekvésekről sem. De az közös érdek, hogy a szépen elültetett fákat, bokrokat ne kelljen bántani, megbolygatni, kivágni. A tervezés, az utánajárás ugyan kétségtelenül időt és energiát igényel, de ez az az áldozat, ami ezerszeresen megtérül a jövőben. Úgyhogy megéri foglalkozni vele!

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a baj bekövetkezik. Ekkor a szakértő segítség az, ami egyetlen, megbízható megoldásként szolgálhat. A tünetek észlelése után nem érdemes túl sokáig várni a cselekvéssel, mert minél súlyosabb a helyzet, annál problémásabb lehet az orvoslás.

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük