Hoya (viaszvirág) gondozás bevált módszere – olvasói tanácsok

A hoya (viaszvirág) gondozás nagyon egyszerű. Legalább is ezt mondják azok, akik ismerik a sanyargatást kedvelő virág minden titkát és képesek rendszeresen virágzásra bírni. A remény most hozzád is megérkezett. Tapasztalt viaszvirág tartó olvasónk árulja el, mit és mikor kell tenni ahhoz, hogy a hoya nálad is csodálatos virágözönnel hálálja meg a szakszerű ápolást.

hoya gondozás

Hoya gondozás – viaszvirág ápolás

A tanácsokat, csakúgy, mint tavaly sokak kedvencét, az élesztős lötyi receptjét és használatát Nguyễn Thị Thanh Hằng, hazánkban élő vietnami származású hölgy – akit a magyar nyelvű csoportokban egyszerűen csak vietnami Hajnalkának hívnak – osztotta meg.

Hoyák tartása

A hoyák vagyis a viaszvirágok olyan helyen élnek, ahol meleg van, sok a napsütés és a pára. Ezért igyekszünk hasonló körülményeket létesíteni: napsütésre kell rakni nyáron.

Az én közegem: 50% virágföld + 10% homok + 20 % perlit + 20% kókuszrost

Vagy akasztós cserépben, vagy álló kis „létrára” futtatom. Szoktam venni vasvázat. Két bambusz pálcikából is csináltam már létrát, ami sokkal olcsóbb és tökéletes. Nem foglal sok helyet. Olcsó műanyag létrákat is lehet kapni, de ezek egymásra rakva labilisak, ezért meg kell erősíteni egy bambuszpálcikával

Szabadba helyezés

Április környékén, amikor az éjszakai a hőmérséklet már 10 fok fölött van, kiraktam az erkélyre, ahol nap közvetlenül rásüt a növényre egész napon át.

Nem mindent, de 90%-át kiraktam (minden fajta Carnosa, minden fajta Pubicalyx, Australis, Dávidcumingii, lineáris, minibelle, Thomsonii, Mathilde, Compacta,Kerii, ). Persze van olyan, ami nem bírja a napot, azokat olyan helyre raktam, ahol csak a reggeli vagy a késő délutáni nap éri. Figyeljünk! Nálam a Fungii fajta nem bírja. Áprilisban a nap még gyenge, nem ég meg a levél rögtön és hozzászokik a növény. Mire jön a május, az erősebb a napsugár, addigra már nem lesz gond. Ha csak májusban rakjuk ki, általában megég a levél.

Hoya öntözése

Minden növénynél más – más időközönként, de ugyanúgy öntözök. Megvárom, hogy teljesen száraz legyen a közege, akkor az egész cserepet áztatom a vízben egy éjszakán át. Ezt  ismételem 3-4 alkalommal, addig nem tápozom.

Tápozás

A Hoyák nagyon igénylik a sok tápot. Szeretik a szerves tápot.

A növényi tápanyagok közül a legnagyobb mennyiségben a növényeknek nitrogénre (N), foszforra (P) és káliumra (K) van szüksége.
– Akinek van NPK 6- 30-30 tápanyaga, azt használja az utasítás szerinti aránnyal a bimbók megjelenéséig.
– Akinek nincs NPK tápanyaga, használjon a kezelt „marha – jó” marha tápot. Ha marha granulátumot használunk, abból csak egyszer kell adni nekik május elején.
– Aki nem kap „marha-jó” granulátumot, az hetente élesztős vízzel öntözzön.

Hoya gondozása nyáron

Egész nyáron minden nap kell öntözni. Az alátét tálkáben mindig 2-3 cm víz legyen. Különösen azokban a napokban, amikor kánikula van.

Október elején még egyszer tápozzunk, mielőtt behozuk házba. Ilyenkor megint marha granulátumot rakok a közegbe. Cserepenkét 20-30 db-ot adtam hozzá. Kint vannak, amíg nem jön hideg időszak (10 fok alatt éjszakánként). Gyakran öntözzünk, de már nem naponta, csak épp vízes legyen a közege.

Egy héttel behozatal előtt MOSPILANS-t fújok rájuk, hogy minden bogár, ami nyár folyamatán rajta élne, elpusztuljon és ne hozzam be. Ez csak megelőzés. Ezért kell egy héttel előbb, hogy vegyszert se vigyünk be a házba.

Hoya teleltetése, téli ápolása

Bent a legvilágosabb helyre teszem. Ritkán öntözöm, hogy vízes legyen a közege, havonta egyszer adok élesztős vízet.

hoya gondozás

Viaszvirág betegségei

Betegség ritkán fordul elő, de ha igen, akkor egy fotót viszek a boltba, azt megmutatom eladónak. Ők felismerik a bajt, a legjobb szert ajánlják.
Leggyakrabban a Compactában szokott lenni gyapjastetű, ezt MOSPILANS-sal kezelem. De nagyon-nagyon kell ismételni és figyelni, mert mindig újra-újra megjelenik.

Minden növényra igaz: legyen elég fény, tápanyag igény szerint, a fajnak megfelelő vízmennyiség. Csak ezeket megadva virágoznak.

Hoya szaporítása

Interneten írták, hogy mind a levélből, mind a tőből lehet. A levélből hamarabb gyökerezik, de soha lesz belőle hajtás. Csak úgy szép (Pl.Kerrii). Viszont a tőből könnyen kapunk hajtást nevelni.

Vágjuk egy tő részt, ami sem nem fiatal, sem öreg. Legyen benne 2 vagy 3 nodusz. Beteszük az átlátszó pohárba annyi csapvízzel, amennyi ellepi az alsó noduszt. Gyökereztetési hormonszert is használhatunk. Hamarosan meggyökerezik.

Várjuk meg, hogy a gyökerek a kb. 2-3 cm-t elérjék, akkor beültetjük a közegbe. Először állandóan tartsuk vízben a beültetett növényt. Amikor jön a hajtás, vegyük ki a vízből, de a földet tartsuk vizesen. Ahogy a hajtás erősödik, egyre csökkentsük a víz mennyiségét, de mindig legyen nedves.

Nagyon köszönjük a mindenre kiterjedő, hasznos tanácsokat Hajnalkának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük