Így lesz sikeres a muskátli gyökereztetése dugványozással

A muskátli gyökereztetése, vagyis szaporítása sokaknak eszébe sem jut. Túl macerásnak tartják, és mivel a muskátli nem túl drága növény, sokkal egyszerűbbnek vélik minden tavasszal a kész növények megvásárlását. Pedig az egyik legkedveltebb balkonnövény, a muskátli szaporítása pofon egyszerű, könnyen megduplázhatjuk állományunkat.

muskátli gyökereztetése

Növényszaporítási módszerek

Ha egy növényből szeretnénk újabb példányokat létrehozni és szaporításra adjuk a fejünk, akkor a magvetés, a tőosztás, a vízben való gyökereztetés és dugványozás, félfás növényeknél pedig a bújtatás a leggyakrabban alkalmazott szaporítási eljárás.

A muskátli esetében a magról vetés és a tőosztásos szaporítás nem épp üdvözítő megoldás. A vízben való gyökereztetés helyett is létezik egy gyorsabb és eredményesebb megoldás: a dugványozás.

Dugványozás alatt az az eljárást értjük, amikor a növény szárának egy darabját földbe ültetjük, az a növény fajtájától függően hosszabb vagy rövidebb idő alatt gyökeret ereszt és így új, önálló növényük keletkezik.

Muskátli gyökereztetése dugványozással

Augusztus vége, szeptember eleje az utolsó időpont arra, hogy balkonnövényeinket megfiatalítsuk, szaporítsuk. A szaporítással már csak azért is érdemes foglalkozni, mert így megmenthetjük a számunkra kedves személytől kapott növényeket. Jó ránézni egy olyan növényre, amit még a nagyi kezdett el gondozni, aki azóta már fentről szorít életben maradásukért.  

A kora ősszel gyökereztetett dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig, hogy aztán már kora tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont.

Csak egészséges muskátliról vágott, egsészséges dugványokkal érhető el siker. Az erős, 12-20 cm hosszú, virág nélküli szárrészeket éles késsel vágjuk le az alaptőről. Az alsó szárcsomó alatt legyen még kb. 1 cm szárrész. Az alsó leveleket távolítsuk el, mert ezek felesleges energiát vonnak el a növénytől.

Várjunk pár órát, míg a szár megszikkad. Jó minőségű, vízáteresztő táptalajba 3-4 cm mélyre dugjuk le muskátlikat.

Árnyékos helyen, rendszeresen öntözzéssel várjuk a meggyökeresedést. A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk.

A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni. Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

A fenti módszerrel bármilyen fajta muskátli (álló, futó, félfutó, illatos, angol, stb) szaporítható.

További olvasnivalók a muskátli szaporításáról

Ha augusztus, akkor előtérbe kerül a muskátli és leander szaporítása, fiatalítása. Érdemes már nyár közepén gondoskodni a következő év virágözönjéről. Saját szaporítással anélkül lesznek csodaszép növényeink, hogy komoly ezreket kellene költeni erre. Tanácsaimat követve szép, fiatal növényekkel indíthatod jövőre a balkonszezont.

A muskátli szaporítás igazán egyszerű feladat, néhány alapvető szabály betartásával évtizedekig csodálhatjuk a kis utódok szépségét. Az eredményes gyökereztetéshez csupán néhány dolog kell, de ha nem megfelelő időben vagy körülményeket biztosítva állunk hozzá, akkor kudarcra van ítélve a próbálkozásunk.

A tiroli futómuskátli dugványozása igen egyszerű. Különösen akkor érdemes foglalkozni vele, ha nagyobb mennyiségű muskátlival szeretnénk majd a következő évben is díszíteni a teraszt és van helyünk a megfelelő teleltetéshez. Olvasónk fázisfotókkal kiegészítve mesélt arról, hogy sikerült a futómuskátlit szaporítani.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük