Muskátli gyökereztetése dugványozással

A muskátli gyökereztetése, vagyis szaporítása sokaknak eszébe sem jut. Túl macerásnak tartják, és mivel a muskátli nem túl drága növény, sokkal egyszerűbbnek vélik minden tavasszal a kész növények megvásárlását. Pedig az egyik legkedveltebb balkonnövényünket saját magunk is egyszerűen szaporíthatjuk.

muskátli gyökereztetése

Muskátli gyökereztetése dugványozással

A muskátli esetében a magról vetés és a tőosztásos szaporítás nem épp üdvözítő megoldás. Dugványozással azonban egyszerű a szaporítás.

Augusztus vége, szeptember eleje az utolsó időpont arra, hogy balkonnövényeinket megfiatalítsuk, szaporítsuk. A szaporítással már csak azért is érdemes foglalkozni, mert így megmenthetjük a számunkra kedves személytől kapott növényeket. Jó ránézni egy olyan növényre, amit még a nagyi kezdett el gondozni, aki azóta már fentről szorít életben maradásukért.  

A kora ősszel gyökereztetett dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig, hogy aztán már kora tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont.

Csak egészséges muskátliról vágott, egsészséges dugványokkal érhető el siker. Az erős, 12-20 cm hosszú, virág nélküli szárrészeket éles késsel vágjuk le az alaptőről. Az alsó szárcsomó alatt legyen még kb. 1 cm szárrész. Az alsó leveleket távolítsuk el, mert ezek felesleges energiát vonnak el a növénytől.

Várjunk pár órát, míg a szár megszikkad. Jó minőségű, vízáteresztő táptalajba 3-4 cm mélyre dugjuk le muskátlikat.

Árnyékos helyen, rendszeresen öntözzéssel várjuk a meggyökeresedést. A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk.

A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni. Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

A fenti módszerrel bármilyen fajta muskátli (álló, futó, félfutó, illatos, angol, stb) szaporítható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük