Gyümölcsfa ültetés fortélyai

Nagyszüleink idejében minden háznál és valamirevaló kertben volt legalább egy dió, egy sárgabarack és egy almafa. Napjainkra előtérbe kerültek díszkertertek és egyre kevesebb kertben termesztenek gyümölcsöt. Pedig nem is olyan ördöngösség a gyümölcsfa ültetés. Már is mutatom, hogy kezdj hozzá!

gyümölcsfa ültetés

Gyümölcsfa ültetés fortélyai

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő gyümölcsfát, ami megfelel a kert tulajdonságainak is, akkor jöhet az ültetés, ami semmivel sem bonyolultabb  vagy nehezebb feladat, mint egy díszfa telepítése. Ráadásul ősszel a gyümölcsfánk zamatos gyümölcsökkel hálálja meg a gondoskodást.

Gyümölcsfák ültetésére az ősz a legkedvezőbb évszak. Hosszú őszökön még novemberben is belevághatunk. Tavaszi ültetésnél nagyobb a kiszáradás veszélye, rendszeres öntözéssel azért akkor is sikerre számíthatunk.

Érdemes oltványokkat beszerzni, ezek mindig jobban beválnak, mintha oltás nélkül szaporítanánk, nevelnénk őket. Válasszunk fajtaigazolással ellátott, hazai termesztésű gyümölcsfákat, így biztosak lehetünk benne, hogy egészséges és fajtaazonos fát vásárolunk.

Fontos, hogy megbízható helyen, egészséges és egyenes szárú növényt válasszunk. Alaposan vizsgáljuk meg, hogy nem sérült-e a törzse vagy a gyökérzete. Akkor számíthatunk a legnagyobb sikerre, ha dús oldalgyökérzettel rendelkezzik. Szabad gyökerű és konténeres változatot egyaránt választhatunk. A konténeres növények ráadásul egész évben ültethetők.

Ültetés előtt érdemes jól beáztatni a gyökereket. Állítsuk be a fát pár órára egy nagy vödör vízbe, hogy az elveszett folyadékot pótolni tudja.

Legalább kétszer akkora ültető gödröt ássunk, mint a gyökérzet. Egy átlagos fához 60*60 centiméteres és legalább 1 méter mély gödör az ideális. A fellazított talajban jobban tud terjedni a gyökérzet, jobban meg tud kapaszkodni a növény.

A gödör aljára tegyünk komposztot vagy érett marhatrágyát. Az érett trágya az, aminek már nincsen szaga és morzsalékos az állaga. Erre kerüljön a tápdús föld, a gyökér soha ne érintkezzen közvetlenül a trágyával. A gyökereit visszacsipkedhetjük egy kicsit metszőollóval, ezután helyezzük bele a gödörbe. Jöhet a föld és legalább egy vödör vizet öntsük rá, ezzel jól beiszapolhatjuk a növényt.

Igazítsuk meg a fánkat, hogy függőleges legyen és temessük be a gödröt az ültetőfölddel. A földet kézzel nyomkodjuk meg, ezután ismét locsoljuk meg. Körülötte készítsünk kis tányért, amiben a víz megáll és majd elszivárog a talajba. A tányért takarhatjuk mulccsal, de fű és gyom ne legyen benne, mert az elveszi a tápanyagot a fától. A gyümölcsfák közötti területet érdemes gyepesíteni, mert ez hozzájárul a kedvező mikroklíma kialakításához, javítja a vízháztartást, és kevesebb ápolást igényel.

Az első metszéssel tudjuk megadni a korona formáját, az ágak szögirányát. Ne sajnáljuk a fát, minél jobban megmetsszük, annál inkább növekedésre sarkalljuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük