Viaszvirág (Hoya) gondozása olvasói tanácsokkal

A Hoya magyar neve viaszvirág, de porcelánvirág, viaszszőlő vagy Mária könnye névvel is illetik azt a szépséget, ami igazán szereti a sanyargatást, sőt virágait is csak akkor mutatja meg, ha nem kényeztettük, sőt. Olvasónk elmondja, neki mi hozta meg a virágokat több éves várakozás után és hogy lett sikres a viaszvirág gondozása.

Viaszvirág (Hoya) gondozása

Viaszvirág gondozása

A viaszvirág (Hoya) a selyemkórófélék (Asclepiadaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Őshazája Délkelet-Ázsia, Ausztrália és Polinézia. A botanikus Robert Brown szintén botanikus barátjáról, Thomas Hoyról adta neki a hoya latin nevet.

Csereklyei Julianna: “Az én viaszvirágom (Hoya carnosa). Nem tudtam hogy lefotózni, mert felfelé vezettem. 52 virág volt rajta egyszerre. Imádja a napfényt.

A világon semmit nem csinált 14 évig. A szekrény tetejéről lógott le, rengeteg fényt kapott, de virágot nem hozott. Már kiakartam dobni, amikor beraktam az ablakba, addig azért nem tettem oda, mert féltem, hogy szétégeti a nap, közben meg azt szereti.

Áttettem ide az ablakba, reggeltől délután 5-6 óráig kapja a napot. Azóta megtáltosodott és ontja a virágait és az illata belengi az egész lakást.

Tápoldatot nem adok neki. Nem városi vízzel, hanem fúrt kút vízével locsolom. Néha szegényt el is felejtem meglocsolni, mert a függöny mögött van.

A virágzásának titka a tűző nap, erre 15 évi pátyolgatás után jöttem rá. Olyan helyre kell tenni, ahol télen-nyáron kapja a tűző napot. Nálam nyáron is az ablakban van, mert hiába vittem ki nyáron a kertbe, akkor sem hozott virágot.

Most már csak egy bajom van vele, nem tudom már merre vezetgetni, és hozza a hajtásokat is bőven.

viaszvirág gondozása

Csodás az illata, először nem tudtam mi ez az illat a lakásban. Aztán rájöttem, hogy a virág ontja, de főleg este és éjjel.

Szóval nem kell kényeztetni, agyonöntözni és rengeteg fény kell neki.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Csereklyei Juliannának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük