Viaszvirág (Hoya) gondozása, szaporítása

A viaszvirág (Hoya) egyre kedveltebb kúszó szobanövény Igazi szépségét különleges, viaszra emlékeztető illatos virágai adják, amelyek könnyre emlékezető édeskés nedvet eresztenek. Ezen jellemzői alapján kapta továvvi neveit: porcelánvirág, viaszszőlő, Mária könnye. A viaszvirág gondozása egyáltalán nem bonyolult. Sőt, igazán szereti a sanyargatást, virágait is csak akkor mutatja meg, ha nem kényeztettük agyon. 

Viaszvirág (Hoya) gondozása

Viaszvirág (Hoya) származása, jellemzése

A viaszvirág (Hoya) a selyemkórófélék (Asclepiadaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Őshazája Délkelet-Ázsia, Ausztrália és Polinézia. A botanikus Robert Brown szintén botanikus barátjáról, Thomas Hoyról adta neki a hoya latin nevet. A Hoya nemzetségbe mintegy 200–300 trópusi örökzöld kúszónövény faj tartozik.

Magyar nevét arról kapta, hogy a sűrű ernyővirágzatának csillag formájú virágai úgy tűnnek, mintha viaszból vagy porcelánból lennének. A csillag alakú virágok tavasztól őszig nyílnak, fehérek vagy rózsaszínek, vörös középpel, de a számtalan kertészeti hibrid faj ezektől eltérő színű is lehet.

Viaszvirág gondozása

Helyigény

A viaszvirág bő virágzásához sok napsütésre van szükség, árnyékos helyen a virágzás elmarad. A lakás legvilágosabb helyére tegyük, de a tűzőnap kárt tehet benne, attól óvni kell.

Vízigény

Virágzás közben viszonylag nagy a vízigényeközben! Nyáron a fényviszonyoknak megfelelően több vizet igényel. Ha elvirágzott, fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Téli, nyugalmi időszakában vízigénye nagyon csekély.

Trópusi származásából adódóan nagy a páraigénye. Túl száraz levegőn a virágrügyek elsárgulnak és lehullanak. Virágzás idején meghálálja, ha néha finoman bepermetezzük vízzel.

Teleltetése

Télen, a nyugalmi időszakban kevesebb vizet és alacsonyabb hőmérsékletet kíván, ilyenkor elegendő a 12 – 15 °C számára.

Hoya virágoztatása

Csak déli, napos, meleg, állandó helyen hozza virágait. Igazán szépen és gazdagon az idősebb, nem mozgatott példányok virágoznak. Ha évekig nem virágzik a viaszvirág, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem megfelelő helyen tartjuk. Tegyük át déli fekvésű, napos helyre. Tavasztól virágzást segítő tápoldattal segíthetjük a hoya virágok kialakulását.

Mária könnye átültetése

A fiatal viaszvirágok időnként igénylik az átültetést, idősebb növény viszont szereti ha inkább békén hagyjuk. Az átültetést tél végén, a növekedési időszak kezdete előtt végezzük. Egy számmal nagyobb cserépbe és friss tápdús földbe helyezzük.

Az idősebb növényt csak végszükség esetén ültessük át. Elegendő kétévenként kicserélni a cserépben a felső földréteget.

Viaszvirág szaporítása, gyökereztetése

A viaszvirág hajtásdugványról igen egyszerűen szaporítható. Tavasszal vagy nyáron törjünk le pár fiatal, legalább két leveles hajtást. A szárat az utolsó levélpár alatt egy-két centiméterrel vágjuk le. Tápdús földbe ültessük és alaposan öntözzük meg. Párazacskóval segíthetjük a gyökérképződést, húzzunk a cserépre átlátszó, helyenként kilyuggatott fóliazacskót.

Ugyancsak hatásos módszer a szívben való gyökerezetetés. A hajtásokat vízzel teli áttetsző üvegbe tegyük, gyökereztető hormonnal segíthatjük a folyamatot. Várjuk meg, hogy a gyökerek a kb. 2-3 cm-t elérjék, akkor beültetjük a földbe.

Viaszvirág kártevői, betegségei

Betegségekkel, kártevőkkel szemben jól ellenáll. Nem megfelelő életkörülmények esetén gyapjas- és pajzstetű megjelenhet rajta. Ezek ellen házi készítésű szerekkel is védekezhetünk.

A tűzőnap károsíthatja. Virágot csak világos, napsütéses helyen hoz és akkor, ha nem bolygatjuk.

Túl száraz levegőn a virágrügyek elsárgulnak és lehullanak.

hoya gondozás

Viaszvirág ápolási tanácsok a Balkonada olvasóktól

Csereklyei Julianna: „Az én viaszvirágom (Hoya carnosa). Nem tudtam hogy lefotózni, mert felfelé vezettem. 52 virág volt rajta egyszerre. Imádja a napfényt.

A világon semmit nem csinált 14 évig. A szekrény tetejéről lógott le, rengeteg fényt kapott, de virágot nem hozott. Már kiakartam dobni, amikor beraktam az ablakba, addig azért nem tettem oda, mert féltem, hogy szétégeti a nap, közben meg azt szereti.

Áttettem ide az ablakba, reggeltől délután 5-6 óráig kapja a napot. Azóta megtáltosodott és ontja a virágait és az illata belengi az egész lakást.

Tápoldatot nem adok neki. Nem városi vízzel, hanem fúrt kút vízével locsolom. Néha szegényt el is felejtem meglocsolni, mert a függöny mögött van.

A virágzásának titka a tűző nap, erre 15 évi pátyolgatás után jöttem rá. Olyan helyre kell tenni, ahol télen-nyáron kapja a tűző napot. Nálam nyáron is az ablakban van, mert hiába vittem ki nyáron a kertbe, akkor sem hozott virágot.

Most már csak egy bajom van vele, nem tudom már merre vezetgetni, és hozza a hajtásokat is bőven.

viaszvirág gondozása

Csodás az illata, először nem tudtam mi ez az illat a lakásban. Aztán rájöttem, hogy a virág ontja, de főleg este és éjjel.

Szóval nem kell kényeztetni, agyonöntözni és rengeteg fény kell neki.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Csereklyei Juliannának!

Még több olvasói tanács a viaszvirág gondozásához

A tanácsokat, csakúgy, mint sokak kedvencét, az élesztős lötyi receptjét és használatát Nguyễn Thị Thanh Hằng, hazánkban élő vietnami származású hölgy – akit a magyar nyelvű csoportokban egyszerűen csak vietnami Hajnalkának hívnak – osztotta meg.

Hoya (viaszvirág) gondozás bevált módszere – olvasói tanácsok

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük