Ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum) gondozása

A tavaszi kertekben gyakorta feltűnik egy fehér kis szépség, az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum). A kígyóvirág vagy ernyős madártej néven is ismert növény apró, csillag alakú virágai áprilisban, májusban jelennek meg. Az igénytelen hagymás szépség különösebb gondozást nem igényel, sziklakerteknek is kedves lakója lehet.

Ernyős sárma - Ornithogalum umbellatum fehér csillag alakú virágai

Ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum) származása, jellemzése

Az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum) a spárgafélék (Asparagaceae) családjába, a cillagvirágformák (Scilloideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. Dél- és Közép-Európa nagy részén Északnyugat-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Magyarországon is gyakori. Száraz erdőkben, utak mentén, száraz és félszáraz gyepeken, cserjésekben találkozhatunk vele.

Az Ornithogalum umbellatum további nevei:

  • kígyóvirág,
  • ernyős madártej,
  • kakastej,
  • úri madártej,
  • zöld csík,
  • vigaszvirág
  • Betlehem csillaga.

Az évelő, hagymás növény hagymája fehér színű, 15–25 mm hosszú, átmérője 18–32 mm.

6-10 hosszú, szálas leveie felső oldalukon fehér csíkot viselnek.

A csillag alakú, tejfehér, virágok fürtben nyílnak, lepellevelei kívül zöld csíkosak. Az ernyős sárma megnevezeést 6 kiálló, sárga porzójáról kapta, amik ernyőszerűen emelkednek ki. Rovarok porozzák be, termése háromrekeszű toktermés.

Hatágú virága miatt hasonlítják a betlehemi csillaghoz. Rokana a szobanövényként ismert narancsszínű madártej, az Ornithogalum dubium, amit szintén betlehem csillagának szoktak hívni.

Ernyős sárma gondozása

Különösebb gondozást nem igényel, igénytelen növénynek mondható. Télen és tavasszal igényli a nedvességet, szereti, ha állandóan nyirkos a talaj. Nyáron jól tűri a nyári szárazabb időszakokat is.

A napos, félárnyékos helyeket kedveli.

A többi hagymás növényhez hasonlóan leveleit csak akkor vágjuk le, ha leszáradtak, mert egyébként károsítja a növényt.

Kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló.

Ernyős sárma felhasználása

Csak dísznövényként használható. Sziklakertekben is jól mutat. Hagymája a gyönygvirághoz hasonlóan mérgező.

Gyógynövényként használják. Hagymája szívre ható glikozidokat (kardenolidokat) tartalmaz, mint a konvallozid, a konvallotoxin, a rodexin A és a rodexozid. A homeopátiában gyomor- és nyombélfekély ellen használják.

A sárma a Bach-virágeszenciák sorába tartozik, a vigaszvirág elnevezés is innen származik. A terápiában elesettség, mérhetetlen nagy bánat, sokkos állapot, pánik kezelésére is használják.

Figyelem: erősen mérgező növény, hatóanyagai a gyöngyvirág hatóanyagaival szinte megegyezőek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük