Betlehem csillaga (Ornithogalum dubium) gondozása

Az Ornithogalum dubium, a sárma, a narancsszínű sárma, narancsszínű madártej és a betlehem csillaga nevekkel ugyanazt a szobanövényt szokták illetni. A narancssárga sárma, vagyis a betlehem csillagának gondozása a szakirodalom szerint nem túl bonyolult, ennek ellenére nagyon kevés embernek sikerül hosszútávon megtartani a szép virágot. Reményeim szerint az alább leírt növénygondozási tanácsokkal te szerencsés kivétel lehetsz.

betlehem csillagának gondozása

Betlehem csillaga, narancsszínű sárma gondozása

A narancsszínű sárma vagy madártej (Ornithogalum dubium) Dél-Afrikából származó hagymás évelő, amit nálunk szobanövényként árulnak. Élénk narancssárga virágait télvégén hozza. Talán ennek és csillagalakú virágainak köszönhető a betlehem csillaga elnevezés. Betlehem csillaga továbbá az égi jelenség is, amit a Jupiter és Szaturnusz együttállása következtében alakul ki.

A származásából eredően, nálunk nem télálló, ezért teleltetni kell, nem maradhat szabadföldben. A hagymákat jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, hogy megelőzzük a hagymák rothadását. A hagymákból tavasszal jelennek meg a virágszárak, maximális mérete 25-30 cm.

Világos, szórt fényű helyen érzi jól magát, óvjuk, az erős napsütéstől.

Rendszeres öntözést igényel. A földje legyen nyirkos, ugyanakkor a pangó vizet nem tűri.

Az enyhén illatos, fürtökben növő virágai 1-3 hónapig nyílnak. Az elnyílt virágokat csipkedjük le, majd ha az egész fürt teljesen elvirágzott, a virágszárat is távolítsuk el.

Elvirágzás után csökkentsük, de ne hagyjuk abba az öntözést. A levelek maguktól visszaszáradnak, ami természetes jelenség. Ezután a növénynek 1- 2 hónap pihenő időre van szüksége, ez idő alatt tartsuk szárazon a növényt, hogy újra erőre kapjon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük