Betlehem csillaga (Ornithogalum dubium) gondozása

A narancsszínű sárma (Ornithogalum dubium), a sárma, a csillagvirág, a narancsszínű madártej és a betlehem csillaga nevekkel ugyanazt a szobanövényt szokták illetni. A narancssárga sárma gondozása a szakirodalom szerint nem túl bonyolult, ennek ellenére nagyon kevés embernek sikerül hosszútávon megtartani a szép virágot. Reményeim szerint az alább leírt növénygondozási tanácsokkal te szerencsés kivétel lehetsz.

betlehem csillagának gondozása

Betlehem csillaga, narancsszínű sárma igényei és gondozása

A narancsszínű sárma vagy madártej (Ornithogalum dubium) Dél-Afrikából származó hagymás évelő, amit nálunk szobanövényként árulnak. Élénk narancssárga virágait télvégén hozza. Talán ennek és csillagalakú virágainak köszönhető a betlehem csillaga elnevezés. Betlehem csillaga továbbá az égi jelenség is, amit a Jupiter és Szaturnusz együttállása következtében alakul ki.

Igényei:

Fény: Napos vagy félárnyékos helyet igényel.
Talaj: Jól vízáteresztő, homokos-agyagos talajt kedvel.
Hőmérséklet: Jól tűri a szárazságot és a meleget, de a fagyot nem.
Vízigény: Mérsékelt vízigényű.

A származásából eredően, nálunk nem télálló, ezért teleltetni kell, nem maradhat szabadföldben. A hagymákat jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, hogy megelőzzük a hagymák rothadását. A hagymákból tavasszal jelennek meg a virágszárak, maximális mérete 25-30 cm.

Világos, szórt fényű helyen érzi jól magát, óvjuk, az erős napsütéstől.

Rendszeres öntözést igényel. A földje legyen nyirkos, ugyanakkor a pangó vizet nem tűri.

Az enyhén illatos, fürtökben növő virágai 1-3 hónapig nyílnak. Az elnyílt virágokat csipkedjük le, majd ha az egész fürt teljesen elvirágzott, a virágszárat is távolítsuk el.

Elvirágzás után csökkentsük, de ne hagyjuk abba az öntözést. A levelek maguktól visszaszáradnak, ami természetes jelenség. Ezután a növénynek 1- 2 hónap pihenő időre van szüksége, ez idő alatt tartsuk szárazon a növényt, hogy újra erőre kapjon.

Betlehem csillaga szaporítása

Az Ornithogalum dubium magról és tőosztással is szaporítható. A magokat ősszel vethetjük el, amelyek tavasszal kelnek ki.
A tőosztást tavasszal vagy ősszel végezhetjük.

Kártevők, betegségek

Az Ornithogalum dubium jól ellenáll a kártevőknek és betegségek. A leggyakoribb kártevők a levéltetvek és a csigák, de időnként gombabetegségek is előfordulhatnak.

A természetben és a kertekben is gyakran előforduló ernyős sárma a rokona.

A tavaszi kertekben gyakorta feltűnik egy fehér kis szépség, az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum). A kígyóvirág vagy ernyős madártej néven is ismert növény apró, csillag alakú virágai áprilisban, májusban jelennek meg. Az igénytelen hagymás szépség különösebb gondozást nem igényel, sziklakerteknek is kedves lakója lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük