Lantana sétányrózsafa: gondozási titkok egy lelkes kertésztől

A Lantana sétányrózsafa, a mediterrán egzotikus virág szemet gyönyörködtető a nyári virágzása idején, ám gondozásával kihívást jelent sok kertésznek. Az alábbiakban egy tapasztalt kertész olvasónk megosztja velünk titkos praktikáit arról, hogyan neveli és gondozza a Lantana-t, hogy évről évre megdöntse a saját rekordjait. Fedezzük fel együtt, hogyan kell megfelelően teleltetni, locsolni, metszeni és táplálni ezt a bámulatos növényt, és hogyan válhat kertünk büszkeségévé ez a nem mindennapi virág. Ismerjük meg a Lantana gondozásának művészetét, és merítsünk ihletet egy új kerti kalandhoz!

sétányrózsafa virágai

Lantana sétányrózsafa gondozása

Bereczné Erzsó egy mindenre kiterjedő írást készített arról, hogyan gondozza a sétányrózsafáját, a Lantana-t. A szöveg átfogja a teleltetést, a locsolást, az átültetést, a metszést és még sok más fontos gondozási tényezőt. Ez a leírás remek útmutatást nyújthat mindazoknak, akik érdeklődnek a sétányrózsafa gondozása iránt, és inspirálhatja őket arra, hogy megpróbálják ezt a csodálatos virágot nevelni a saját kertjükben.

„Szeretném nektek megmutatni, és bemutatni, hogy én hogyan is gondozom Lantana – sétányrózsafámat!

A sétányrózsa egy mediterrán egzotikus virág, amit mindenképp teleltetni kell! Mi pincében kb. 10 fok körül és szinte sötétben teleltetjük a többi száz cserép virággal együtt! Locsolni is szükséges, de csak akkor ha száraz a földje, én havonta 1x szoktam!

Tavasszal pincéből ha felhozzuk, és nem szükséges még átültetni / 3 évente szoktuk/ de akkor is a tetejére friss földet teszünk! Locsolással azért még óvatosan, mert nincs levélzet, és ne hogy gyökér rothadást idézzünk elő!

Az időjárástól függ, de mi már március közepén kitettük, a vesszőkön már látszanak a rügyek hajtások. Mivel ősszel jól visszavágtam, ìgy tavasszal csak alakító metszést végzünk, mert azért a Lantána is hajlamos a visszaszáradásra!

Márciusi fotó miután felhoztuk a pincéből. Az alakító metszés csak akkor mikor már látszanak a rügyek, és megindult hajtani!

sétányrózsafa csupasz ágai tavasszal

Ez tavalyi fotó, az alakító metszést követően!

Tápoldat és sok víz alap a dús virágzáshoz

A jó idővel szinte berobban a virágzás is, a locsolást fokozatosan emeljük, és ami a legfontosabb a tápoldatozása is elkezdődhet, bármilyen káliumdús tápoldatot használhatunk! Biztosan sokan vagyunk, akiknél van bevállt tápoldatozási praktikák, nekem a következő: Woldünger tápsót nagyon kedvelem, igaz egy kicsit nehezebben oldódik, de előtte érdemes vízben kevergetve feloldani!

Télen sok kertészetekben, mezőgazdasági boltokban szokott lenni leárazás, érdemes olyankor feltöltöni a készleteket wuxal is tökéletes, és nem csak a földjére, hanem levelére is permetezésként kiszórhatjuk!

sétányrózsafa teljes pompájában

A nagy kedvencem a nadálytő oldat ami, kálimban gazdag és szinte minden virágomat ezzel a hígított oldattal locsolok! Igaz egy kicsit macerás, és kegyetlen büdös is. A nadálytőlevelet vízben érleljük, /olyan eljárással mint a csalánlevelet/, naponta megkavarjuk, és 3 – 4 hét múlva kész is a tökéletes tápoldatunk! Ha csak tehetem esővízzel locsolom a virágaimat!

A sétányrózsa nagyon sok vízzel jár, hamar konyulnak a levelei ha szomjas, napon érzi jól magát!

Fő virágzás után a koronáját ahogyan csak tudom én visszavágom, ìgy serkentem dúsabb virágzásra is. Őszig akár 3x is visszavágom.

Fő virágzás utáni metszés kb. Június vége, vagy július eleje!

A mi sétányrózsafánk több mint 10 éves, megszámlálhatatlan virággal, vonza a méheket, szenderkék, pillangók is törzsvendégek a fán!

Most kopaszon jelen állapotban 180cm magas, fő virágzáskor akár 3 méteres is szokott lenni, nyári nap 20 liter víz meg sem kottyan neki! Mi ìgy gondozzuk, neveljük a Lantánát, de hozzáteszem Én nem bírom mozgatni, a fiúk nagy segítségemre vannak, nekik köszönhetően az ő érdemük is ez a nem mindennapi virág!

Köszönöm ha időt szenteltél arra, hogy elovasd, és ha megszeretted ezt a csodálatos virágot csak ajánlani tudom, és kerted büszkesége lehet!+ ❤️

Nagyon köszönjük a szuper tanácsokat Bereczné Erzsónak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük