Ázsiai boglárka gondozása, szaporítása

Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) élénk színvilágával az egyik kedvelt, különleges tavaszi szépség. A mediterrán származású, fagyérzékeny növényt nálunk egynyáriként termeszthetjük. Nézzük, miből áll az ázsiai boglárka gondozása.

Ázsiai boglárka

Ázsiai boglárka származása, jellemzése

Származása: az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) a Földközi-tenger partvidékéről és Afrikából származik, a boglárka félék (Ranunculaceae) családjába tartozik.

Magyarországon egynyári növényként tartjuk, de eredeti hazájában akár 3,5 méter magasra is megnő

Ismertetőjegyei: gumós gyökerű, élénk színű egynyári virág

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy narancsszínűek, telt virágai 5-12 cm átmérőjüek

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: felálló, több virágkocsánnyal

Tenyészhely: napos, illetve félárnyékos

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: márciustól júniusig virágzik

Ázsiai boglárka gondozása

A vásárolt növényeket áprilistól, a karomszerű gumókat ősszel vagy tavasszal legfeljebb 5 cm mélyre, 20 cm tőtávolságra ültessük. Rendszeresen öntözzük, 1-2 hetente alacsony hatóanyag-tartalmú tápoldatot adjunk neki.

Teleltetése

Ősszel ültetéskor fagymentes és sötét helyen teleltessük, a föld ne száradjon ki, kihajtás után vigyük világos, illetve árnyékos helyre.

Szaporítása

A gumós gyökércsoport szétosztásával újabb növényienk lesznek. Néhány fajtánál tavaszi magvetéssel is próbálkozhatunk, de a gumós ültetés a legsikeresebb.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható, egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad. Szép nagy és dús, valamint színpompás virágfejei miatt igen kedvelt tavaszi virágcsokrokba kötve is. Élénk virág színe miatt nagyon jól illik a tavaszi hagymásokhoz, például a fürtös vagy örmény györgyikéhez.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük