Bojtocska, kékbojtocska (Ageratum houstonianum) gondozása

A bojtocska vagy kékbojtocska (Ageratum houstonianum) kedvelt egynyári virág, melynek gondozása nem nagy kihívás. Ha megfelelően napos helyet találunk számára és rendszeresen öntözzük, akkor egészen a fagyok beálltáig örülhetünk kék vagy ibolyaszínű virágainak.

bojtocska vagy kékbojtocska (Ageratum houstonianum)

Bojtocska származása

A bojtocska vagy kékbojtocska (Ageratum houstonianum) Közép- és Dél-Amerikából számazik, a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. Nevét a bolyhos virágairól kapta. Leggyakoribban kék színben fordul elő, innen a kékbojtocska elnevezés.

Közép – Amerikában , Guatemalában és Belize-ben, valamint Mexikó szomszédos részein őshonos, de más területeken invazív gyommá vált. Legelőkön, nedves erdei tisztásokon fordul elő 1000 méter magasságig.

Bojtocska, kékbojtocska jellemzése

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett lágyszárú évelő avgy törpecserje. Az időjárásnak ellenálló tartós virág.

Virágok: kék és ibolyaszínű, tartós, bojtszerű virágokból álló tömött virágzat jellemzi. Előfordulnak rózsaszín és fehér változatai is. Virágai vonzzák a pillangókat.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező. A legelő állatoknál májkárosodást okoz

Magasság: 15 – 25 cm, a magas fajták akár 60 centiméteret is elérhetik.

Habitus: terebélyesen, bokrosan kompakt. Dúsan elágazó, sűrű, kis bokrokat képez.

Cserépben nevelhető-e: igen, jellemzően cserépben vagy balkonládában neveljük

Virágzási idő: májustól októberig

Bojtocska igénye és gondozása

Jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, virágai kiadós eső után sem mennek tönkre. A kifejezetten igénytelen növények közé sorolhatjuk.

Napfény és meleg: A bojtocska igazi napimádó! Teljes napfényben fejlődik a legszebben, és bőségesen hozza virágait. A hűvös, árnyékos helyeket nem kedveli.

Vízigény: Rendszeres öntözést igényel, de fontos, hogy ne áztassuk el a talajt, a pangó vizet nem tűri. A föld legyen nyirkos, de ne lucskos. A nyári hőségben akár naponta kétszer is öntözhetjük.

Tápanyag: Kéthetente végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Talaj: A bojtocska nem válogatós a talajjal kapcsolatban, de a jó vízelvezetésű, tápdús talajban érzi a legjobban magát. A savas talajokat nem kedveli.

Az elszáradt virágokat távolítsuk el.

Kékbojtocska teleltetése

Teleltetése ritkán sikerül. Világos helyen, 10 -15 celsius fokon, kevés öntözéssel próbálkozhatunk vele, az életben marad növényeket tavasszal egyharmadig vágjuk vissza.

Bojtocska szaporítása, ültetése

Kora tavasszal fejdugványról szaporítható vagy márciusban magról vethető.

A magokat március végén vagy április elején vessük el cserépbe, majd május elején, amikor már elmúltak a fagyok, ültethetjük ki a szabadba. A palántákat 20-30 cm távolságra ültessük egymástól.

Kékbojtocska kárteveői, betegségei

Kártevői és betegségei nem ismertek. A nedves időszak kedvez a nemespenész kialakulásának, ezért ilyenkor különösen figyeljünk az öntözésre.

A leggyakoribb probléma a szürkepenész, amely nyirkos időben léphet fel. A betegség megelőzése érdekében ügyeljünk rá, hogy a leveleket ne érje nedvesség.

Bojtocska felhasználása

Csak dísznövényként használható. Szegélyként a kertbe is ültethetjük. Erkélyládákban  egyéb növényekkel összeültetve nagyon jó hangulatot ad. Kék és ibolyaszínű virágai különösen jól illenek a bársonyvirághoz, a papucsvirághoz, a sárga vagy a narancsszínű cseppecskevirághoz.

Magas fajtái vágott virágként is használhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük