Depresszió ellen is legyen téli virágözön a lakásban!

Nyakig benne vagyunk a télben. A hideg, borongós napok sok ember kedvét szegik. A legszürkébb napokat is feldobhatjuk azonban néhány cserép télen nyíló, szépséges szobanövénnyel. A legmutatósabbak közül válogattam, hogy nálad is legyen téli virágözön és vesszen a rosszkedv.

klívia gondozása

Ezekkel a növényekkel lesz téli virágözön a lakásban

Ha jól belegondolunk, szép számmal találunk télen virágzó növényeket is. Elég csak az örök kedvenc orchideákra, a fokföldi ibolyára vagy az ünnepek kedvenceire, a mikulásvirágra vagy az amarilliszre gondolni.

Most három másik növényt ajánlok a szürke téli napok feldobására. Mindegyikről írtam már részletes gondozási útmutatót, amit a fotókra kattintva érhetsz el.

Bókoló billbergia

A bókoló billbergia vagy ahogy még hívják, a bólogató billbergia Brazília erdeiből származó bromélia, amely a virágait télen, rózsaszín levelekkel fedve hozza. Ez az időszak azért jó neki, mert ugyan szereti a világosat, a közvetlen napfényt nem.

A virágoztatáshoz nem kell tápoldatozni, de az öntözésre és a hőmérsékletre igen kényes. 17-18 fokban érzi a legjobban magát, de vigyázzunk, hogy a hőmérséklet ne essen 10 fok alá, és hogy nne álljon pangó vízben.

A bókoló vagy bólogató billbergia (Billbergia nutans) igénytelensége és egyszerű gondozása miatt a mindent tűrő növények közé sorolható. A broméliafélék közé tartozó szobanövény a lakás minden helyiségében mutatós, kedvezőtlen körülmények között is eredményesen nevelhetjük. Főként karácsony táján jelennek meg lefelé hajló, bókoló virágai, de akár nyáron is meglephet bennünket az élénk rózsaszín virágzati fellevelekkel övezett zöldes virágok. A virágok nektár csepegtetnek ezért szokták angyalkönynek is hívni.

Narancsliliom

A narancsliliom (Clivia miniata) őshazájában, Dél-Afrikában fák árnyékában él, így a lakás sötétebb részein érzi jól magát. Nem igényel sok vizet, tűri a száraz levegőt. Gyakori „betegsége” a túlöntözés, ami a rothadásához vezethet.

Virágzásához szüksége van „hideghatásra”, amit úgy érhetünk el, hogy a tél beálltával kis időre 10 fok körüli hőmérsékletre tesszük és alig öntözzük a virágkezdemények megjelenéséig. Tilos mozgatni a virágzás alatt, mert az a növény pusztulásához vezet.

A klívia gondozása nagy türelmet igényel, akár a kitartóak virágának is nevezhetjük. A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett, tavasszal virágzó szobanövény megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. Az olvasók meséltek arról, nekik milyen gondozási módszer hozta meg a Clivia miniata esetén a virágokat és a hosszantartó sikert.

Narancsszínű madártej

Az Ornithogalum dubium, a sárma, a narancsszínű sárma, narancsszínű madártej és a betlehem csillaga nevekkel ugyanazt a szobanövényt szokták illetni. A narancssárga sárma, vagyis a betlehem csillagának gondozása a szakirodalom szerint nem túl bonyolult, ennek ellenére nagyon kevés embernek sikerül hosszútávon megtartani a szép virágot. Reményeim szerint az alább leírt növénygondozási tanácsokkal te szerencsés kivétel lehetsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük