Csodálatos florárium, azaz palackkert – videó

A florárium, azaz palackkert, minikert a modern lakás szép dísze lehet. Az üvegbe zárt kiskert a téli napokra is becsempészi a természetet az otthonba. Az üvegfalak közt kialakult magas páratartalmú mikroklímábn különösen a pára- és vízigényes növények érzik jól magukat. A florárium  a növényeknek ideális környezetet teremt, mindeközben pedig javítja az otthon levegőjének minőségét, a lakásnak pedig egy kellemes színfoltja lesz. Videón is mutatok egy csodálatos florárium beültetést.

florárium

Mi a florárium, palackkert?

A florárium vagy más néven palackkert nem más, mint üvegbe beültetett növénytársulás, ahol az üveg párás környezetet biztosít a növényeknek. A fény és a párás levegő biztosítja a növények számára a megfelelő élőhelyet. Minél szűkebb az üvegedény vagy palack szája, annál több párát képes visszatartani. A floráriumban  mikrokörnyezetben rendkívül jól érzik magukat a sok párát igénylő növények, pl. páfrány, hálóslevél, csipkeharaszt (selaginella), párnafű.

Florárium készíthető egyenes falú üvegtartályba is. Ilyenkor nem a pára visszatartása a cél, hanem a látványos kompozíció létrehozása. Tipikusan ilyet készíthetünk a pozsgás növényekől, a szárazságtűrő szukkulensekből.

Speciális florárium a valódi palackkert. A szűkszájú üvegbe ültetett növények párásítását ebben az esetben azzal is biztosítjuk, hogy az üveget többé vagy kevésbé légmentesen lezárjuk.

Florárium az általános iskolában

Floráriumot természetesen nemcsak az otthonokban mutat szépen, találkozhatunk vele szállodák, közintézmények aulájában is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pátroha Móricz Zsigmond Általános Iskolájának auláját is díszíti egy hatalmas florárium. Szabó András tanárúr, a csodálatos florárium megépítője mesélt a létrejöttéről.

A közel háromezres lélékszámú település aulában az emeletre vezető lépcső alatt már évek óta állt két 500 literes akvárium. Aztán az egyik ragasztása elengedett és kifolyt a víz az aulába. Akkor az iskola biológia és földrajz szakos tanára, Szabó András megerősítette az üveget. Az üveglapok beragasztása azonban csak ideig-óráig segített. Amikor ismét szivárogni kezdett a víz, jött az ötlet, hogy az akvárium új funkciót kap és floráriumként neveli tovább a lurkókat a természetszeretetre.

“Két hetedik osztályos tanítványom, Sipos Ákos és Török Levente segített a 130×50 cm alapterület benépesítésében. A neten rendeltem a hozzávalókat (agyaggranulátumból 50 liter, darált kókuszrost (aljzatnak, nem penészedik), tőzeg, melegítő lámpa, szivattyú a víz forgatásához, fénycsövek, hő- és páratartalom-mérő. A háttér az, ami az akváriumban volt, csak purhabbal néhány műanyag virágcserepet erősítettem rá, majd ragasztó segítségével kókuszrosttal bevontam.

Hosszában félbevágott PVC csőből szintén purhab és csillámpala darabok segítségével készítettem el a „vízlépcsőt”. A növények megvásárlása után a beültetés következett. Kb. 2 hét alatt, 12-15 munkaórával lettünk kész. Szerintem jól sikerült, de még vannak igazítani való dolgok benne. A világítás és a szivattyú az akvárium időzítőkapcsolójával működik. Naponta délután vízzel megspriccelem a növényeket, egyébként 75 % a páratartalom benne 22 foknál. Egyelőre még nem tápoldatoztam, de később szükség lesz rá.

A hozzávalókat a szülők báli bevételéből finanszíroztuk, kb. 45.000 forintba került. Van benne pletyka, csokros inda, marantha, vénuszhajpáfrány, középen tillandsiák és lepkeorchidea, csipkeharaszt, hálóslevél.”

Nézd meg a csodás floráriumról készített videót!

https://youtu.be/BXTxU4gB90A

Nagyon köszönöm a csodálatos videót Szabó Andrásnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük