Mekkora kaspó kell a növényekhez?

Beszéljünk akár szobanövényekről, akár balkonnövényekről előbb-utóbb szóba kerül a kaspó méretének kérdése. Tisztázzuk rögtön, hogy akár beltéri, akár kültéri kaspóról beszélünk, egyik sem ültetőedény. Abba nem kerül közvetlenül a föld és a növények, hanem tartóedény, esztétikai funkciója van. Valójában díszcserép, abba helyezzük a cserépbe ültetett növényeket, hogy még szebben mutassanak. De mégis mekkora kaspó kell a növényekhez, hogy azok jól érezzék magukat és szépen fejlődjenek? Erre kerestük a választ és olvasónk segítségével fotókon is megmutatjuk, mennyivel legyen nagyobb a kaspó, mint a virágcserép és mekkora hely kell a cserép és a kaspó között.

Jól bevált vegyszermentes kártevőűző módszerek

Mi különbség a virágcserép és a kaspó között?

A virágcserép és a balkonláda ültető edény, azokat közvetlenül ültetésre használjuk. Ebbe kerül a virágföld, majd abba a növény. Az ültetőedény alján alján vízelvezető lyukak vannak, amik lehetővé teszik, hogy a gyökerek is levegőhöz jussanak és a felesleges víz távozni tudjon. Ha a gyökereket nem éri levegő és vízben tocsognak, akkor rothadásnak indulnak. A virágcserepek választása szintén fontos kérdés, ezt egyszer már körbe jártam.

A kaspónak esztétikai funkciója van, arra szolgál, hogy elrejtse a virágcserepet, ezért is nevezik őket díszcserépnek. A kaspó választásnál nemcsak kinézet alapján kell döntenünk, nagyon fontos, hogy az megfelelő méretű legyen, lehetővé tegy, hogy a levegő továbbra is elérje a gyökereket.

szobanövények megfelelő méretű kaspóba ültetve

Mekkora kaspó kell a növényekhez?

Éniszné Simon Juli – látva a sok tanácstalan hobbi kertészt – úgy döntött, hogy megosztja saját tapasztalatait és fotókon is megmutatja mennyivel legyen nagyobb a díszcserép, mint az ültetőedény.

Mostanában túl sok az olyan segélykérő poszt, hogy vajon mi lehet a baja a növényemnek, sárgul és haldoklik. Azt vettem észre, hogy szinte kivétel nélkül mind szoros kaspóban volt. Nem is tudom, ebből hogy tudják kiszedni, ezért bátorkodtam ezt a posztot feltenni.

A kaspóban tartásról szeretném megjegyezni, hogy nem az a baj, ha valaki kaspóban tartja a növényeit, én is sok kaspót használok. De a kaspó mindig nagyobb legyen a cseréptől, körben legalább egy ujjnyival. Fotókon is mutatom mi a helyes kaspó méret.

szobanövény megfelelő méretű kaspóba ültetve

A cserép érjen le az aljába, ne szoruljon bele, ne támaszkodjon fel rajta, mert a szoros kaspóban nem szellőzik,és befülled a növény gyökere. Ha nem ér le a kaspó aljába a cserép, akkor a víz átfolyik a növényen, ott pang a kaspó aljában. Mivel az ilyen kaspóban többnyire feltámaszkodik a cserép, alul beleszorul, akkor a pangó víztől megintcsak befülled a virágunk.

Ha nincs a cserép nagyságánál legalább 2 számmal nagyobb kaspónk, amelyben tud szellőzni ,akkor ne szorítsuk bele egy kisebbe. Akkor inkább csak egy alátéten tartsuk.

Még a megfelelő kaspóban is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem szaporodott-e fel a víz az aljában. Ha locsolás után 1 órával még mindig ott áll a víz, akkor emeljük ki a cserepet, csepegtessük ki, és a vizet öntsük ki a kaspóból. Jó megoldás az is, ha a kaspó aljába agyaggolyókat szórunk,és arra állítjuk a növényt.

Nagyon köszönöm a tanácsokat és a fotókat Éniszné Simon Julinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük