Gyökeres fenyő az erkélyen – olvasói tanácsok

Több kérdést is kaptam mostanában arra vonatkozóan, hogy vajon a gyökeres fenyő az erkélyen hogy érzi magát, megmarad-e egyátalán. Teljesen jogos a kérdés, mert mint tudjuk a fenyő kerti növény, nem pedig egy dézsában tartásra nemesített fajta. Olvasónk hasznos tanácsai segíthetnek abban, hogy évekig díszítsen az erkélyen a gyökeres fenyő.

konténeres fenyő, gyökeres fenyő az erkélyen

Gyökeres fenyő az erkélyen

A kerttel rendelkezők mind gyakrabban vásárolnak földlabdás fenyőt karácsonyra, hogy aztán az ünnepek elmúltával kiültessék és évekig élvezhessék szépségét. A vágyálomból viszont csak akkor lesz valóság, ha néhány fontos szabályt betartunk. Az erkélyen tartásnál még elővigyázatosabbnak kell lennünk.

Gyökeres fenyő az erkélyen

Wolf Márta olvasónk nagy gyakorlatot szerzett a fenyők teraszon tartásában és most szívesen bevezet bennünket a siker titkába.

„Karácsonyfa vásárlás előtt állóknak mutatnék néhány fotót és mondanék néhány tanácsot.

A képen harmadik éves ezüstfenyőm és karácsonyfánk. Én is az élő fenyőfa állítás híve vagyok.
Viszont évek óta nem vágott fenyőt vásárolok, hanem konténeres kis fácskát.
Teraszomon 3 évig tartom, nevelem a fákat. Tapasztalatom szerint addig szenvedés nélkül szépek, növekednek és gyönyörködtetnek.
A negyedik év tavaszán kertbe ültetjük. Fiamék kertjében már 3 gyönyörű ezüstfenyő növekedik.

Így nézett ki az első karácsonyán a fenti fácskánk, 2015-ben. (Csak ilyen képem van róla, ahol kis unokámmal is rajta vagyunk. 🙂 )

Általában karácsony előtt szoktuk megvenni a kertészetben. Akkor még marad az eredeti edényben, de már tavasszal nagyobba szoktam rakni. És utána még egyszer a 3 év alatt. Ahogy látom, hogy már kívánja a nagyobbat … 🙂

FONTOS! hogy konténeres fát vegyünk, kertészetben.

A legelső vásárlásnál 12 éve, olyan fát vettem, amit kiástak a földből – persze a gyökereit elvágták – nagy edénybe raktak, és úgy árusították. Hát még az ilyen fa sem éli ezt túl. Ezért ajánlatos – sőt fontos – hogy konténerben nevelt legyen a gyökeres fa.

Fokozatosan szoktatom a hőmérséklet változáshoz. 23-án reggel odahúzom a terasz ajtóba, kívülre. 24-én reggel beemeljük a terasz ajtón belülre. Dél körül a helyére állítjuk és díszítjük. Január 2-án ugyan így zsilipeljük visszafelé. Közben bent egyszer meglocsolom. Nem volt még soha bajuk, sokkjuk. Ez olyan rövid idő.

Nálam is van 40 fok biztosan a nyári meleg napokon. Locsolni kell, minden nap.

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük